Korzystasz z białych talerzy? Przerzuć się na niebieskie, a błyskawicznie odczujesz różnicę

Według psychologii kolorów barwy otoczenia, w którym spożywamy posiłki, mają istotne znaczenie dla poziomu łaknienia. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy przemalować kuchnię czy jadalnię. Wystarczy zadbać o kolor dodatków i zastawy, by poczuć zdecydowaną różnicę.

Dlaczego warto jeść na niebieskich talerzachDlaczego warto jeść z niebieskich talerzy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O tym niezwykłym zjawisku szerzej opowiedział badacz dr Edwin Babbitt. To dzięki niemu wiemy, że kolory mogą stymulować różne części autonomicznego układu nerwowego, które odpowiadają za metabolizm i wydzielanie hormonów. Istnieje też nauka zwana chromoterapią, która tłumaczy, jak barwy oddziałują na nasz organizm, a nawet pozwalają zwalczać różne dolegliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Kolor zastawy ma znacznie. Dlaczego warto jeść na niebieskich talerzach?

Zacznijmy od czystej bieli. Kolor ten pobudza ośrodek głodu, ponadto zmniejsza wrażenie kaloryczności posiłków. Wynikać to może z tego, że biel kojarzona jest z lekkością i zdrowiem. Wybierając wiec białe talerze, możemy po prostu nabrać na nie więcej jedzenia.

Co z kolorem czarnym? Ten działa odwrotnie - hamuje apetyt, gdyż rzadko spotykany jest w przyrodzie i kojarzy się z jedzeniem zepsutym bądź spalonym. Tym też sposobem podświadomie "zniechęcamy" się do jedzenia z zastawy o takim kolorze. Nie warto jednak przesadzać z czernią, bowiem kolor ten może wywołać uczucie przemęczenia i przytłoczenia.

Warto natomiast postawić na zastawę w niebieskim kolorze. Ta szczególnie może pomóc osobom, które mają problem z nadmiernym objadaniem się. Kolor niebieski bowiem działa uspokajająco i skutecznie hamuje apetyt. Podobnie do czerni nie jest naturalnie występującym kolorem w przyrodzie. Co więcej, niebieski kojarzony jest z czymś syntetycznym, czyli również zniechęcającym.

Biel wzmaga apetyt
Biel wzmaga apetyt © Pixabay

Kolory wzmagające apetyt

Nie tylko biel wzmaga apetyt. W tej grupie kolorów znajdują się również czerwień oraz kolor pomarańczowy, żółty czy różowy. Wszystkie wywołują dobry nastrój, ale też wzmagają uczucie łaknienia. Sprawdzą się w przypadku osób, które cierpią na brak apetytu.

Jak kolory te oddziałują na nasz organizm? Pomarańczowy zwiększa dostawy tlenu do mózgu oraz stymuluje aktywność umysłową, czerwony natomiast zwiększa częstotliwość oddechu i podnosi ciśnienie krwi. Róż jest niezwykle ciekawy, gdyż intensyfikuje uczucie słodkości w podawanym posiłku. Nie zaleca się więc podawania słodyczy na talerzach o takim kolorze - mogą wydawać się za słodkie. Żółty natomiast pobudza przemianę materii i poprawia smak napojów cytrynowych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Mama dodaje do zalewy. Jej grzybki zawsze zbierają lawinę komplementów
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Wszyscy zachwycają się metamorfozą Anety Zając. Pokazała, co je po treningu
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Na Węgrzech robią takie leczo. Polacy będą zaskoczeni, że nie ma w nim tego składnika
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
Apetyczny dodatek do chleba zrobisz w kwadrans. Smakuje niemal jak pasztet, a nie ma grama mięsa
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków
Łączę kilka składników. Po chwili mam stertę puszystych placuszków