Korzystasz z białych talerzy? Przerzuć się na niebieskie, a błyskawicznie odczujesz różnicę

Według psychologii kolorów barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, mają istotne znaczenie dla poziomu łaknienia. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy przemalować kuchnię czy jadalnię. Wystarczy zadbać o kolor dodatków i zastawy, by poczuć zdecydowaną różnicę.

Dlaczego warto jeść na niebieskich talerzachDlaczego warto jeść z niebieskich talerzy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O tym niezwykłym zjawisku szerzej opowiedział badacz dr Edwin Babbitt. To dzięki niemu wiemy, że kolory mogą stymulować różne części autonomicznego układu nerwowego, które odpowiadają za metabolizm i wydzielanie hormonów. Istnieje też nauka zwana chromoterapią, która tłumaczy, jak barwy oddziałują na nasz organizm, a nawet pozwalają zwalczać różne dolegliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Kolor zastawy ma znacznie. Dlaczego warto jeść na niebieskich talerzach?

Zacznijmy od czystej bieli. Kolor ten pobudza ośrodek głodu, ponadto zmniejsza wrażenie kaloryczności posiłków. Wynikać to może z tego, że biel kojarzona jest z lekkością i zdrowiem. Wybierając wiec białe talerze, możemy po prostu nabrać na nie więcej jedzenia.

Co z kolorem czarnym? Ten działa odwrotnie - hamuje apetyt, gdyż rzadko spotykany jest w przyrodzie i kojarzy się z jedzeniem zepsutym bądź spalonym. Tym też sposobem podświadomie "zniechęcamy" się do jedzenia z zastawy o takim kolorze. Nie warto jednak przesadzać z czernią, bowiem kolor ten może wywołać uczucie przemęczenia i przytłoczenia.

Warto natomiast postawić na zastawę w niebieskim kolorze. Ta szczególnie może pomóc osobom, które mają problem z nadmiernym objadaniem się. Kolor niebieski bowiem działa uspokajająco i skutecznie hamuje apetyt. Podobnie do czerni nie jest naturalnie występującym kolorem w przyrodzie. Co więcej, niebieski kojarzony jest z czymś syntetycznym, czyli również zniechęcającym.

Biel wzmaga apetyt
Biel wzmaga apetyt © Pixabay

Kolory wzmagające apetyt

Nie tylko biel wzmaga apetyt. W tej grupie kolorów znajdują się również czerwień oraz kolor pomarańczowy, żółty czy różowy. Wszystkie wywołują dobry nastrój, ale też wzmagają uczucie łaknienia. Sprawdzą się w przypadku osób, które cierpią na brak apetytu.

Jak kolory te oddziałują na nasz organizm? Pomarańczowy zwiększa dostawy tlenu do mózgu oraz stymuluje aktywność umysłową, czerwony natomiast zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi. Róż jest niezwykle ciekawy, gdyż intensyfikuje uczucie słodkości w podawanym posiłku. Nie zaleca się więc podawania słodyczy na talerzach o takim kolorze - mogą wydawać się za słodkie. Żółty natomiast pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯