PrzepisPrzekąskiEva Longoria zawsze dodaje ten składnik do guacamole. Nie ciemnieje i nie jest mdłe

Eva Longoria zawsze dodaje ten składnik do guacamole. Nie ciemnieje i nie jest mdłe

Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?
Co dodać do guacamole, żeby nie ściemniało?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lunamarina

11.05.2024 17:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Eva Longoria to znana aktorka, którą pokochałyśmy za rolę Gabrielle Solis w kultowym serialu "Gotowe na wszystko". W 2011 roku wydała autorską książkę kucharską, gdzie podzieliła się przepisem na guacamole, które nigdy nie ciemnieje. Jak je zrobić?

Guacamole to jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni meksykańskiej, który stał się popularny na całym świecie. Trudno się temu dziwić. To mieszanka niezwykłych smaków i zapachów zamkniętych w kremowej konsystencji.

Oryginalnie guacamole podaje się z chipsami z tortilli, choć tak naprawdę można zjeść je z czymkolwiek. Miłośnicy tego dania wyjadają je łyżką wprost z miseczki. To jedna z potraw, która doskonale odnajdzie się na imprezie czy przyjęciu. Niestety, guacamole szybko ciemnieje i traci swój apetyczny, zielony kolor. Możesz temu zapobiec. Wystarczy, że wykorzystasz patent Evy Longorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Guacamole z przepis Evy Longori nigdy nie ciemnieje.

Guacamole to sos na bazie dojrzałego awokado, do którego dodaje się sok z limonki oraz sól. To podstawowy przepis, który znano już w czasach azteckich. Po latach guacamole zaczęto wzbogacać o dojrzałe pomidory, czerwoną cebulkę, posiekaną kolendrę, a nawet czosnek.

Nie ma jednego "oryginalnego" przepisu na guacamole. To jeden z sosów, który przyjmie naprawdę wiele dodatków, jednak najlepiej smakuje w wersji podstawowej. W marketach i sklepach znajdziesz gotowe guacamole, ale z łatwością przygotujesz je w domu. Potrzebujesz dojrzałego awokado (np. odmiana Hass), a także kilku pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i świeżej kolendry. Nie pomijaj tego ostatniego składnika. Nadaje niezwykłego, świeżego aromatu.

Jeśli chcesz, żeby guacamole nie ściemniało, wykorzystaj patent Evy Longorii. Aktorka zamienia limonkę na sok z cytryny, bowiem kwas askorbinowy i cytrynowy obniża pH awokado, dzięki czemu miąższ nie ciemnieje. Odrobina soku z cytryny nada kwaśnego posmaku, który przełamie naturalny smak awokado.

Guacamole wg. Evy Longorii — przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado,
  • 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem najlepsze będą koktajlowe),
  • 1 duża, czerwona cebula,
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry,
  • 1/2 papryczki serrano,
  • sok z 2 cytryn,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół i wydrąż z niego miąższ. Przełóż go do miseczki i ugnieć na gładką papkę. Dodaj sok z dwóch całych cytryn.
  2. Pomidory, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dodaj je do awokado.
  3. Na koniec wrzuć posiekaną kolendrę. Całość dosól i dopieprz do smaku.
  4. Podawaj z pieczywem, podpieczoną tortillą lub świeżymi warzywami.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także