Co weekend rodzina prosi o te serniczki z patelni. Wystarczy kostka twarogu i duże jajko

Serniczki z patelni to smakowite i pożywne śniadanie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Wystarczy kilka prostych składników, które zapewne masz w swojej kuchni. To pyszna odmiana od zwykłych kanapek czy naleśników.

Syrniki - PysznościSyrniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  EWM

Przygotowanie ich to naprawdę prosta sprawa. Chociaż są grube i puszyste, to nie musisz czekać na żadne wyrastanie ciasta. To zasługa twarogu, który przy okazji dostarcza białko oraz wapń. Serniczki z patelni są zatem nie tylko smaczne, ale przede wszystkim sycące. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub słodkie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z owocami i masą śmietankową. Przepis na pyszny, letni deser

Syrniki z patelni

Często nasze codzienne śniadania sprowadzają się do prostych dań takich jak jajecznica, kanapki czy omlet. Jeżeli jednak poszukujesz czegoś nowego, co wprowadzi odświeżający powiew do twojego codziennego menu, mam dla ciebie rewolucyjny przepis - syrniki z patelni. Pochodzą ze wschodu i kojarzone są głównie z kuchnią ukraińską. Niektórzy dodają do nich rodzynki, są fani kawałków czekolady czy jabłek, ale to te klasyczne w moim domu zrobiły największą furorę.

Placuszki z serka - Pyszności
Placuszki z serka - Pyszności © Canva | loooby

Tak smakowitego śniadania nie odmówi nawet największy niejadek. Już na sam widok można poczuć, jak rośnie apetyt. W szczególności, gdy podamy je z kleksem śmietany i konfiturą lub świeżymi owocami.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego w kawałku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 duże jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozdrobnienia twarogu widelcem.
  2. Dodaj jajko, 2 łyżki mąki i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na stolnicę wysyp łyżkę mąki, przełóż na nią ciasto i krótko wyrób.
  4. Formuj małe kulki z ciasta, spłaszczaj w dłoni.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem.

Serniczki podawaj z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub śmietaną. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają