Na dalekiej Północy to prawdziwy hit. Są sto razy lepsze od racuchów i zwykłych naleśników

Fińskie naleśniki przygotowuje się zupełnie inaczej niż te, którymi zajadamy się w domu. Nie oznacza to jednak, że są gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. To doskonała pozycja śniadaniowa, którą przygotujesz w kilka chwil.

Fińskie naleśniki - przepis.Fińskie naleśniki - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | uckyo

Finlandia leży na Półwyspie Skandynawskim. To piękny, choć niedoceniony kraj o bogatej kulturze i historii — także tej kulinarnej. Ryby i mięso odgrywają ważną rolę w zachodniej części kraju, zaś mieszkańcy wschodniej strony lubują się w warzywach, jagodach oraz pełnoziarnistych produktach.

W książkach kucharskich na próżno szukać przepisów z kuchni fińskiej, a szkoda, ponieważ Finowie mają naprawdę wiele do zaoferowania. Fińskie naleśniki to jedna z potraw, która mogłaby całkowicie zrewolucjonizować śniadania. Są szybkie i proste, a zarazem lekkie i sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Wszystko o kuchni fińskiej

Finlandia leży w strefie klimatu umiarkowanie chłodnego. Średnia temperatura wynosi tam 14 stp. C. Finowie stawiają więc na syte i pożywne posiłki. Ryby i mięso stanowią tam podstawę diety, tuż obok nich plasują się owoce (np. rokitnik, malina moroszka), warzywa, produkty mleczne i pełnoziarniste.

Obiady są skromne i zazwyczaj jednodaniowe. Na obiad serwuje się mięso lub rybę z ziemniakami lub ryżem. Zupy uważane są tam za danie główne, bowiem są ciężkie i bardzo sycące. Finowie przygotowują zupy na bazie ryb lub strączków. Tradycyjną, finlandzką zupą jest Hernekeitto, która niewiele różni się od rodzimej grochówki.

Najważniejszym posiłkiem jest jednak śniadanie. Finowie lubują się w prostych kanapkach, jednak w odróżnieniu od mieszkańców środkowej Europy, zajadają się chlebem żytnim. Poza kanapkami jedzą ciepłą owsiankę z dodatkiem słodkich syropów i owoców jagodowych, a także pieczone naleśniki, które smakują niczym lekkie muffinki.

Przygotujesz je w kilka chwil. Ten przepis całkowicie zrewolucjonizuje śniadania w twoim domu. Kiedy naleśniki będą się piec, będziesz mogła zajść się przygotowaniami do wyjścia. Poznaj przepis na pieczone fińskie naleśniki.

Fińskie naleśniki — przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej,
  • opcjonalnie: owoce jagodowe, twaróg, syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stp.C., grzanie góra-dół. Formy na muffinki wysmaruj masłem lub olejem.
  2. Wyciągnij wysoką miskę. Wbij do niej jajka i dodaj cukier oraz ekstrakt z wanilii. Ubijaj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
  3. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz sól. Mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
  4. Gotową masę wlej do foremek na 3/4 wysokości. Wypełnioną formę wstaw do piekarnika i piecz naleśniki przez 20-25 minut, aż dobrze wyrosną.
  5. Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione