Biorę kefir i dwa jabłka. W kwadrans mam furę puszystych racuchów na śniadanie

Racuchy z jabłkami na kefirze smakują jak te robione przez nasze babcie. Dodatek kefiru nie tylko nadaje im lekkości, ale także wzbogaca smak o subtelnie kwaśną nutę. To idealna propozycja na śniadanie lub słodką przekąskę z nostalgicznym akcentem.

Racuchy na kefirzeRacuchy na kefirze
Źródło zdjęć: © Pyszności

Sekret idealnych racuchów na kefirze

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i babciną kuchnią. Smaczne są zarówno placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem jabłek, jak i te na bazie kefiru. Ten fermentowany napój jest świetnym zamiennikiem mleka czy maślanki. Jego gęsta konsystencja pozwala na uzyskanie ciasta o idealnej strukturze i niesamowitej delikatności.

Pamiętajmy, że kluczem do przygotowania idealnych racuchów jest użycie kefiru w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto lepiej się połączy i będzie miało odpowiednią konsystencję. Ważne jest także, by wszystkie suche składniki, jak mąka, były przesiane – to pozwoli uzyskać lekkie i puszyste racuchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Praktyczne wskazówki i przygotowanie

Proces przygotowywania racuchów na kefirze można podzielić na kilka kluczowych etapów. Najpierw łączymy kefir z jajkami, do uzyskania gładkiej masy. W osobnej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki przesypujemy do mokrych. Możemy również dodać drobno pokrojone lub starte jabłka, gruszki czy banany. Odstawiamy powstałe ciasto na chwilę, by wszystkie składniki się przegryzły.

Smażenie racuchów
Smażenie racuchów © Pyszności

Klasyczny przepis na racuchy na kefirze

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na miękkie i puszyste racuchy na kefirze. Ten przepis jest idealny dla każdego, kto chce przygotować szybkie i smaczne danie, które zachwyci całą rodzinę.

Składniki:

  • 0,5 l kefiru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jabłka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj kefir z jajkami.
  2. Do mieszanki kefiru z jajkami dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier, sól i na końcu sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut, aby dokładnie się przegryzła.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ósemki, a następnie cienkie plasterki.
  4. Rozgrzej na patelni olej. Powinien on całkowicie pokrywać dno patelni.
  5. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy.
  6. Smaż na średnim ogniu, aż staną się złociste z obu stron. Proces ten zajmuje około 3 minut z każdej strony.
  7. Po usmażeniu odsącz racuchy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy możesz podać z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub świeżymi owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis