Często serwowana razem z kawą. Nie każdy wie, co z nią zrobić
Włosi uwielbiają przestrzegać rytuałów związanych ze spożywaniem kawy. Dlatego podczas włoskich wakacji, ale też w Polsce w dobrych kawiarniach, można spotkać się z espresso podanym ze szklanką wody. Czemu służy taka praktyka serwowania kawy?
27.07.2024 15:02
Do espresso w dobrych kawiarniach podaje się szklankę wody w temperaturze pokojowej. Osoby niezaznajomione z włoskim rytuałem spożywania kawy mogą poczuć się zdezorientowane. Do czego zatem służy woda podana do espresso?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po co podaje się wodę do espresso?
Z pewnością nie do rozcieńczenia mocnej kawy. A wspominamy o tym, ponieważ w mediach społecznościowych pojawiają się filmiki przedstawiające, jak turyści radzą sobie z dodatkową wodą, przelewając do niej zawartość filiżanki. Dla Włochów to jak oblega. Espresso bowiem to kawa w najczystszej postaci, najdoskonalsza. Należy ją wypić szybko, w maksymalnie trzech łykach.
Sama filiżanka do podania espresso powinna mieć biały kolor, by wzorami czy kolorami nie rozpraszać zmysłów, które powinny skupić się wyłącznie na napoju. Filiżankę należy wcześniej lekko podgrzać, dzięki czemu napar nie odda swojego ciepła naczyniu. Espresso jednak nie powinno być gorące. Jak podaje Narodowy Instytut Włoskiego Espresso (tak, jest taki instytut), temperatura kawy powinna wynosić ok. 67 st. C.
Jak pić espresso podane z wodą?
Woda serwowana razem z espresso służy oczyszczeniu kubków smakowych. Należy więc spożyć ją przed wypiciem samej kawy, by przygotować jamę ustną do konsumpcji espresso. Dzięki temu zabiegowi można cieszyć się niczym niezmąconym smakiem kawy.
Nie ma jednak jednej szkoły. Niektórzy wychodzą z założenia, że wodę należy pić w porcjach przed każdym łykiem kawy. Kolejni polecają zostawić nieco wody na koniec, by wypłukać nią intensywne substancje smakowe, które pozostają w ustach po wypiciu kawy (tzw. aftertaste). Odświeżenie to przygotowuje kubki smakowe na degustację kolejnych potraw i innych napojów.