Chińczycy piją na potęgę. Kawa pięciu przemian działa jak odsysacz tłuszczu
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, parującej kawy. A gdyby tak nie rezygnować ze swojej rutyny, a jedynie nieco ją udoskonalić? Kawa pięciu przemian może być świetnym napojem na rozpoczęcie dnia.
14.03.2024 | aktual.: 26.04.2024 14:29
Według chińskiej medycyny ludowej dieta pięciu przemian jest jedną z najzdrowszych form odżywiania. To fascynująca filozofia żywienia, która opiera się na równowadze pięciu smaków: gorzkiego, słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Te smaki odpowiadają pięciu chińskim porom roku i związanym z nimi żywiołom. Chociaż mogą nie kojarzyć się z kawą, to również w tym napoju przemyca się mądrości chińskiej medycyny ludowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kawa pięciu przemian
To wyjątkowy napój, który czerpie inspirację z tej filozofii i oferuje zupełnie nowe doznania smakowe. Mówi się, że to kawa joginów, która jest jednym ze źródeł ich równowagi i spokoju.
Zapomnij o intensywnej goryczy! Kawa pięciu przemian zaskakuje bogactwem smaków i aromatów, inspirowanych harmonią pięciu żywiołów. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu i każda chińska prowincja robi ją nieco inaczej. Kawa pięciu przemian to kompozycja skomponowana z dbałością o równowagę smaków. Do kawy dodaje się różne przyprawy, zioła i owoce, by odzwierciedlić harmonię pięciu przemian.
Jak zrobić kawę pięciu przemian?
Pamiętaj, aby połączyć wszystkie smaki wymagane przez chińską medycynę ludową. Są one nie tylko dodatkiem, ale też symbolem.
- Kwaśny: Symbolizuje wiosnę i energię odrodzenia. Do kawy możesz dodać sok z cytryny, grejpfruta lub rokitnika.
- Gorzki: Źródłem goryczy jest sama kawa i zalewana nią woda.
- Słodki: Smak lata i harmonii. Do kawy możesz dodać miód, kakao lub wanilię.
- Ostry: Jesienny ogień i pobudzenie. Zamiast pieprzu, wypróbuj kardamon, cynamon, goździki lub imbir.
- Słony: Zimowa woda i równowaga. Dodaj szczyptę soli, by podkreślić pozostałe smaki.
Składniki:
- 300 ml wody,
- szczypta mielonego cynamonu,
- Szczypta mielonego imbiru,
- 3-4 goździki,
- szczypta soli,
- kilka kropel soku z cytryny,
- czubata łyżeczka świeżo mielonej kawy,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka 300 ml wody i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj szczyptę cynamonu i gotuj przez około minutę.
- Wsyp do garnka szczyptę mielonego imbiru i 3-4 goździki.
- Dodaj szczyptę soli.
- Wlej do garnka kilka kropel soku z cytryny.
- Wsyp czubatą łyżeczkę świeżo mielonej kawy.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj łyżeczkę miodu.
- Odcedź napój i przelej do filiżanek.