Kobiety po 40. powinny jeść obowiązkowo. Efekty zauważą niemal od razu

Procesy starzenia się są nieuchronne. To nie oznacza jednak, że nie można nieco ich zahamować. Istnieje kilka produktów spożywczych, które osoby po 40 roku życia powinny jeść choćby codzienna. Stworzona z ich udziałem dieta to klucz do młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.

Sos żurawinowySos żurawinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SpaPartners

40 lat to w społeczeństwie wiek iście symboliczny. Czemu akurat on? Według naukowców to wtedy rozpoczynamy wiek średni. Eliott Jacques, słynny kanadyjski psycholog, sklasyfikował również powiązany z tą kwestią kryzys wieku średniego, inaczej zwanego "kryzysem czterdziestki". 40 lat to element popkultury, który w filmach i piosenkach oznacza pożegnanie z bezwzględną młodością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Również jeśli chodzi o biologię, wiek ten jest wyraźnym rozpoczęciem nowego etapu w życiu człowieka. Postępuje utrata mięśniowa, metabolizm zwalnia, a w ciele uwidaczniają się procesy hormonalne. Rośnie również ryzyko wystąpienia różnych chorób — od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra traci naturalne nawilżenie i jędrność, co zauważamy w lustrze. I pojawia się nieuchronne pytanie: czy da się to jakoś powstrzymać?

Niemożliwe i możliwe

O ile nie żyjesz w świecie fantastyki, w którym każda wiedźma jest w stanie przygotować dla ciebie eliksir młodości, musisz wyzbyć się złudzeń. Starzenia się organizmu nie da się powstrzymać. Można natomiast nieco spowolnić ten proces. Warto zrobić to za pomocą naturalnych środków i stworzonej z nich diety.

Dieta wpływa na kondycję skóry
Dieta wpływa na kondycję skóry © Canva | A's Images

W tym kontekście często mówi się o zrezygnowaniu ze słodyczy, tłustego mięsa, masła, a nawet niektórych wyjątkowo słodkich owoców. Ubierzmy to jednak w pozytywne barwy i zamiast mówić o tym, czego jeść nie można, wyróżnijmy kilka produktów spożywczych, które po 40. roku życia warto jeść choćby codziennie. Mamy tu trzy propozycje.

  • Awokado. Znajdziemy w nim dobrą proporcję kwasów tłuszczowych, a także witaminę E i glutation. Wszystkie te trzy składniki zielonego owocu odpowiadają za regenerację i ochronę skóry, hamowanie procesu jej starzenia się oraz przyspieszenia gojenia ran i niwelowanie przebarwień skórnych.
  • Siemię lniane. Do tego produktu spożywczego warto przekonać się z wielu różnych powodów, a jednym z nich jest hamowanie starzenia się ciała. To zasługa obecnych w nasionach lnu białek, witamin, przeciwutleniaczy i korzystnych tłuszczy roślinnych.
  • Żurawina. Oto jak połączyć przyjemne z pożytecznym. Słodka jak miód żurawina dodana do herbaty okazuje się pozytywnie wpływać na procesy starzenia. W okresie menopauzy chroni przed wybuchami gorąca, a także odpowiada za profilaktykę przed chorobami takimi, jak Alzheimer i Parkinson. Warto włączyć ją do diety już po 40. roku życia!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości