Ciasto czekoladowe piekę z nietypowym składnikiem. Najpierw łapią się za głowę, potem błagają o przepis
Nie znam lepszego połączenia niż czekolada i maliny. Nic więc dziwnego, że to ciasto w mojej rodzinie robi prawdziwą furorę. Jeden nietypowy dodatek sprawia, że jest puszyste i wilgotne. Jeśli uwielbiasz czekoladowe wypieki, to ciasto jest stworzone dla ciebie.
11.08.2024 13:20
Wilgotne ciasto czekoladowe z malinami za każdym razem znika do ostatniego okruszka. Wszyscy zachwycają się tym deserem i pytają, jak go robię. Kiedy wspominam, że sekret tkwi w dodatku majonezu, niektórzy patrzą z niedowierzaniem. A przecież majonez w cieście to nic nowego, bo jest składnikiem wielkanocnych babek. W ciastach czekoladowych ciężko go znaleźć, ale polecam wzbogacić nim wypieki. Nie zmieni smaku i nie ma szans zdominować kakao czy czekoladę, ale nadaje ciastu unikalną strukturę i wilgotność. Dzięki niemu ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto czekoladowe z malinami
To ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, więc nawet mało wprawieniu w cukiernictwie poradzą sobie z tym zadaniem. Słodkie maliny doskonale kontrastują z intensywnym smakiem czekolady. Próśb o przepis zawsze jest sporo i wcale się nie dziwię, bo ciężko odmówić dokładki.
Składniki:
- 3 duże jaja,
- 100 ml majonezu,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 70 g mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 3 czubate łyżki kakao,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
- 200 g malin,
- szczypta soli,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj majonez, a następnie przesiej i dodaj mąkę, sól, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż maliny, lekko wciskając je w ciasto.
- Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza. Aby upewnić się, że ciasto jest upieczone, możesz sprawdzić je patyczkiem. Jeśli po wbiciu patyczka ciasto nie przywiera, oznacza to, że jest już gotowe.
- Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmij ciasto z formy. Posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi malinami.
Pyszne ciasto czekoladowe z malinami jest już gotowe. Możesz podać je samodzielnie lub z lodami. W tej drugiej wersji polecam ciasto podać na ciepło. Smacznego!