Dodaj do owsianki zamiast mleka. Szybko poczujesz luz w pasie, a jelita będą wdzięczne

Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów na wiosnę często sięgają po owsiankę. Dzięki dużej zawartości błonnika roślinnego płatki zapewniają uczucie sytości, więc nie masz już ochoty na przekąski między posiłkami. Wiele osób gotuje owsiankę na mleku – lepsze efekty daje inny napój.

Owsianka na kefirzeOwsianka na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robyn Mackenzie
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Naturalne krowie mleko jest słodkie. Zawiera laktozę, która nie zawsze jest dobrze tolerowana przez osoby dorosłe. Jako że jest to cukier, taki napój jest łatwą pożywką dla mózgu. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak biało, tłuszcze czy wapń, jednak dosładzane prowadzi do uzależnień. Im więcej cukrów spożywasz, tym bardziej ich potrzebujesz. O wiele więcej zyskasz, zamieniając mleko na kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Dziś mało kto sięga po kefir

Kefir to lekko gazowany biały napój, powstały ze sfermentowanego mleka, wzbogaconego o bakterie i drożdże. Tradycyjnie dodawano ziarna kefiru, które otrzymywano w wyniku zaawansowanego procesu fermentacji z udziałem flory jelitowej owiec. Niektórzy przyjmują, że dostępne w różnych miejscach świata ziarna lub inaczej grzybki kefiru pochodzą od grzybków startowych z okolic Kaukazu. W produkcji przemysłowej ziarna zastąpiono kulturami bakterii i drożdży kefirowych.

Jak owsianka z kefirem działa na organizm?

Płatki owsiane zawierają błonnik, który pęcznieje w jelitach, zapewniając uczucie sytości i czyszcząc je z zalegających substancji. Błonnik roślinny pełni ważną rolę w pracy układu pokarmowego i przemianie materii. Jednak, jak zaznacza dr Bartek Kulczyński w jednym z materiałów na YouTube, również w przypadku płatków owsianych należy zachować zdrowy rozsądek. Nadmiar błonnika może być szkodliwy, powodując zatory i bóle brzucha.

Z kolei kefir wzbogaca płatki o białko, które jest niezbędne do budowy mięśni. Dzięki bakteriom probiotycznym kefir wspomaga pracę jelit i poprawia metabolizm, co sprzyja zachowaniu zdrowej wagi ciała. Do owsianki warto dodać orzechy lub świeże owoce, niewskazany jest cukier lub słodziki.

Przepis na nocną owsiankę z kefirem

Jeśli zależy ci na większej ilości błonnika, wybierz płatki zwykłe lub górskie. Błyskawiczne są częściowo przetworzone, więc zawierają mniej błonnika, witamin i minerałów oraz mają wyższy indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml kefiru.

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zalej kefirem, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  2. Rano dodaj świeże owoce i orzechy.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych