Kobiety po 40. powinny jeść obowiązkowo. Efekty zauważą niemal od razu
Procesy starzenia się są nieuchronne. To nie oznacza jednak, że nie można nieco ich zahamować. Istnieje kilka produktów spożywczych, które osoby po 40 roku życia powinny jeść choćby codzienna. Stworzona z ich udziałem dieta to klucz do młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.
21.02.2024 | aktual.: 28.02.2024 08:03
40 lat to w społeczeństwie wiek iście symboliczny. Czemu akurat on? Według naukowców to wtedy rozpoczynamy wiek średni. Eliott Jacques, słynny kanadyjski psycholog, sklasyfikował również powiązany z tą kwestią kryzys wieku średniego, inaczej zwanego "kryzysem czterdziestki". 40 lat to element popkultury, który w filmach i piosenkach oznacza pożegnanie z bezwzględną młodością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Również jeśli chodzi o biologię, wiek ten jest wyraźnym rozpoczęciem nowego etapu w życiu człowieka. Postępuje utrata mięśniowa, metabolizm zwalnia, a w ciele uwidaczniają się procesy hormonalne. Rośnie również ryzyko wystąpienia różnych chorób — od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra traci naturalne nawilżenie i jędrność, co zauważamy w lustrze. I pojawia się nieuchronne pytanie: czy da się to jakoś powstrzymać?
Niemożliwe i możliwe
O ile nie żyjesz w świecie fantastyki, w którym każda wiedźma jest w stanie przygotować dla ciebie eliksir młodości, musisz wyzbyć się złudzeń. Starzenia się organizmu nie da się powstrzymać. Można natomiast nieco spowolnić ten proces. Warto zrobić to za pomocą naturalnych środków i stworzonej z nich diety.
W tym kontekście często mówi się o zrezygnowaniu ze słodyczy, tłustego mięsa, masła, a nawet niektórych wyjątkowo słodkich owoców. Ubierzmy to jednak w pozytywne barwy i zamiast mówić o tym, czego jeść nie można, wyróżnijmy kilka produktów spożywczych, które po 40. roku życia warto jeść choćby codziennie. Mamy tu trzy propozycje.
- Awokado. Znajdziemy w nim dobrą proporcję kwasów tłuszczowych, a także witaminę E i glutation. Wszystkie te trzy składniki zielonego owocu odpowiadają za regenerację i ochronę skóry, hamowanie procesu jej starzenia się oraz przyspieszenia gojenia ran i niwelowanie przebarwień skórnych.
- Siemię lniane. Do tego produktu spożywczego warto przekonać się z wielu różnych powodów, a jednym z nich jest hamowanie starzenia się ciała. To zasługa obecnych w nasionach lnu białek, witamin, przeciwutleniaczy i korzystnych tłuszczy roślinnych.
- Żurawina. Oto jak połączyć przyjemne z pożytecznym. Słodka jak miód żurawina dodana do herbaty okazuje się pozytywnie wpływać na procesy starzenia. W okresie menopauzy chroni przed wybuchami gorąca, a także odpowiada za profilaktykę przed chorobami takimi, jak Alzheimer i Parkinson. Warto włączyć ją do diety już po 40. roku życia!