Najgorsze, co możesz dodać do owsianki. Błędnie myślimy, że takie śniadanie jest zdrowe
Owsianka owsiance nierówna – pożywne śniadanie z mnóstwem kolorowych dodatków nie zawsze jest zdrowe. Kwestią podstawową jest wybór odpowiednich płatków. Najczęściej sięgamy po błyskawiczne, które ze względu na wysoki stopień przetworzenia mają wyższy indeks glikemiczny i zawierają mniej witamin niż zwykłe lub górskie płatki. Istotne są również dodatki do owsianki.
Już same płatki owsiane zawierają naturalne cukry, więc nie potrzebują słodkich dodatków. Wymieszanie ich z mlekiem i szczyptą soli jest wystarczającą pożywką dla ciała i mózgu. Jeśli jednak potrzebujesz osłodzić owsiankę, zamiast białego cukru, dodaj miód lub syrop klonowy, który zawiera również wiele wartościowych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny
Z tymi dodatkami lepiej nie jeść owsianki
Wiele osób do owsianki dodaje słodkie syropy, które nie dość, że zawierają cukier, to są także pełne sztucznych wzmacniaczy smaku i aromatu. Zamiast takich sklepowych syropów postaw na domowe przetwory z prawdziwych owoców, takie jak syrop malinowy czy konfitura z aronii, która jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze.
W porannej misce zdrowia często lądują suszone owoce. W niewielkich ilościach to pożądany składnik ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jednak w suszonych śliwkach czy rodzynkach również znajduje się bardzo dużo cukru – jego nadmiar może prowadzić do zaburzeń odżywiania i chorób przewlekłych.
Uważaj na jogurty owocowe
Już od jakiegoś czasu modne są nocne owsianki, których nie trzeba gotować. Wystarczy zalać płatki jogurtem lub kefirem i wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągasz słoik z pożywnym śniadaniem, które możesz zabrać do pracy. Do przygotowania takiej owsianki nie używaj słodzonych jogurtów owocowych – jeśli masz ochotę na taki dodatek, wymieszaj jogurt naturalny ze świeżymi truskawkami, malinami lub borówkami.
Zamiast czekolady, frużeliny i owoców kandyzowanych, dodaj łyżkę naturalnego, gorzkiego kakao, świeże lub liofilizowane owoce oraz orzechy. Możesz sobie pozwolić także na niewielką ilość suszonych owoców, takich jak śliwki czy żurawina, która zawiera dużą ilość witaminy C i korzystnie wływa na układ moczowy.
Jak przygotować zdrową owsiankę na śniadanie?
Poniżej podaję przepis na ciepłą owsiankę, ale równie zdrową opcją jest nocna owsianka na kefirze, na przykład z siemieniem lnianym lub nasionami chia.
Składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka wody lub napoju roślinnego (bez cukru),
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych borówek,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- szczypta cynamonu,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
Wykonanie:
- Do garnka wlej wodę lub mleko roślinne, dodaj płatki owsiane, szczyptę soli i cynamonu. Gotuj przez 5–7 minut do momentu, aż płatki zmiękną.
- Następnie zdejmij owsiankę z kuchenki, dodaj borówki i nasiona chia.
- Przełóż do miseczki i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Jeśli masz ochotę na słodki dodatek, polej płatki łyżeczką miodu lub syropu klonowego.