Co weekend rodzina prosi o te serniczki z patelni. Wystarczy kostka twarogu i duże jajko

Serniczki z patelni to smakowite i pożywne śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników.

Syrniki - PysznościSyrniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM

Przygotowanie ich to naprawdę prosta sprawa. Chociaż są grube i puszyste, to nie musisz czekać na żadne wyrastanie ciasta. To zasługa twarogu, który przy okazji dostarcza białko oraz wapń. Serniczki z patelni są zatem nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Syrniki z patelni

Często nasze codzienne śniadania sprowadzają się do prostych dań takich jak jajecznica, kanapki czy omlet. Jeżeli jednak poszukujesz czegoś nowego, co wprowadzi odświeżający powiew do twojego codziennego menu, mam dla ciebie rewolucyjny przepis - syrniki z patelni. Pochodzą ze wschodu i kojarzone są głównie z kuchnią ukraińską. Niektórzy dodają do nich rodzynki, są fani kawałków czekolady czy jabłek, ale to te klasyczne w moim domu zrobiły największą furorę.

Placuszki z serka - Pyszności
Placuszki z serka - Pyszności © Canva | loooby

Tak smakowitego śniadania nie odmówi nawet największy niejadek. Już na sam widok można poczuć, jak rośnie apetyt. W szczególności, gdy podamy je z kleksem śmietany i konfiturą lub świeżymi owocami.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego w kawałku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozdrobnienia twarogu widelcem.
  2. Dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na stolnicę wysyp łyżkę mąki, przełóż na nią ciasto i krótko wyrób.
  4. Formuj małe kulki z ciasta, spłaszczaj w dłoni.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem.

Serniczki podawaj z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku