Sprzedawały regionalne pyszności za grosze. Takich cen dawno nie widzieliśmy

Koła Gospodyń Wiejskich od lat kultywują tradycję przygotowywania regionalnych specjałów. Nie inaczej jest w województwie podkarpackim, w małej wiosce Brzuska, blisko wschodniej granicy. Młodsze i starsze gospodynie na wakacyjne festyny szykują się cały rok, bo chcą dobrze zaprezentować własnoręczne wyroby. I smak i ceny mają bardzo kuszące — już od złotówki za sztukę wytrawnych przekąsek.

Proziaki, paszteciki i bieszczadzkie knyszeProziaki, paszteciki i bieszczadzkie knysze
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl | Koło Gospodyń Wiejskich Brzuska
Magdalena Pomorska

Dla członkiń KGW Brzuska coroczne wydarzenie Dzień Miasta i Gminy Bircza to najlepsza okazja, aby z innymi gospodyniami stanąć w szranki do oceny na najlepsze, regionalne wyroby. Klasycznych receptur i dobrze znanych dań nie może zabraknąć, ale z roku na rok pojawiają się też kulinarne nowości. Prosto z wakacyjnego wydarzenia dostaliśmy apetyczne wideo pokazujące regionalne potrawy. A te idealnie wpisują się w nasz redakcyjny cykl Kulinarna Stolica Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proziaki, knysze i pasztet bez mięsa. Tak smakuje Podkarpacie

Proziaki czy bieszczadzkie knysze

Podkarpacie wyrobami drożdżowymi stoi — zajada się je o każdej porze, a niegdyś były po prostu strawą do zrobienia na szybko niezależnie od okoliczności. Z pewnością najbardziej rozpoznawalne są proziaki — rosnące na sodzie bułeczki, które swoją nazwę zawdzięczają właśnie temu składnikowi. Proza, jako środek spulchniający, sprawia, że podkarpackie proziaki są bardzo wyrośnięte, mięciutkie i pyszne. Najlepiej podawać je na ciepło z masłem czosnkowym, które apetycznie rozpuści się na kawałkach ciasta.

Drugi przysmak pełen glutenu to knysze — ile domów, tyle sposobów na ich przygotowanie. Zazwyczaj również robi się je "na sodzie", ale w innych częściach Podkarpacia używa się ciasta drożdżowego. Farsz to też kwestia przyzwyczajeń gospodyń — od ziemniaków, przez kapustę, po twaróg i cebulkę. Knysze bieszczadzkie przed pieczeniem należy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. czarnuszką. Gospodynie z Brzuski sprzedawały te pyszności po 3-4 zł za sztukę. Wydatek mały, a smak — niezapomniany!

Powiew nowoczesności, czyli wiralowe Koła Gospodyń Wiejskich

Oprócz klasycznych przepisów, z roku na rok młodsze członkinie KGW wprowadzają urozmaicenia na każdą imprezę z namiotem koła. Dobrze znane wiralowe przekąski rodem z TikToka. W tym roku były to m.in. rożki na ciepło z tortilli, domowej roboty hot-dogi i pizza na grubym cieście z kukurydzy prosto z blachy. Ceny również bardzo kuszące — już od 1 zł za porcję tych smakołyków. Zagryzione dobrze ukiszonym ogórkiem to nie mała gratka dla fanów kuchni regionalnej.

  • Pizza, tortilla i hotdogi
  • Ogórki kiszone
  • Wiejska kiełbasa z grilla
[1/3] Pizza, tortilla i hotdogi Źródło zdjęć: Pysznosci.pl | Koło Gospodyń Wiejskich Brzuska

Wege trendy w Kołach Gospodyń Wiejskich

I chociaż nie mogło zabraknąć wiejskiej kiełbasy z grilla, a także wspomnianych mięsnych wersji wytrawnych przekąsek, to gospodynie z KGW stawiają też na wegetariańskie pyszności. Niegdyś bowiem właśnie warzywa, w tym sezonowe produkty, zboża czy strączki, stanowiły podstawę diety tamtejszych regionów, bo mięso jadało się na specjalne okazje. I takim przykładem w tegorocznym menu był... pasztet z cukinii. Dobrze znamy ten pomysł na warzywne danie z piekarnika, więc trend zdecydowanie popieramy. A jak i kiedy spróbować tego wyrobu i innych specjałów? Najlepiej obserwować w mediach społecznościowych ogłoszenia Kół Gospodyń Wiejskich o zbliżających się festynach i dożynkach — tych w okresie wakacyjnym nie brakuje!

Pasztet z cukinii bez mięsa
Pasztet z cukinii bez mięsa © Pysznosci.pl | Koło Gospodyń Wiejskich Brzuska

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów