Co weekend rodzina prosi o te serniczki z patelni. Wystarczy kostka twarogu i duże jajko
Serniczki z patelni to smakowite i pożywne śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników.
16.08.2024 08:52
Przygotowanie ich to naprawdę prosta sprawa. Chociaż są grube i puszyste, to nie musisz czekać na żadne wyrastanie ciasta. To zasługa twarogu, który przy okazji dostarcza białko oraz wapń. Serniczki z patelni są zatem nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniki z patelni
Często nasze codzienne śniadania sprowadzają się do prostych dań takich jak jajecznica, kanapki czy omlet. Jeżeli jednak poszukujesz czegoś nowego, co wprowadzi odświeżający powiew do twojego codziennego menu, mam dla ciebie rewolucyjny przepis - syrniki z patelni. Pochodzą ze wschodu i kojarzone są głównie z kuchnią ukraińską. Niektórzy dodają do nich rodzynki, są fani kawałków czekolady czy jabłek, ale to te klasyczne w moim domu zrobiły największą furorę.
Tak smakowitego śniadania nie odmówi nawet największy niejadek. Już na sam widok można poczuć, jak rośnie apetyt. W szczególności, gdy podamy je z kleksem śmietany i konfiturą lub świeżymi owocami.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego w kawałku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 duże jajko,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od rozdrobnienia twarogu widelcem.
- Dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Na stolnicę wysyp łyżkę mąki, przełóż na nią ciasto i krótko wyrób.
- Formuj małe kulki z ciasta, spłaszczaj w dłoni.
- Smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem.
Serniczki podawaj z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub śmietaną. Smacznego!