Nie musisz wędzić. Wykorzystaj piekarnik i przygotuj kiełbasę na Wielkanoc!
Wielkanoc to ten czas, kiedy na stole królują rozmaite pyszności. Nie może zabraknąć żurku, jajek, sałatki, czy kiełbasy. A skoro o niej mowa, to warto sięgnąć po domową i sprawdzoną recepturę. Kiełbasa na Wielkanoc w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło, które przygotujesz w kilku prostych krokach.
04.04.2023 14:13
Jaka powinna być najlepsza kiełbasa na Wielkanoc? Z pewnością taka, która wyróżnia się smakiem, zapachem, aromatem i zapachem wędzenia. Jedni decydują się na swojskie wyroby na Wielkanoc, korzystając z domowej wędzarni. Inni kupują wielkanocne wędliny w swoim ulubionym sklepie. Okazuje się, że jest jeszcze jedno proste rozwiązanie. Wyróżniającą się smakiem kiełbasę, możesz przygotować również w swoim piekarniku. Jak to zrobić?
Kiełbasa na Wielkanoc - obowiązkowe danie na świątecznym stole
Pomimo tego, że spożywa się coraz mniej mięsa, to wielkanocne wędliny są pozycją, której nie może zabraknąć podczas tych rodzinnych i wiosennych świąt. Jeśli zależy ci na przygotowaniu czegoś, co wyróżnia się smakiem i nie zawiera w sobie konserwantów, możesz sięgnąć po sprawdzone i tradycyjne przepisy na Wielkanoc. Kiełbasa bez wędzenia to jedna z propozycji, która zaskakuje. Nie musisz mieć własnej wędzarni — w zupełności wystarczy piekarnik.
Wielkanocny stół w twoim domu zyska naprawdę wiele, jeśli zdecydujesz się przygotować ten mięsny przysmak. Kiełbasa na Wielkanoc w takim wydaniu wymaga co prawda cierpliwości, ale każdy powinien być zadowolony i zachwycony. Suszenie w piekarniku powoduje, że jest aromatyczna, soczysta i zachowuj wszystkie swoje najważniejsze walory smakowe. Możesz ją podać z pozostałymi wędlinami na Wielkanoc, z żurkiem według tradycyjnej receptury, zapieczoną w chrzanowym sosie czy w piwie z cebulą.
Domowa kiełbasa na Wielkanoc - przepis krok po kroku
Jej przygotowanie wymaga cierpliwości. Najważniejsze jest jednak to, że nie musisz jej wędzić. Wykorzystaj swój piekarnik i zaskocz gości. Kiełbasa na Wielkanoc to danie, które zachwyci każdego, kto jej spróbuje!
Składniki:
- 3 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg wołowiny gulaszowej
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 kg boczku wieprzowego
- 2 łyżki majeranku
- łyżka pieprzu
- łyżeczka mielonej gorczycy
- 2 płaskie łyżki soli
- łyżeczka cukru
- pół szklanki wody
- jelita wieprzowe rozmiar 24/26
- nakładka do kiełbas.
Sposób przygotowania:
- Wypłucz jelita, włóż do miski i zalej wodą. Mocz przez około 2 godziny.
- Łopatkę wieprzową przepuść przez maszynkę z grubym sitkiem, a boczek, karkówkę i wołowinę rozdrobnij oddzielnie na małym sitku.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie mięsa.
- Dodaj sól, rozdrobniony czosnek, majeranek, cukier, wodę i pieprz.
- Mieszaj wszystko do momentu, aż kiełbasa nabierze kleistości.
- Wymoczone jelita naciągnij na nakładkę do kiełbas.
- Do otworu maszynki włóż masę kiełbasianą i wolno napełnij ją jelita, zakręcając je co 10-15 minut.
- Kiedy je napełnisz, przystąp do ich suszenia.
- Rozgrzej piekarnik do 100-120 stopni i kiełbasę powieś na bambusowym patyku lub rozłóż na kratce.
- Susz przez ponad 2 godziny. Połowę czasu z jednej strony, a następnie odwróć ją na drugą stronę.
Tak przygotowaną kiełbasę najlepiej zjeść z chrzanem. Zastanawiasz się, który z nich wybrać? Zobacz wielki test chrzanów na naszym kanale YouTube: