Do kawy robię szybkie ciasto truskawkowe na oleju. Pulchne i delikatne

Jest proste w przygotowaniu i tak smaczne, że na talerzyku nie zostają nawet okruszki. Wilgotne ciasto w połączeniu ze słodkimi truskawkami to pyszny strzał w dziesiątkę.

Proste ciasto z truskawkamiProste ciasto z truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ucierane ciasto na oleju to przepis, który udaje się za każdym razem. Od dawna krąży wśród moich bliskich i nikt nie wspomniał nawet o tym, że wyszedł mu nawet cień zakalca. Kiedy tylko w sklepach pojawiają się truskawki, zabieram kobiałkę i dodaję porcję do masy. Na koniec kołderka z cukru pudru i nic więcej nie potrzeba do słodkiego szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiszące udka z kurczaka z pieczonymi warzywami. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Jakie owoce do ucieranego ciasta?

Chociaż ja ciasto na oleju robię z truskawkami, to z powodzeniem można sięgnąć również po inne dodatki. Możesz dodać do masy maliny, borówki, jagody, jeżyny i porzeczki. Sprawdzą się również pozbawione pestek śliwki, wiśnie czy brzoskwinie. Można używać mrożonych owoców bez rozmrażania, ale warto je obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły zbyt dużo soku.

Ciasto z truskawkami na oleju

Ucieranie jajek z cukrem sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste. Dodatek oleju zamiast masła przyczynia się do jego wilgotności, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Dzięki temu dobrze smakuje nie tylko świeżo po wyjęciu z piekarnika. Na dodatek lista składników jest krótka, a przygotowanie ciasta z truskawkami jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Piekę je zawsze wtedy, gdy na kawę zapowiedzieli się goście.

Proste ciasto ucierane z truskawkami
Proste ciasto ucierane z truskawkami © Adobe Stock | Joerg Beuge

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 4 jajka,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml mleka,
  • 340 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki.
  2. Pokrój owoce w mniejsze kawałki.
  3. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz szczyptę soli i zmiksuj na puszystą, jasną masę. Cukier powinien całkowicie się w niej rozpuścić.
  4. Cały czas miksując, wlewaj powoli mleko oraz olej.
  5. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
  6. Formę o wymiarach około 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wlej do niej przygotowaną masę i dodaj truskawki, lekko wciskając je do masy.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Gęsina to nie tylko pieczone nogi. Szef kuchni podpowiada, jak ją przygotować
Gęsina to nie tylko pieczone nogi. Szef kuchni podpowiada, jak ją przygotować