Placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Teściowa pukała się w głowę, teraz sama tak robi

Ile domów, tyle wersji przepisów na placki ziemniaczane. Kiedy jednak przychodzi ochota na te pyszności, a w kuchni brakuje jajek i mąki pszennej, można zacząć eksperymentować. Zmiksowane, suche ziarna strączków świetnie zastąpią te oba składniki, a placki ziemniaczane wyjdą pyszne jak nigdy.

Placki ziemniaczane, bez jajek i mąki pszennejPlacki ziemniaczane, bez jajek i mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Dokładnie chodzi o mąkę z ciecierzycy. Można użyć gotowego produktu lub za pomocą dobrego blendera lub malaksera rozdrobnić suchą cieciorkę na pył. Jak się okazuje takie ziemniaczane placki to wariant dania o nazwie socca. I właśnie połączenie tej potrawy z plackami ziemniaczanymi robi furorę w moim domu.

Socca - ciecierzycowe placuszki

Socca wywodzi się z kuchni liguryjskiej, czyli regionu od Lazurowego Wybrzeża po Toskanie. Dominowała w menu ludności wiejskiej, bo robiło się ją szybko i z łatwo dostępnych produktów. Oryginalny placek z ciecierzycy w formie podpłomyka to tylko mieszanka mąki z wodą, oliwą i solą. Wersja z ziemniakami, czyli polska wariacja to już nieco inna historia, ale właśnie taką pokochała moja rodzina - w tym teściowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jak zrobić placki ziemniaczane z ciecierzycą

Potrzebne będą właściwie tylko trzy składniki, nie licząc przypraw i tłuszczu do smażenia. Masę na placki wystarczy doprawić solą i pieprzem, a do smażenia najlepiej sprawdzi się olej roślinny np. rzepakowy. Z podanych proporcji wyjdą 2-3 porcje placków.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków mączystych,
  • 1 średnia cebula żółta,
  • 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy,
  • po szczypcie soli i pieprzu do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól i pieprz oraz mąkę z ciecierzycy i całość wymieszaj na jednolitą masę. 
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej - może być go więcej, ale powinien być dobrze rozgrzany, wtedy placki nie wchłoną za dużo tłuszczu. Partiami nakładaj masę i smaż na złoto z obu stron.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej