Ciasto czekoladowe piekę z nietypowym składnikiem. Najpierw łapią się za głowę, potem błagają o przepis

Nie znam lepszego połączenia niż czekolada i maliny. Nic więc dziwnego, że to ciasto w mojej rodzinie robi prawdziwą furorę. Jeden nietypowy dodatek sprawia, że jest puszyste i wilgotne. Jeśli uwielbiasz czekoladowe wypieki, to ciasto jest stworzone dla ciebie.

Ciasto czekoladowe z malinami - PysznościCiasto czekoladowe z malinami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wilgotne ciasto czekoladowe z malinami za każdym razem znika do ostatniego okruszka. Wszyscy zachwycają się tym deserem i pytają, jak go robię. Kiedy wspominam, że sekret tkwi w dodatku majonezu, niektórzy patrzą z niedowierzaniem. A przecież majonez w cieście to nic nowego, bo jest składnikiem wielkanocnych babek. W ciastach czekoladowych ciężko go znaleźć, ale polecam wzbogacić nim wypieki. Nie zmieni smaku i nie ma szans zdominować kakao czy czekoladę, ale nadaje ciastu unikalną strukturę i wilgotność. Dzięki niemu ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Ciasto czekoladowe z malinami

To ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, więc nawet mało wprawieniu w cukiernictwie poradzą sobie z tym zadaniem. Słodkie maliny doskonale kontrastują z intensywnym smakiem czekolady. Próśb o przepis zawsze jest sporo i wcale się nie dziwię, bo ciężko odmówić dokładki.

Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi © Adobe Stock

Składniki:

  • 3 duże jaja,
  • 100 ml majonezu,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 70 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 200 g malin,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj majonez, a następnie przesiej i dodaj mąkę, sól, kakao oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj, aby nie stracić puszystości.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką.
  4. Przelej ciasto do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż maliny, lekko wciskając je w ciasto.
  5. Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza. Aby upewnić się, że ciasto jest upieczone, możesz sprawdzić je patyczkiem. Jeśli po wbiciu patyczka ciasto nie przywiera, oznacza to, że jest już gotowe.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmij ciasto z formy. Posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi malinami.

Pyszne ciasto czekoladowe z malinami jest już gotowe. Możesz podać je samodzielnie lub z lodami. W tej drugiej wersji polecam ciasto podać na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej