Zwykła mizeria to przeżytek, teraz króluje surówka z surowej cukinii. Smakuje niebiańsko i jest bardzo prosta
21.08.2022 12:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapewne niektórzy z Was są zdziwieni i zastanawiają się, czy aby na pewno można jeść cukinię na surowo? Tak, spokojnie można jeść, zwłaszcza młodą cukinię. Z takich okazów można przygotować naprawdę pyszne surówki. Mamy na to kilka sprawdzonych przepisów.
Nazywamy ją też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, ponieważ jest nisko energetyczną i zalecana również dla małych dzieci. Można przygotować z niej wiele dań. Ostatnio popularność zyskuje ,,makaron spaghetti z cukinii''. Przy użyciu obieraczki można przygotować cienki wstążki przypominające długi makaron. Tak obrane warzywo nada się również do sałatek.
Surówka z surowej cukinii z marchewką
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 małe marchewki
- 1 jabłko
- 2 płaskie łyżki majonezu
- 1,5 łyżki naturalnego jogurtu
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- mała szczypta granulowanego czosnku
Sposób przygotowania surówki z cukinii z majonezem:
Z cukinii odcinamy końcówki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy obrane i starte na tarce marchewki oraz obrane i starte jabłko. Wszystko trzemy na dużych oczkach. Na koniec dodajemy majonez, jogurt i doprawiamy całość solą, pieprzem i małą szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy składniki surówki, opcjonalnie możemy doprawić do smaku.
Surówka z surowej cukinii sosem
Składniki:
- 2 szt cukinii średniej wielkości
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- gałązka świeżego tymianku cytrynowego
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania surówki z cukinii:
Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki. Można użyć do tego obieraczki do warzyw. Skrojoną cukinię przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce robimy dressing, łączymy ze sobą oliwę, ocet winny, sok z cytryny, miód, posiekane gałązki tymianku i kilka listków mięty. Plastry cukinii polewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie surówka z surowej cukinii jest gotowa do serwowania.
Jeśli masz w domu zapas cukinii, to wykorzystaj ją do zrobienia zielonej rolady: