Najgorsze, co możesz dodać do owsianki. Błędnie myślimy, że takie śniadanie jest zdrowe

Owsianka owsiance nierówna – pożywne śniadanie z mnóstwem kolorowych dodatków nie zawsze jest zdrowe. Kwestią podstawową jest wybór odpowiednich płatków. Najczęściej sięgamy po błyskawiczne, które ze względu na wysoki stopień przetworzenia mają wyższy indeks glikemiczny i zawierają mniej witamin niż zwykłe lub górskie płatki. Istotne są również dodatki do owsianki.

Również suszone owoce do owsianki należy dodawać ostrożnieRównież suszone owoce do owsianki należy dodawać ostrożnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Już same płatki owsiane zawierają naturalne cukry, więc nie potrzebują słodkich dodatków. Wymieszanie ich z mlekiem i szczyptą soli jest wystarczającą pożywką dla ciała i mózgu. Jeśli jednak potrzebujesz osłodzić owsiankę, zamiast białego cukru, dodaj miód lub syrop klonowy, który zawiera również wiele wartościowych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Z tymi dodatkami lepiej nie jeść owsianki

Wiele osób do owsianki dodaje słodkie syropy, które nie dość, że zawierają cukier, to są także pełne sztucznych wzmacniaczy smaku i aromatu. Zamiast takich sklepowych syropów postaw na domowe przetwory z prawdziwych owoców, takie jak syrop malinowy czy konfitura z aronii, która jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze.

W porannej misce zdrowia często lądują suszone owoce. W niewielkich ilościach to pożądany składnik ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jednak w suszonych śliwkach czy rodzynkach również znajduje się bardzo dużo cukru – jego nadmiar może prowadzić do zaburzeń odżywiania i chorób przewlekłych.

Uważaj na jogurty owocowe

Już od jakiegoś czasu modne są nocne owsianki, których nie trzeba gotować. Wystarczy zalać płatki jogurtem lub kefirem i wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągasz słoik z pożywnym śniadaniem, które możesz zabrać do pracy. Do przygotowania takiej owsianki nie używaj słodzonych jogurtów owocowych – jeśli masz ochotę na taki dodatek, wymieszaj jogurt naturalny ze świeżymi truskawkami, malinami lub borówkami.

Zamiast czekolady, frużeliny i owoców kandyzowanych, dodaj łyżkę naturalnego, gorzkiego kakao, świeże lub liofilizowane owoce oraz orzechy. Możesz sobie pozwolić także na niewielką ilość suszonych owoców, takich jak śliwki czy żurawina, która zawiera dużą ilość witaminy C i korzystnie wływa na układ moczowy.

Jak przygotować zdrową owsiankę na śniadanie?

Poniżej podaję przepis na ciepłą owsiankę, ale równie zdrową opcją jest nocna owsianka na kefirze, na przykład z siemieniem lnianym lub nasionami chia.

Składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka wody lub napoju roślinnego (bez cukru),
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych borówek,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej wodę lub mleko roślinne, dodaj płatki owsiane, szczyptę soli i cynamonu. Gotuj przez 5–7 minut do momentu, aż płatki zmiękną.
  2. Następnie zdejmij owsiankę z kuchenki, dodaj borówki i nasiona chia.
  3. Przełóż do miseczki i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  4. Jeśli masz ochotę na słodki dodatek, polej płatki łyżeczką miodu lub syropu klonowego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata