Po zejściu ze szlaku trzeba zjeść tarciucha. Postawi na nogi po długiej wędrówce
Kiedy odwiedza się górskie karczmy, nie da się nie zauważyć, że serwowane potrawy są dość ciężkie i tłuste. Nie jest to jedzenie na co dzień, ale znakomicie sprawdza się po wielogodzinnych wędrówkach górskimi szlakami. Tak jest w przypadku tarciucha, który nigdzie nie smakuje lepiej niż w polskich górach.
15.08.2024 10:32
Tarciuch to podkarpacki przysmak, który doskonale obrazuje to, jak wygląda kuchnia góralska. Podstawą są tutaj tanie i dostępne ziemniaki, okraszone dodatkowo tłustym boczkiem. Całość skąpana jest często w sosie grzybowym lub pieczarkowym. Dania góralskie są zazwyczaj bardzo sycące, w końcu wracający do domu baca musiał nadrobić stracone kalorie i odzyskać energię po ciężkiej pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tarciuch z ziemniaków
Tarciucha boczkowego znaleźć można przede wszystkim w podkarpackich i bieszczadzkich karczmach. To danie dość ciężkie i sycące, jak to u górali przystało.
Podstawą tarciucha są ziemniaki, nazywane grulami. To podstawa tej kuchni, bo zawsze były dostępne i tanie. Można użyć zarówno tych młodych, jak i starych. Poza ziemniakami ważną rolę odgrywa biały ser, który odróżnia to danie od zwykłej babki. Całość zwieńczona jest sosem oraz hojną ilością podsmażonego boczku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 250 g boczku wędzonego surowego,
- kostka twarogu,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 cebule,
- smalec do natłuszczenia formy,
- bułka tarta,
- pół łyżeczki pieprzu,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odcedź nadmiar wody.
- Boczek pokrój i podsmaż na patelni wraz z pokrojoną drobno cebulą.
- Do miski z ziemniakami dodaj rozbełtane jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulką i całym tłuszczem wraz z tłuszczem, pokruszony twaróg, pieprz i sól.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Natłuść formę do zapiekania smalcem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę ziemniaczaną i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia warto posmarować powierzchnię tarciucha odrobiną smalcu, aby ładnie się zarumienił.
Tarciuch po upieczeniu pokrój na kawałki i podaj z sosem grzybowym lub gulaszowym. Boczek możesz dodać na zewnątrz, zamiast do środka. Smacznego!