Układam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz
Piłkarska gorączka owładnęła Polaków. Przez najbliższe tygodnie śledzić można zmagania europejskich piłkarzy, rozsiadając się wygodnie przed telewizorem. Aby było przyjemniej i smaczniej, serwuję wtedy prostą roladę z ciasta francuskiego.
16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 12:27
Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Można je przygotować na słodko lub na słono, a i nie zajmuje to zazwyczaj więcej niż kilkanaście minut. Przekąskę z chrupiącego, listkującego ciasta nie może zabraknąć również w trakcie Mistrzostw Europy w piłkę nożną. Moim domowym kibicom serwuję wtedy pyszną roladę z prostym nadzieniem z sera, szynki oraz kiszonych ogórków. Wygrywa nawet z chipsami!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada z ciasta francuskiego - przepis na prostą przekąskę do meczu
Ważne jest nie tylko to, co dzieje się w telewizji, ale również to, co znajduje się na stole. Piłkarskie kibicowanie warto urozmaicić prostymi przekąskami. Mój mąż przepada za tą roladą z ciasta francuskiego i wcale mu się nie dziwię. Jest prosta, a przy tym bardzo smaczna.
Szybko zaspokoi apetyt w trakcie meczu, a ja nie spędzam dużo czasu przy jej przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by stworzyć aromatyczną przekąskę, która zachwyci wszystkich kibiców. Do nadzienia możesz dodać również inne składniki, jak cebulę, paprykę czy kukurydzę.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g ulubionej szynki w plastrach,
- 3-4 pieczarki,
- 100 g żółtego sera w plastrach (polecam goudę, edamski lub morski),
- 4 ogórki kiszone,
- 1 jajko,
- sezam (opcjonalnie),
- 3 łyżki musztardy miodowej.
Sposób przygotowania:
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie. Dobrze jest wyjąć je kwadrans wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie plastycznie i nie będzie się kruszyć.
- Rozsmaruj na cieście musztardę miodową.
- Ułóż plastry szynki, sera i pieczarek oraz dorzuć pokrojone w długie plastry ogórka.
- Zwiń ciasto ciasno w roladę, aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
- Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu apetycznie zarumieni się podczas pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać białym lub czarnym sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Gotową roladę pokrój w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!