Do kawy robię szybkie ciasto truskawkowe na oleju. Pulchne i delikatne

Jest proste w przygotowaniu i tak smaczne, że na talerzyku nie zostają nawet okruszki. Wilgotne ciasto w połączeniu ze słodkimi truskawkami to pyszny strzał w dziesiątkę.

Proste ciasto z truskawkamiProste ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ucierane ciasto na oleju to przepis, który udaje się za każdym razem. Od dawna krąży wśród moich bliskich i nikt nie wspomniał nawet o tym, że wyszedł mu nawet cień zakalca. Kiedy tylko w sklepach pojawiają się truskawki, zabieram kobiałkę i dodaję porcję do masy. Na koniec kołderka z cukru pudru i nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jakie owoce do ucieranego ciasta?

Chociaż ja ciasto na oleju robię z truskawkami, to z powodzeniem można sięgnąć również po inne dodatki. Możesz dodać do masy maliny, borówki, jagody, jeżyny i porzeczki. Sprawdzą się również pozbawione pestek śliwki, wiśnie czy brzoskwinie. Można używać mrożonych owoców bez rozmrażania, ale warto je obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły zbyt dużo soku.

Ciasto z truskawkami na oleju

Ucieranie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste. Dodatek oleju zamiast masła przyczynia się do jego wilgotności, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Dzięki temu dobrze smakuje nie tylko świeżo po wyjęciu z piekarnika. Na dodatek lista składników jest krótka, a przygotowanie ciasta z truskawkami jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Piekę je zawsze wtedy, gdy na kawę zapowiedzieli się goście.

Proste ciasto ucierane z truskawkami
Proste ciasto ucierane z truskawkami © Adobe Stock | Joerg Beuge

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 4 jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml mleka,
  • 340 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki.
  2. Pokrój owoce w mniejsze kawałki.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz szczyptę soli i zmiksuj na puszystą, jasną masę. Cukier powinien całkowicie się w niej rozpuścić.
  4. Cały czas miksując, wlewaj powoli mleko oraz olej.
  5. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  6. Formę o wymiarach około 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wlej do niej przygotowaną masę i dodaj truskawki, lekko wciskając je do masy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina