Nie musisz wędzić. Wykorzystaj piekarnik i przygotuj kiełbasę na Wielkanoc!
04.04.2023 14:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują rozmaite pyszności. Nie może zabraknąć żurku, jajek, sałatki, czy kiełbasy. A skoro o niej mowa, to warto sięgnąć po domową i sprawdzoną recepturę. Kiełbasa na Wielkanoc w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło, które przygotujesz w kilku prostych krokach.
Jaka powinna być najlepsza kiełbasa na Wielkanoc? Z pewnością taka, która wyróżnia się smakiem, zapachem, aromatem i zapachem wędzenia. Jedni decydują się na swojskie wyroby na Wielkanoc, korzystając z domowej wędzarni. Inni kupują wielkanocne wędliny w swoim ulubionym sklepie. Okazuje się, że jest jeszcze jedno proste rozwiązanie. Wyróżniającą się smakiem kiełbasę, możesz przygotować również w swoim piekarniku. Jak to zrobić?
Kiełbasa na Wielkanoc - obowiązkowe danie na świątecznym stole
Pomimo tego, że spożywa się coraz mniej mięsa, to wielkanocne wędliny są pozycją, której nie może zabraknąć podczas tych rodzinnych i wiosennych świąt. Jeśli zależy ci na przygotowaniu czegoś, co wyróżnia się smakiem i nie zawiera w sobie konserwantów, możesz sięgnąć po sprawdzone i tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Kiełbasa bez wędzenia to jedna z propozycji, która zaskakuje. Nie musisz mieć własnej wędzarni — w zupełności wystarczy piekarnik.
Wielkanocny stół w twoim domu zyska naprawdę wiele, jeśli zdecydujesz się przygotować ten mięsny przysmak. Kiełbasa na Wielkanoc w takim wydaniu wymaga co prawda cierpliwości, ale każdy powinien być zadowolony i zachwycony. Suszenie w piekarniku powoduje, że jest aromatyczna, soczysta i zachowuj wszystkie swoje najważniejsze walory smakowe. Możesz ją podać z pozostałymi wędlinami na Wielkanoc, z żurkiem według tradycyjnej receptury, zapieczoną w chrzanowym sosie czy w piwie z cebulą.
Domowa kiełbasa na Wielkanoc - przepis krok po kroku
Jej przygotowanie wymaga cierpliwości. Najważniejsze jest jednak to, że nie musisz jej wędzić. Wykorzystaj swój piekarnik i zaskocz gości. Kiełbasa na Wielkanoc to danie, które zachwyci każdego, kto jej spróbuje!
Składniki:
- 3 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg wołowiny gulaszowej
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 kg boczku wieprzowego
- 2 łyżki majeranku
- łyżka pieprzu
- łyżeczka mielonej gorczycy
- 2 płaskie łyżki soli
- łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- jelita wieprzowe rozmiar 24/26
- nakładka do kiełbas.
Sposób przygotowania:
- Wypłucz jelita, włóż do miski i zalej wodą. Mocz przez około 2 godziny.
- Łopatkę wieprzową przepuść przez maszynkę z grubym sitkiem, a boczek, karkówkę i wołowinę rozdrobnij oddzielnie na małym sitku.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa.
- Dodaj sól, rozdrobniony czosnek, majeranek, cukier, wodę i pieprz.
- Mieszaj wszystko do momentu, aż kiełbasa nabierze kleistości.
- Wymoczone jelita naciągnij na nakładkę do kiełbas.
- Do otworu maszynki włóż masę kiełbasianą i wolno napełnij ją jelita, zakręcając je co 10-15 minut.
- Kiedy je napełnisz, przystąp do ich suszenia.
- Rozgrzej piekarnik do 100-120 stopni i kiełbasę powieś na bambusowym patyku lub rozłóż na kratce.
- Susz przez ponad 2 godziny. Połowę czasu z jednej strony, a następnie odwróć ją na drugą stronę.
Tak przygotowaną kiełbasę najlepiej zjeść z chrzanem. Zastanawiasz się, który z nich wybrać? Zobacz wielki test chrzanów na naszym kanale YouTube: