Użyj zamiast zwykłej mąki. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze

Czy klasyczne naleśniki mogą być jeszcze lepsze? Wypróbuj patent na placuszki w nieco zdrowszej, choć nie mniej smacznej wersji. Wystarczy podmiana jednego składnika.

Naleśniki na bazie innej mąki niż pszenna również zachwycają smakiem Naleśniki na bazie innej mąki niż pszenna również zachwycają smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie można odebrać naleśnikom z mąki pszennej tego, że są absolutnie idealne - miękkie, elastyczne, lekko puszyste. Jeśli jednak szukasz alternatywy, koniecznie przetestuj ten przepis. Drobna zmiana na liście składników przyniesie spektakularny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Prosty przepis na naleśniki inaczej. Wystarczy podmienić mąkę

Zamiast mąki pszennej do ciasta na naleśniki dodaję mąkę z ciecierzycy. Produkt ten stanowi ważny element kuchni wegan i wegetarian, jest też częstym składnikiem dań kuchni indyjskiej (tam występuje pod nazwą besan). Mąka z ciecierzycy, ze względu na to, że powstaje z warzywa strączkowego, zawiera duże ilości białka - 22 gramy na 100 gramów produktu oraz błonnika - 10 gramów.

Mąka z ciecierzycy to nic innego, jak zmielone ziarno ciecierzycy. Co istotne, to produkt bezglutenowy, a więc odpowiedni dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami. Ponadto mąką z ciecierzycy charakteryzuje się większą zawartością witamin oraz składników odżywczych i mineralnych w porównaniu do mąki pszennej. Stanowi też cenne źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu, a przy tym cechuje się niskim indeksem glikemicznym.

Ciecierzyca to warzywo strączkowe, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika i białka
Ciecierzyca to warzywo strączkowe, charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika i białka © Pixabay

Naleśniki z mąki z ciecierzycy. Przepis

Składniki:

  • 200 g mąki z ciecierzycy,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 400 ml wody, mleka lub napoju roślinnego,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę z ciecierzycy i ziemniaczana wymieszaj, następnie dodaj wodę lub mleko.
  2. Całość dokładnie wymieszaj - tak, by nie było grudek. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i łyżkę oleju (jeśli przyrządzasz naleśniki na słodko, do ciasta możesz dodać nieco słodzidła).
  3. Gotowe ciasto odstaw na ok. 20 minut.
  4. Przed smażeniem zamieszaj ciasto. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej, z obu stron.
  5. Naleśnik będzie gotowy do przewrócenia, kiedy z jednej strony dobrze się przysmaży, a brzegi zaczną odchodzić od patelni.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości