PrzepisŚniadanieNa dalekiej Północy to prawdziwy hit. Są sto razy lepsze od racuchów i zwykłych naleśników

Na dalekiej Północy to prawdziwy hit. Są sto razy lepsze od racuchów i zwykłych naleśników

Fińskie naleśniki przygotowuje się zupełnie inaczej niż te, którymi zajadamy się w domu. Nie oznacza to jednak, że są gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. To doskonała pozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil.

Fińskie naleśniki - przepis.
Fińskie naleśniki - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | uckyo

22.02.2024 14:22

Finlandia leży na Półwyspie Skandynawskim. To piękny, choć niedoceniony kraj o bogatej kulturze i historii — także tej kulinarnej. Ryby i mięso odgrywają ważną rolę w zachodniej części kraju, zaś mieszkańcy wschodniej strony lubują się w warzywach, jagodach oraz pełnoziarnistych produktach.

W książkach kucharskich na próżno szukać przepisów z kuchni fińskiej, a szkoda, ponieważ Finowie mają naprawdę wiele do zaoferowania. Fińskie naleśniki to jedna z potraw, która mogłaby całkowicie zrewolucjonizować śniadania. Są szybkie i proste, a zarazem lekkie i sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszystko o kuchni fińskiej

Finlandia leży w strefie klimatu umiarkowanie chłodnego. Średnia temperatura wynosi tam 14 stp. C. Finowie stawiają więc na syte i pożywne posiłki. Ryby i mięso stanowią tam podstawę diety, tuż obok nich plasują się owoce (np. rokitnik, malina moroszka), warzywa, produkty mleczne i pełnoziarniste.

Obiady są skromne i zazwyczaj jednodaniowe. Na obiad serwuje się mięso lub rybę z ziemniakami lub ryżem. Zupy uważane są tam za danie główne, bowiem są ciężkie i bardzo sycące. Finowie przygotowują zupy na bazie ryb lub strączków. Tradycyjną, finlandzką zupą jest Hernekeitto, która niewiele różni się od rodzimej grochówki.

Najważniejszym posiłkiem jest jednak śniadanie. Finowie lubują się w prostych kanapkach, jednak w odróżnieniu od mieszkańców środkowej Europy, zajadają się chlebem żytnim. Poza kanapkami jedzą ciepłą owsiankę z dodatkiem słodkich syropów i owoców jagodowych, a także pieczone naleśniki, które smakują niczym lekkie muffinki.

Przygotujesz je w kilka chwil. Ten przepis całkowicie zrewolucjonizuje śniadania w twoim domu. Kiedy naleśniki będą się piec, będziesz mogła zajść się przygotowaniami do wyjścia. Poznaj przepis na pieczone fińskie naleśniki.

Fińskie naleśniki — przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej,
  • opcjonalnie: owoce jagodowe, twaróg, syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Formy na muffinki wysmaruj masłem lub olejem.
  2. Wyciągnij wysoką miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier oraz ekstrakt z wanilii. Ubijaj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
  3. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz sól. Mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
  4. Gotową masę wlej do foremek na 3/4 wysokości. Wypełnioną formę wstaw do piekarnika i piecz naleśniki przez 20-25 minut, aż dobrze wyrosną.
  5. Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie