Jedz jajka. Pomogą ci zgubić oponkę, ale pod pewnym warunkiem
Jajka mogą sprzyjać zachowaniu zdrowej wagi ciała pod warunkiem, że przestrzegasz zaleceń dietetyków. Tradycyjne połączenia, chociaż smaczne, nie są najlepszym wyborem. Postaw na inne dodatki, a uda ci się poprawić formę przed pierwszym dniem wiosny.
Jajka niegdyś miały złą reputację jako produkt podnoszący cholesterol. Współcześnie uznawane są za wartościowy element, który może wspierać osoby pragnące przywrócić zdrową wagę ciała. Zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, mnóstwo witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, które zwiększają przyswajalność witamin oraz zapewniają uczucie sytości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka
Zalecenia dietetyków
Dietetyczka Dr Carrie Ruxton zaleca spożywanie jednego do dwóch jajek dziennie, nawet w przypadku diety redukcyjnej. Jednocześnie, jeśli jesteś osobą zdrową, nie musisz obawiać się o wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
Według prof. Ewy Stachowskiej, specjalistki w dziedzinie dietetyki, poziom cholesterolu we krwi zależy nie tylko od naszej diety, ale także od produkcji wewnętrznej w organach, takich jak wątroba i nerki. Ekspertka zaznacza, że spożywanie produktów bogatych w cholesterol, takich jak jajka, czasami może podnosić jego poziom, jednak w większości przypadków te dwa czynniki nie są zależne od siebie:
"To znaczy, że nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca żadnej uwagi na to, ile tych jajek zjemy" – mówi prof. Stachowska.
Jednak zaznacza także:
"Ktoś, kto ma problemy z cholesterolem, powinien zachować rozsądek, jeść cztery do siedmiu sztuk tygodniowo, a nie dziennie".
Jajka, które sprzyjają zachowaniu zdrowej wagi
Jajka już same w sobie są sycące, nie potrzebują więc dodatków w postaci boczku czy majonezu. Jak wskazują dietetycy, najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W takiej formie zawierają najwięcej wartościowych substancji, witamin i minerałów. Smażenie jajek na oleju lub maśle znacznie podnosi ich kaloryczność. Na diecie redukcyjnej nie są wskazane także tłuste mięsne dodatki i majonez. Zamiast nich, sięgnij po jogurt lub pastę z awokado.
Wpływ jajek na masę ciała
Według prof. Ewy Stachowskiej z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego jajka wspierają redukcję masy ciała, zwłaszcza u osób zdrowych. Jednak osoby cierpiące na schorzenia, takie jak cukrzyca lub choroby układu pokarmowego, mogą doświadczać przyrostu wagi przy nadmiernym spożyciu jajek.