Co weekend rodzina prosi o te serniczki z patelni. Wystarczy kostka twarogu i duże jajko

Serniczki z patelni to smakowite i pożywne śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników.

Syrniki - PysznościSyrniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM
SKOMENTUJ

Przygotowanie ich to naprawdę prosta sprawa. Chociaż są grube i puszyste, to nie musisz czekać na żadne wyrastanie ciasta. To zasługa twarogu, który przy okazji dostarcza białko oraz wapń. Serniczki z patelni są zatem nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Syrniki z patelni

Często nasze codzienne śniadania sprowadzają się do prostych dań takich jak jajecznica, kanapki czy omlet. Jeżeli jednak poszukujesz czegoś nowego, co wprowadzi odświeżający powiew do twojego codziennego menu, mam dla ciebie rewolucyjny przepis - syrniki z patelni. Pochodzą ze wschodu i kojarzone są głównie z kuchnią ukraińską. Niektórzy dodają do nich rodzynki, są fani kawałków czekolady czy jabłek, ale to te klasyczne w moim domu zrobiły największą furorę.

Placuszki z serka - Pyszności
Placuszki z serka - Pyszności © Canva | loooby

Tak smakowitego śniadania nie odmówi nawet największy niejadek. Już na sam widok można poczuć, jak rośnie apetyt. W szczególności, gdy podamy je z kleksem śmietany i konfiturą lub świeżymi owocami.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego w kawałku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozdrobnienia twarogu widelcem.
  2. Dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na stolnicę wysyp łyżkę mąki, przełóż na nią ciasto i krótko wyrób.
  4. Formuj małe kulki z ciasta, spłaszczaj w dłoni.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem.

Serniczki podawaj z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza