Placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Teściowa pukała się w głowę, teraz sama tak robi
Ile domów, tyle wersji przepisów na placki ziemniaczane. Kiedy jednak przychodzi ochota na te pyszności, a w kuchni brakuje jajek i mąki pszennej, można zacząć eksperymentować. Zmiksowane, suche ziarna strączków świetnie zastąpią te oba składniki, a placki ziemniaczane wyjdą pyszne jak nigdy.
14.08.2024 07:01
Dokładnie chodzi o mąkę z ciecierzycy. Można użyć gotowego produktu lub za pomocą dobrego blendera lub malaksera rozdrobnić suchą cieciorkę na pył. Jak się okazuje takie ziemniaczane placki to wariant dania o nazwie socca. I właśnie połączenie tej potrawy z plackami ziemniaczanymi robi furorę w moim domu.
Socca - ciecierzycowe placuszki
Socca wywodzi się z kuchni liguryjskiej, czyli regionu od Lazurowego Wybrzeża po Toskanie. Dominowała w menu ludności wiejskiej, bo robiło się ją szybko i z łatwo dostępnych produktów. Oryginalny placek z ciecierzycy w formie podpłomyka to tylko mieszanka mąki z wodą, oliwą i solą. Wersja z ziemniakami, czyli polska wariacja to już nieco inna historia, ale właśnie taką pokochała moja rodzina - w tym teściowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić placki ziemniaczane z ciecierzycą
Potrzebne będą właściwie tylko trzy składniki, nie licząc przypraw i tłuszczu do smażenia. Masę na placki wystarczy doprawić solą i pieprzem, a do smażenia najlepiej sprawdzi się olej roślinny np. rzepakowy. Z podanych proporcji wyjdą 2-3 porcje placków.
Składniki:
- 500 g ziemniaków mączystych,
- 1 średnia cebula żółta,
- 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy,
- po szczypcie soli i pieprzu do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i cebulę obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól i pieprz oraz mąkę z ciecierzycy i całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej - może być go więcej, ale powinien być dobrze rozgrzany, wtedy placki nie wchłoną za dużo tłuszczu. Partiami nakładaj masę i smaż na złoto z obu stron.
- Gotowe placki przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.