Korzystasz z białych talerzy? Przerzuć się na niebieskie, a błyskawicznie odczujesz różnicę
Według psychologii kolorów barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, mają istotne znaczenie dla poziomu łaknienia. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy przemalować kuchnię czy jadalnię. Wystarczy zadbać o kolor dodatków i zastawy, by poczuć zdecydowaną różnicę.
O tym niezwykłym zjawisku szerzej opowiedział badacz dr Edwin Babbitt. To dzięki niemu wiemy, że kolory mogą stymulować różne części autonomicznego układu nerwowego, które odpowiadają za metabolizm i wydzielanie hormonów. Istnieje też nauka zwana chromoterapią, która tłumaczy, jak barwy oddziałują na nasz organizm, a nawet pozwalają zwalczać różne dolegliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami
Kolor zastawy ma znacznie. Dlaczego warto jeść na niebieskich talerzach?
Zacznijmy od czystej bieli. Kolor ten pobudza ośrodek głodu, ponadto zmniejsza wrażenie kaloryczności posiłków. Wynikać to może z tego, że biel kojarzona jest z lekkością i zdrowiem. Wybierając wiec białe talerze, możemy po prostu nabrać na nie więcej jedzenia.
Co z kolorem czarnym? Ten działa odwrotnie - hamuje apetyt, gdyż rzadko spotykany jest w przyrodzie i kojarzy się z jedzeniem zepsutym bądź spalonym. Tym też sposobem podświadomie "zniechęcamy" się do jedzenia z zastawy o takim kolorze. Nie warto jednak przesadzać z czernią, bowiem kolor ten może wywołać uczucie przemęczenia i przytłoczenia.
Warto natomiast postawić na zastawę w niebieskim kolorze. Ta szczególnie może pomóc osobom, które mają problem z nadmiernym objadaniem się. Kolor niebieski bowiem działa uspokajająco i skutecznie hamuje apetyt. Podobnie do czerni nie jest naturalnie występującym kolorem w przyrodzie. Co więcej, niebieski kojarzony jest z czymś syntetycznym, czyli również zniechęcającym.
Kolory wzmagające apetyt
Nie tylko biel wzmaga apetyt. W tej grupie kolorów znajdują się również czerwień oraz kolor pomarańczowy, żółty czy różowy. Wszystkie wywołują dobry nastrój, ale też wzmagają uczucie łaknienia. Sprawdzą się w przypadku osób, które cierpią na brak apetytu.
Jak kolory te oddziałują na nasz organizm? Pomarańczowy zwiększa dostawy tlenu do mózgu oraz stymuluje aktywność umysłową, czerwony natomiast zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi. Róż jest niezwykle ciekawy, gdyż intensyfikuje uczucie słodkości w podawanym posiłku. Nie zaleca się więc podawania słodyczy na talerzach o takim kolorze - mogą wydawać się za słodkie. Żółty natomiast pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych.