Na dalekiej Północy to prawdziwy hit. Są sto razy lepsze od racuchów i zwykłych naleśników
Fińskie naleśniki przygotowuje się zupełnie inaczej niż te, którymi zajadamy się w domu. Nie oznacza to jednak, że są gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. To doskonała pozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil.
22.02.2024 14:22
Finlandia leży na Półwyspie Skandynawskim. To piękny, choć niedoceniony kraj o bogatej kulturze i historii — także tej kulinarnej. Ryby i mięso odgrywają ważną rolę w zachodniej części kraju, zaś mieszkańcy wschodniej strony lubują się w warzywach, jagodach oraz pełnoziarnistych produktach.
W książkach kucharskich na próżno szukać przepisów z kuchni fińskiej, a szkoda, ponieważ Finowie mają naprawdę wiele do zaoferowania. Fińskie naleśniki to jedna z potraw, która mogłaby całkowicie zrewolucjonizować śniadania. Są szybkie i proste, a zarazem lekkie i sycące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystko o kuchni fińskiej
Finlandia leży w strefie klimatu umiarkowanie chłodnego. Średnia temperatura wynosi tam 14 stp. C. Finowie stawiają więc na syte i pożywne posiłki. Ryby i mięso stanowią tam podstawę diety, tuż obok nich plasują się owoce (np. rokitnik, malina moroszka), warzywa, produkty mleczne i pełnoziarniste.
Obiady są skromne i zazwyczaj jednodaniowe. Na obiad serwuje się mięso lub rybę z ziemniakami lub ryżem. Zupy uważane są tam za danie główne, bowiem są ciężkie i bardzo sycące. Finowie przygotowują zupy na bazie ryb lub strączków. Tradycyjną, finlandzką zupą jest Hernekeitto, która niewiele różni się od rodzimej grochówki.
Najważniejszym posiłkiem jest jednak śniadanie. Finowie lubują się w prostych kanapkach, jednak w odróżnieniu od mieszkańców środkowej Europy, zajadają się chlebem żytnim. Poza kanapkami jedzą ciepłą owsiankę z dodatkiem słodkich syropów i owoców jagodowych, a także pieczone naleśniki, które smakują niczym lekkie muffinki.
Przygotujesz je w kilka chwil. Ten przepis całkowicie zrewolucjonizuje śniadania w twoim domu. Kiedy naleśniki będą się piec, będziesz mogła zajść się przygotowaniami do wyjścia. Poznaj przepis na pieczone fińskie naleśniki.
Fińskie naleśniki — przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 500 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 150 g cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- masło lub olej,
- opcjonalnie: owoce jagodowe, twaróg, syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Formy na muffinki wysmaruj masłem lub olejem.
- Wyciągnij wysoką miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier oraz ekstrakt z wanilii. Ubijaj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz sól. Mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
- Gotową masę wlej do foremek na 3/4 wysokości. Wypełnioną formę wstaw do piekarnika i piecz naleśniki przez 20-25 minut, aż dobrze wyrosną.
- Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.