Starodawny przepis na ciasto z kwaśnej śmietany. Zrobisz bez włączania piekarnika

Szukasz pysznego i łatwego deseru, który nie wymaga włączania piekarnika? Wypróbuj starodawny przepis na ciasto z kwaśnej śmietany! Ten kremowy i orzeźwiający deser jest idealny na każdą okazję, a jego przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka minut.

Starodawny przepis na ciasto z kwaśnej śmietany. Zrobisz bez włączania piekarnikaStarodawny przepis na ciasto z kwaśnej śmietany. Zrobisz bez włączania piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W dzisiejszym świecie, gdzie nowoczesność króluje, czasem warto sięgnąć po smak przeszłości. Starodawny przepis na ciasto z kwaśnej śmietany przenosi nas do czasów, gdy proste, domowe desery były kwintesencją smaku. To wyjątkowe ciasto z pewnością skradnie serca miłośników kremowych wypieków. Co więcej, możemy je przygotować bez konieczności włączania piekarnika. Oto jak w prosty sposób stworzyć tę niebiańską ucztę dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nugat pistacjowy. Prosty deser, który zrobisz z kilku składników

Sekret idealnej konsystencji ciasta z kwaśnej śmietany

Sekretem idealnego ciasta z kwaśnej śmietany jest odpowiednia konsystencja masy. Powinna być ona gładka i kremowa, bez grudek. Aby uzyskać taki efekt, ważne jest, aby dokładnie utrzeć masło z cukrem oraz delikatnie wymieszać wszystkie składniki.

Dodatki do ciasta:

Do ciasta z kwaśnej śmietany możesz dodać różne dodatki, np.:

  • Owoce: świeże lub mrożone, np. truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie,
  • Bakalie: rodzynki, żurawina, orzechy,
  • Czekoladę: startą lub w kawałkach,
  • Kawę: rozpuszczalną lub mieloną.

Przepis na ciasto z kwaśnej śmietany

Składniki:

  • 200 g herbatników lub biszkoptów,
  • 1 kostka masła,
  • 3/4 - 1 szklanka cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 3 żółtka + 3 białka (ubite),
  • 1 całe jajko,
  • 500 ml kwaśnej śmietany,
  • 3-4 łyżki żelatyny,
  • 1/2 szklanki wody,
  • Galaretka o ulubionym smaku + owoce do dekoracji.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj spód: Pokrusz herbatniki lub biszkopty i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż masę na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ubij.
  2. Przygotuj masę śmietanową: Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodawaj po kolei żółtka i całe jajko, miksując do połączenia. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i krótko zmiksuj.
  3. Ubij pianę z białek: Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z masą śmietanową.
  4. Rozpuść żelatynę: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. Dodaj do masy śmietanowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Złóż ciasto: Wyłóż masę śmietanową na spód z ciasteczek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby ciasto stężało.
  6. Przygotuj dekorację: Owoce do dekoracji podziel na pół. Połowę zmiksuj, podgrzej i uzupełnij gorącą wodą do 1/2 litra. Rozpuść w tym płynie galaretkę. Ostudź i poczekaj, aż zacznie tężeć. Udekoruj nią ciasto śmietanowe. Pozostałe owoce ułóż na wierzchu ciasta.
  7. Schłodź i podawaj: Ciasto schłodź w lodówce przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka