Eva Longoria zawsze dodaje ten składnik do guacamole. Nie ciemnieje i nie jest mdłe

Eva Longoria to znana aktorka, którą pokochałyśmy za rolę Gabrielle Solis w kultowym serialu "Gotowe na wszystko". W 2011 roku wydała autorską książkę kucharską, gdzie podzieliła się przepisem na guacamole, które nigdy nie ciemnieje. Jak je zrobić?

Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lunamarina

Guacamole to jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni meksykańskiej, który stał się popularny na całym świecie. Trudno się temu dziwić. To mieszanka niezwykłych smaków i zapachów zamkniętych w kremowej konsystencji.

Oryginalnie guacamole podaje się z chipsami z tortilli, choć tak naprawdę można zjeść je z czymkolwiek. Miłośnicy tego dania wyjadają je łyżką wprost z miseczki. To jedna z potraw, która doskonale odnajdzie się na imprezie czy przyjęciu. Niestety, guacamole szybko ciemnieje i traci swój apetyczny, zielony kolor. Możesz temu zapobiec. Wystarczy, że wykorzystasz patent Evy Longorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Guacamole z przepis Evy Longori nigdy nie ciemnieje.

Guacamole to sos na bazie dojrzałego awokado, do którego dodaje się sok z limonki oraz sól. To podstawowy przepis, który znano już w czasach azteckich. Po latach guacamole zaczęto wzbogacać o dojrzałe pomidory, czerwoną cebulkę, posiekaną kolendrę, a nawet czosnek.

Nie ma jednego "oryginalnego" przepisu na guacamole. To jeden z sosów, który przyjmie naprawdę wiele dodatków, jednak najlepiej smakuje w wersji podstawowej. W marketach i sklepach znajdziesz gotowe guacamole, ale z łatwością przygotujesz je w domu. Potrzebujesz dojrzałego awokado (np. odmiana Hass), a także kilku pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i świeżej kolendry. Nie pomijaj tego ostatniego składnika. Nadaje niezwykłego, świeżego aromatu.

Jeśli chcesz, żeby guacamole nie ściemniało, wykorzystaj patent Evy Longorii. Aktorka zamienia limonkę na sok z cytryny, bowiem kwas askorbinowy i cytrynowy obniża pH awokado, dzięki czemu miąższ nie ciemnieje. Odrobina soku z cytryny nada kwaśnego posmaku, który przełamie naturalny smak awokado.

Guacamole wg. Evy Longorii — przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado,
  • 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem najlepsze będą koktajlowe),
  • 1 duża, czerwona cebula,
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 papryczki serrano,
  • sok z 2 cytryn,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół i wydrąż z niego miąższ. Przełóż go do miseczki i ugnieć na gładką papkę. Dodaj sok z dwóch całych cytryn.
  2. Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do awokado.
  3. Na koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Całość dosól i dopieprz do smaku.
  4. Podawaj z pieczywem, podpieczoną tortillą lub świeżymi warzywami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników