WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Eva Longoria zawsze dodaje ten składnik do guacamole. Nie ciemnieje i nie jest mdłe

Eva Longoria to znana aktorka, którą pokochałyśmy za rolę Gabrielle Solis w kultowym serialu "Gotowe na wszystko". W 2011 roku wydała autorską książkę kucharską, gdzie podzieliła się przepisem na guacamole, które nigdy nie ciemnieje. Jak je zrobić?

Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lunamarina

Guacamole to jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni meksykańskiej, który stał się popularny na całym świecie. Trudno się temu dziwić. To mieszanka niezwykłych smaków i zapachów zamkniętych w kremowej konsystencji.

Oryginalnie guacamole podaje się z chipsami z tortilli, choć tak naprawdę można zjeść je z czymkolwiek. Miłośnicy tego dania wyjadają je łyżką wprost z miseczki. To jedna z potraw, która doskonale odnajdzie się na imprezie czy przyjęciu. Niestety, guacamole szybko ciemnieje i traci swój apetyczny, zielony kolor. Możesz temu zapobiec. Wystarczy, że wykorzystasz patent Evy Longorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Guacamole z przepis Evy Longori nigdy nie ciemnieje.

Guacamole to sos na bazie dojrzałego awokado, do którego dodaje się sok z limonki oraz sól. To podstawowy przepis, który znano już w czasach azteckich. Po latach guacamole zaczęto wzbogacać o dojrzałe pomidory, czerwoną cebulkę, posiekaną kolendrę, a nawet czosnek.

Nie ma jednego "oryginalnego" przepisu na guacamole. To jeden z sosów, który przyjmie naprawdę wiele dodatków, jednak najlepiej smakuje w wersji podstawowej. W marketach i sklepach znajdziesz gotowe guacamole, ale z łatwością przygotujesz je w domu. Potrzebujesz dojrzałego awokado (np. odmiana Hass), a także kilku pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i świeżej kolendry. Nie pomijaj tego ostatniego składnika. Nadaje niezwykłego, świeżego aromatu.

Jeśli chcesz, żeby guacamole nie ściemniało, wykorzystaj patent Evy Longorii. Aktorka zamienia limonkę na sok z cytryny, bowiem kwas askorbinowy i cytrynowy obniża pH awokado, dzięki czemu miąższ nie ciemnieje. Odrobina soku z cytryny nada kwaśnego posmaku, który przełamie naturalny smak awokado.

Guacamole wg. Evy Longorii — przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado,
  • 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem najlepsze będą koktajlowe),
  • 1 duża, czerwona cebula,
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 papryczki serrano,
  • sok z 2 cytryn,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół i wydrąż z niego miąższ. Przełóż go do miseczki i ugnieć na gładką papkę. Dodaj sok z dwóch całych cytryn.
  2. Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do awokado.
  3. Na koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Całość dosól i dopieprz do smaku.
  4. Podawaj z pieczywem, podpieczoną tortillą lub świeżymi warzywami.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟