Dodaj do owsianki zamiast mleka. Szybko poczujesz luz w pasie, a jelita będą wdzięczne

Osoby chcące zrzucić kilka kilogramów na wiosnę często sięgają po owsiankę. Dzięki dużej zawartości błonnika roślinnego płatki zapewniają uczucie sytości, więc nie masz już ochoty na przekąski między posiłkami. Wiele osób gotuje owsiankę na mleku – lepsze efekty daje inny napój.

Owsianka na kefirzeOwsianka na kefirze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robyn Mackenzie
Anna Galuhn

Naturalne krowie mleko jest słodkie. Zawiera laktozę, która nie zawsze jest dobrze tolerowana przez osoby dorosłe. Jako że jest to cukier, taki napój jest łatwą pożywką dla mózgu. Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak biało, tłuszcze czy wapń, jednak dosładzane prowadzi do uzależnień. Im więcej cukrów spożywasz, tym bardziej ich potrzebujesz. O wiele więcej zyskasz, zamieniając mleko na kefir.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Dziś mało kto sięga po kefir

Kefir to lekko gazowany biały napój, powstały ze sfermentowanego mleka, wzbogaconego o bakterie i drożdże. Tradycyjnie dodawano ziarna kefiru, które otrzymywano w wyniku zaawansowanego procesu fermentacji z udziałem flory jelitowej owiec. Niektórzy przyjmują, że dostępne w różnych miejscach świata ziarna lub inaczej grzybki kefiru pochodzą od grzybków startowych z okolic Kaukazu. W produkcji przemysłowej ziarna zastąpiono kulturami bakterii i drożdży kefirowych.

Jak owsianka z kefirem działa na organizm?

Płatki owsiane zawierają błonnik, który pęcznieje w jelitach, zapewniając uczucie sytości i czyszcząc je z zalegających substancji. Błonnik roślinny pełni ważną rolę w pracy układu pokarmowego i przemianie materii. Jednak, jak zaznacza dr Bartek Kulczyński w jednym z materiałów na YouTube, również w przypadku płatków owsianych należy zachować zdrowy rozsądek. Nadmiar błonnika może być szkodliwy, powodując zatory i bóle brzucha.

Z kolei kefir wzbogaca płatki o białko, które jest niezbędne do budowy mięśni. Dzięki bakteriom probiotycznym kefir wspomaga pracę jelit i poprawia metabolizm, co sprzyja zachowaniu zdrowej wagi ciała. Do owsianki warto dodać orzechy lub świeże owoce, niewskazany jest cukier lub słodziki.

Przepis na nocną owsiankę z kefirem

Jeśli zależy ci na większej ilości błonnika, wybierz płatki zwykłe lub górskie. Błyskawiczne są częściowo przetworzone, więc zawierają mniej błonnika, witamin i minerałów oraz mają wyższy indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 200 ml kefiru.

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane zalej kefirem, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  2. Rano dodaj świeże owoce i orzechy.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis