PoradyKobiety po 40. powinny jeść obowiązkowo. Efekty zauważą niemal od razu

Kobiety po 40. powinny jeść obowiązkowo. Efekty zauważą niemal od razu

Sos żurawinowy
Sos żurawinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SpaPartners
21.02.2024 08:53, aktualizacja: 28.02.2024 08:03

Procesy starzenia się są nieuchronne. To nie oznacza jednak, że nie można nieco ich zahamować. Istnieje kilka produktów spożywczych, które osoby po 40 roku życia powinny jeść choćby codzienna. Stworzona z ich udziałem dieta to klucz do młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.

40 lat to w społeczeństwie wiek iście symboliczny. Czemu akurat on? Według naukowców to wtedy rozpoczynamy wiek średni. Eliott Jacques, słynny kanadyjski psycholog, sklasyfikował również powiązany z tą kwestią kryzys wieku średniego, inaczej zwanego "kryzysem czterdziestki". 40 lat to element popkultury, który w filmach i piosenkach oznacza pożegnanie z bezwzględną młodością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Również jeśli chodzi o biologię, wiek ten jest wyraźnym rozpoczęciem nowego etapu w życiu człowieka. Postępuje utrata mięśniowa, metabolizm zwalnia, a w ciele uwidaczniają się procesy hormonalne. Rośnie również ryzyko wystąpienia różnych chorób — od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra traci naturalne nawilżenie i jędrność, co zauważamy w lustrze. I pojawia się nieuchronne pytanie: czy da się to jakoś powstrzymać?

Niemożliwe i możliwe

O ile nie żyjesz w świecie fantastyki, w którym każda wiedźma jest w stanie przygotować dla ciebie eliksir młodości, musisz wyzbyć się złudzeń. Starzenia się organizmu nie da się powstrzymać. Można natomiast nieco spowolnić ten proces. Warto zrobić to za pomocą naturalnych środków i stworzonej z nich diety.

Dieta wpływa na kondycję skóry
Dieta wpływa na kondycję skóry© Canva | A's Images

W tym kontekście często mówi się o zrezygnowaniu ze słodyczy, tłustego mięsa, masła, a nawet niektórych wyjątkowo słodkich owoców. Ubierzmy to jednak w pozytywne barwy i zamiast mówić o tym, czego jeść nie można, wyróżnijmy kilka produktów spożywczych, które po 40. roku życia warto jeść choćby codziennie. Mamy tu trzy propozycje.

  • Awokado. Znajdziemy w nim dobrą proporcję kwasów tłuszczowych, a także witaminę E i glutation. Wszystkie te trzy składniki zielonego owocu odpowiadają za regenerację i ochronę skóry, hamowanie procesu jej starzenia się oraz przyspieszenia gojenia ran i niwelowanie przebarwień skórnych.
  • Siemię lniane. Do tego produktu spożywczego warto przekonać się z wielu różnych powodów, a jednym z nich jest hamowanie starzenia się ciała. To zasługa obecnych w nasionach lnu białek, witamin, przeciwutleniaczy i korzystnych tłuszczy roślinnych.
  • Żurawina. Oto jak połączyć przyjemne z pożytecznym. Słodka jak miód żurawina dodana do herbaty okazuje się pozytywnie wpływać na procesy starzenia. W okresie menopauzy chroni przed wybuchami gorąca, a także odpowiada za profilaktykę przed chorobami takimi, jak Alzheimer i Parkinson. Warto włączyć ją do diety już po 40. roku życia!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także