Jedz jajka. Pomogą ci zgubić oponkę, ale pod pewnym warunkiem

Jajka mogą sprzyjać zachowaniu zdrowej wagi ciała pod warunkiem, że przestrzegasz zaleceń dietetyków. Tradycyjne połączenia, chociaż smaczne, nie są najlepszym wyborem. Postaw na inne dodatki, a uda ci się poprawić formę przed pierwszym dniem wiosny.

Jajka pomagają utrzymać zdrową wagę ciałaJajka pomagają utrzymać zdrową wagę ciała
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka niegdyś miały złą reputację jako produkt podnoszący cholesterol. Współcześnie uznawane są za wartościowy element, który może wspierać osoby pragnące przywrócić zdrową wagę ciała. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, które zwiększają przyswajalność witamin oraz zapewniają uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Zalecenia dietetyków

Dietetyczka Dr Carrie Ruxton zaleca spożywanie jednego do dwóch jajek dziennie, nawet w przypadku diety redukcyjnej. Jednocześnie, jeśli jesteś osobą zdrową, nie musisz obawiać się o wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Według prof. Ewy Stachowskiej, specjalistki w dziedzinie dietetyki, poziom cholesterolu we krwi zależy nie tylko od naszej diety, ale także od produkcji wewnętrznej w organach, takich jak wątroba i nerki. Ekspertka zaznacza, że spożywanie produktów bogatych w cholesterol, takich jak jajka, czasami może podnosić jego poziom, jednak w większości przypadków te dwa czynniki nie są zależne od siebie:

"To znaczy, że nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca żadnej uwagi na to, ile tych jajek zjemy" – mówi prof. Stachowska.

Jednak zaznacza także:

"Ktoś, kto ma problemy z cholesterolem, powinien zachować rozsądek, jeść cztery do siedmiu sztuk tygodniowo, a nie dziennie".

Jajka, które sprzyjają zachowaniu zdrowej wagi

Jajka już same w sobie są sycące, nie potrzebują więc dodatków w postaci boczku czy majonezu. Jak wskazują dietetycy, najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W takiej formie zawierają najwięcej wartościowych substancji, witamin i minerałów. Smażenie jajek na oleju lub maśle znacznie podnosi ich kaloryczność. Na diecie redukcyjnej nie są wskazane także tłuste mięsne dodatki i majonez. Zamiast nich, sięgnij po jogurt lub pastę z awokado.

Wpływ jajek na masę ciała

Według prof. Ewy Stachowskiej z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego jajka wspierają redukcję masy ciała, zwłaszcza u osób zdrowych. Jednak osoby cierpiące na schorzenia, takie jak cukrzyca lub choroby układu pokarmowego, mogą doświadczać przyrostu wagi przy nadmiernym spożyciu jajek.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje