Układam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz

Piłkarska gorączka owładnęła Polaków. Przez najbliższe tygodnie śledzić można zmagania europejskich piłkarzy, rozsiadając się wygodnie przed telewizorem. Aby było przyjemniej i smaczniej, serwuję wtedy prostą roladę z ciasta francuskiego.

Przekąska z ciasta francuskiego -  PysznościPrzekąska z ciasta francuskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Można je przygotować na słodko lub na słono, a i nie zajmuje to zazwyczaj więcej niż kilkanaście minut. Przekąskę z chrupiącego, listkującego ciasta nie może zabraknąć również w trakcie Mistrzostw Europy w piłkę nożną. Moim domowym kibicom serwuję wtedy pyszną roladę z prostym nadzieniem z sera, szynki oraz kiszonych ogórków. Wygrywa nawet z chipsami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger i gofr w jednym? Do tego na bazie ziemniaka? Dlaczego nie!

Rolada z ciasta francuskiego - przepis na prostą przekąskę do meczu

Ważne jest nie tylko to, co dzieje się w telewizji, ale również to, co znajduje się na stole. Piłkarskie kibicowanie warto urozmaicić prostymi przekąskami. Mój mąż przepada za tą roladą z ciasta francuskiego i wcale mu się nie dziwię. Jest prosta, a przy tym bardzo smaczna.

Ciasto francuskie- Pyszności
Ciasto francuskie- Pyszności © Licencjodawca

Szybko zaspokoi apetyt w trakcie meczu, a ja nie spędzam dużo czasu przy jej przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by stworzyć aromatyczną przekąskę, która zachwyci wszystkich kibiców. Do nadzienia możesz dodać również inne składniki, jak cebulę, paprykę czy kukurydzę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g ulubionej szynki w plastrach,
  • 3-4 pieczarki,
  • 100 g żółtego sera w plastrach (polecam goudę, edamski lub morski),
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jajko,
  • sezam (opcjonalnie),
  • 3 łyżki musztardy miodowej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie. Dobrze jest wyjąć je kwadrans wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie plastycznie i nie będzie się kruszyć.
  2. Rozsmaruj na cieście musztardę miodową.
  3. Ułóż plastry szynki, sera i pieczarek oraz dorzuć pokrojone w długie plastry ogórka.
  4. Zwiń ciasto ciasno w roladę, aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
  5. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu apetycznie zarumieni się podczas pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać białym lub czarnym sezamem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Gotową roladę pokrój w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej