Kobiety po 40. powinny jeść obowiązkowo. Efekty zauważą niemal od razu

Procesy starzenia się są nieuchronne. To nie oznacza jednak, że nie można nieco ich zahamować. Istnieje kilka produktów spożywczych, które osoby po 40 roku życia powinny jeść choćby codzienna. Stworzona z ich udziałem dieta to klucz do młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.

Sos żurawinowySos żurawinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SpaPartners

40 lat to w społeczeństwie wiek iście symboliczny. Czemu akurat on? Według naukowców to wtedy rozpoczynamy wiek średni. Eliott Jacques, słynny kanadyjski psycholog, sklasyfikował również powiązany z tą kwestią kryzys wieku średniego, inaczej zwanego "kryzysem czterdziestki". 40 lat to element popkultury, który w filmach i piosenkach oznacza pożegnanie z bezwzględną młodością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Również jeśli chodzi o biologię, wiek ten jest wyraźnym rozpoczęciem nowego etapu w życiu człowieka. Postępuje utrata mięśniowa, metabolizm zwalnia, a w ciele uwidaczniają się procesy hormonalne. Rośnie również ryzyko wystąpienia różnych chorób — od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra traci naturalne nawilżenie i jędrność, co zauważamy w lustrze. I pojawia się nieuchronne pytanie: czy da się to jakoś powstrzymać?

Niemożliwe i możliwe

O ile nie żyjesz w świecie fantastyki, w którym każda wiedźma jest w stanie przygotować dla ciebie eliksir młodości, musisz wyzbyć się złudzeń. Starzenia się organizmu nie da się powstrzymać. Można natomiast nieco spowolnić ten proces. Warto zrobić to za pomocą naturalnych środków i stworzonej z nich diety.

Dieta wpływa na kondycję skóry
Dieta wpływa na kondycję skóry © Canva | A's Images

W tym kontekście często mówi się o zrezygnowaniu ze słodyczy, tłustego mięsa, masła, a nawet niektórych wyjątkowo słodkich owoców. Ubierzmy to jednak w pozytywne barwy i zamiast mówić o tym, czego jeść nie można, wyróżnijmy kilka produktów spożywczych, które po 40. roku życia warto jeść choćby codziennie. Mamy tu trzy propozycje.

  • Awokado. Znajdziemy w nim dobrą proporcję kwasów tłuszczowych, a także witaminę E i glutation. Wszystkie te trzy składniki zielonego owocu odpowiadają za regenerację i ochronę skóry, hamowanie procesu jej starzenia się oraz przyspieszenia gojenia ran i niwelowanie przebarwień skórnych.
  • Siemię lniane. Do tego produktu spożywczego warto przekonać się z wielu różnych powodów, a jednym z nich jest hamowanie starzenia się ciała. To zasługa obecnych w nasionach lnu białek, witamin, przeciwutleniaczy i korzystnych tłuszczy roślinnych.
  • Żurawina. Oto jak połączyć przyjemne z pożytecznym. Słodka jak miód żurawina dodana do herbaty okazuje się pozytywnie wpływać na procesy starzenia. W okresie menopauzy chroni przed wybuchami gorąca, a także odpowiada za profilaktykę przed chorobami takimi, jak Alzheimer i Parkinson. Warto włączyć ją do diety już po 40. roku życia!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację