Kulinarna Stolica PolskiPo zejściu ze szlaku trzeba zjeść tarciucha. Postawi na nogi po długiej wędrówce

Po zejściu ze szlaku trzeba zjeść tarciucha. Postawi na nogi po długiej wędrówce

Tarciuch - Pyszności
Tarciuch - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne

15.08.2024 10:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy odwiedza się górskie karczmy, nie da się nie zauważyć, że serwowane potrawy są dość ciężkie i tłuste. Nie jest to jedzenie na co dzień, ale znakomicie sprawdza się po wielogodzinnych wędrówkach górskimi szlakami. Tak jest w przypadku tarciucha, który nigdzie nie smakuje lepiej niż w polskich górach.

Tarciuch to podkarpacki przysmak, który doskonale obrazuje to, jak wygląda kuchnia góralska. Podstawą są tutaj tanie i dostępne ziemniaki, okraszone dodatkowo tłustym boczkiem. Całość skąpana jest często w sosie grzybowym lub pieczarkowym. Dania góralskie są zazwyczaj bardzo sycące, w końcu wracający do domu baca musiał nadrobić stracone kalorie i odzyskać energię po ciężkiej pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarciuch z ziemniaków

Tarciucha boczkowego znaleźć można przede wszystkim w podkarpackich i bieszczadzkich karczmach. To danie dość ciężkie i sycące, jak to u górali przystało.

Przepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczaną
Przepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczaną© Wikimedia Commons

Podstawą tarciucha są ziemniaki, nazywane grulami. To podstawa tej kuchni, bo zawsze były dostępne i tanie. Można użyć zarówno tych młodych, jak i starych. Poza ziemniakami ważną rolę odgrywa biały ser, który odróżnia to danie od zwykłej babki. Całość zwieńczona jest sosem oraz hojną ilością podsmażonego boczku.

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 250 g boczku wędzonego surowego,
  • kostka twarogu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 cebule,
  • smalec do natłuszczenia formy,
  • bułka tarta,
  • pół łyżeczki pieprzu,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odcedź nadmiar wody.
  2. Boczek pokrój i podsmaż na patelni wraz z pokrojoną drobno cebulą.
  3. Do miski z ziemniakami dodaj rozbełtane jajka, mąkę, przestudzony boczek z cebulką i całym tłuszczem wraz z tłuszczem, pokruszony twaróg, pieprz i sól.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Natłuść formę do zapiekania smalcem i oprósz bułką tartą. Przełóż do niej masę ziemniaczaną i wyrównaj powierzchnię.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. godzinę. Pod koniec pieczenia warto posmarować powierzchnię tarciucha odrobiną smalcu, aby ładnie się zarumienił.

Tarciuch po upieczeniu pokrój na kawałki i podaj z sosem grzybowym lub gulaszowym. Boczek możesz dodać na zewnątrz, zamiast do środka. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także