Użyj zamiast zwykłej mąki. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze
Czy klasyczne naleśniki mogą być jeszcze lepsze? Wypróbuj patent na placuszki w nieco zdrowszej, choć nie mniej smacznej wersji. Wystarczy podmiana jednego składnika.
19.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:17
Nie można odebrać naleśnikom z mąki pszennej tego, że są absolutnie idealne - miękkie, elastyczne, lekko puszyste. Jeśli jednak szukasz alternatywy, koniecznie przetestuj ten przepis. Drobna zmiana na liście składników przyniesie spektakularny efekt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty przepis na naleśniki inaczej. Wystarczy podmienić mąkę
Zamiast mąki pszennej do ciasta na naleśniki dodaję mąkę z ciecierzycy. Produkt ten stanowi ważny element kuchni wegan i wegetarian, jest też częstym składnikiem dań kuchni indyjskiej (tam występuje pod nazwą besan). Mąka z ciecierzycy, ze względu na to, że powstaje z warzywa strączkowego, zawiera duże ilości białka - 22 gramy na 100 gramów produktu oraz błonnika - 10 gramów.
Mąka z ciecierzycy to nic innego, jak zmielone ziarno ciecierzycy. Co istotne, to produkt bezglutenowy, a więc odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami. Ponadto mąką z ciecierzycy charakteryzuje się większą zawartością witamin oraz składników odżywczych i mineralnych w porównaniu do mąki pszennej. Stanowi też cenne źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu, a przy tym cechuje się niskim indeksem glikemicznym.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy. Przepis
Składniki:
- 200 g mąki z ciecierzycy,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 400 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
- szczypta soli,
- łyżka oleju + olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mąkę z ciecierzycy i ziemniaczana wymieszaj, następnie dodaj wodę lub mleko.
- Całość dokładnie wymieszaj - tak, by nie było grudek. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju (jeśli przyrządzasz naleśniki na słodko, do ciasta możesz dodać nieco słodzidła).
- Gotowe ciasto odstaw na ok. 20 minut.
- Przed smażeniem zamieszaj ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej, z obu stron.
- Naleśnik będzie gotowy do przewrócenia, kiedy z jednej strony dobrze się przysmaży, a brzegi zaczną odchodzić od patelni.