Użyj zamiast zwykłej mąki. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze

Czy klasyczne naleśniki mogą być jeszcze lepsze? Wypróbuj patent na placuszki w nieco zdrowszej, choć nie mniej smacznej wersji. Wystarczy podmiana jednego składnika.

Naleśniki na bazie innej mąki niż pszenna również zachwycają smakiem Naleśniki na bazie innej mąki niż pszenna również zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie można odebrać naleśnikom z mąki pszennej tego, że są absolutnie idealne - miękkie, elastyczne, lekko puszyste. Jeśli jednak szukasz alternatywy, koniecznie przetestuj ten przepis. Drobna zmiana na liście składników przyniesie spektakularny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Prosty przepis na naleśniki inaczej. Wystarczy podmienić mąkę

Zamiast mąki pszennej do ciasta na naleśniki dodaję mąkę z ciecierzycy. Produkt ten stanowi ważny element kuchni wegan i wegetarian, jest też częstym składnikiem dań kuchni indyjskiej (tam występuje pod nazwą besan). Mąka z ciecierzycy, ze względu na to, że powstaje z warzywa strączkowego, zawiera duże ilości białka - 22 gramy na 100 gramów produktu oraz błonnika - 10 gramów.

Mąka z ciecierzycy to nic innego, jak zmielone ziarno ciecierzycy. Co istotne, to produkt bezglutenowy, a więc odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami. Ponadto mąką z ciecierzycy charakteryzuje się większą zawartością witamin oraz składników odżywczych i mineralnych w porównaniu do mąki pszennej. Stanowi też cenne źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu, a przy tym cechuje się niskim indeksem glikemicznym.

Ciecierzyca to warzywo strączkowe, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika i białka
Ciecierzyca to warzywo strączkowe, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika i białka © Pixabay

Naleśniki z mąki z ciecierzycy. Przepis

Składniki:

  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 400 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę z ciecierzycy i ziemniaczana wymieszaj, następnie dodaj wodę lub mleko.
  2. Całość dokładnie wymieszaj - tak, by nie było grudek. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju (jeśli przyrządzasz naleśniki na słodko, do ciasta możesz dodać nieco słodzidła).
  3. Gotowe ciasto odstaw na ok. 20 minut.
  4. Przed smażeniem zamieszaj ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej, z obu stron.
  5. Naleśnik będzie gotowy do przewrócenia, kiedy z jednej strony dobrze się przysmaży, a brzegi zaczną odchodzić od patelni.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują