PrzepisPrzekąskiUkładam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz

Układam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz

Piłkarska gorączka owładnęła Polaków. Przez najbliższe tygodnie śledzić można zmagania europejskich piłkarzy, rozsiadając się wygodnie przed telewizorem. Aby było przyjemniej i smaczniej, serwuję wtedy prostą roladę z ciasta francuskiego.

Przekąska z ciasta francuskiego -  Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 12:27

Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Można je przygotować na słodko lub na słono, a i nie zajmuje to zazwyczaj więcej niż kilkanaście minut. Przekąskę z chrupiącego, listkującego ciasta nie może zabraknąć również w trakcie Mistrzostw Europy w piłkę nożną. Moim domowym kibicom serwuję wtedy pyszną roladę z prostym nadzieniem z sera, szynki oraz kiszonych ogórków. Wygrywa nawet z chipsami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z ciasta francuskiego - przepis na prostą przekąskę do meczu

Ważne jest nie tylko to, co dzieje się w telewizji, ale również to, co znajduje się na stole. Piłkarskie kibicowanie warto urozmaicić prostymi przekąskami. Mój mąż przepada za tą roladą z ciasta francuskiego i wcale mu się nie dziwię. Jest prosta, a przy tym bardzo smaczna.

Ciasto francuskie- Pyszności
Ciasto francuskie- Pyszności© Licencjodawca

Szybko zaspokoi apetyt w trakcie meczu, a ja nie spędzam dużo czasu przy jej przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by stworzyć aromatyczną przekąskę, która zachwyci wszystkich kibiców. Do nadzienia możesz dodać również inne składniki, jak cebulę, paprykę czy kukurydzę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g ulubionej szynki w plastrach,
  • 3-4 pieczarki,
  • 100 g żółtego sera w plastrach (polecam goudę, edamski lub morski),
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jajko,
  • sezam (opcjonalnie),
  • 3 łyżki musztardy miodowej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie. Dobrze jest wyjąć je kwadrans wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie plastycznie i nie będzie się kruszyć.
  2. Rozsmaruj na cieście musztardę miodową.
  3. Ułóż plastry szynki, sera i pieczarek oraz dorzuć pokrojone w długie plastry ogórka.
  4. Zwiń ciasto ciasno w roladę, aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
  5. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu apetycznie zarumieni się podczas pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać białym lub czarnym sezamem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Gotową roladę pokrój w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisprzekąskaciasto francuskie
Wybrane dla Ciebie