PrzepisPrzekąskiUkładam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz

Układam na cieście francuskim i zwijam. To najlepsza i najszybsza przekąska na mecz

Przekąska z ciasta francuskiego -  Pyszności
Przekąska z ciasta francuskiego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.06.2024 11:53, aktual.: 16.06.2024 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piłkarska gorączka owładnęła Polaków. Przez najbliższe tygodnie śledzić można zmagania europejskich piłkarzy, rozsiadając się wygodnie przed telewizorem. Aby było przyjemniej i smaczniej, serwuję wtedy prostą roladę z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Można je przygotować na słodko lub na słono, a i nie zajmuje to zazwyczaj więcej niż kilkanaście minut. Przekąskę z chrupiącego, listkującego ciasta nie może zabraknąć również w trakcie Mistrzostw Europy w piłkę nożną. Moim domowym kibicom serwuję wtedy pyszną roladę z prostym nadzieniem z sera, szynki oraz kiszonych ogórków. Wygrywa nawet z chipsami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z ciasta francuskiego - przepis na prostą przekąskę do meczu

Ważne jest nie tylko to, co dzieje się w telewizji, ale również to, co znajduje się na stole. Piłkarskie kibicowanie warto urozmaicić prostymi przekąskami. Mój mąż przepada za tą roladą z ciasta francuskiego i wcale mu się nie dziwię. Jest prosta, a przy tym bardzo smaczna.

Ciasto francuskie- Pyszności
Ciasto francuskie- Pyszności© Licencjodawca

Szybko zaspokoi apetyt w trakcie meczu, a ja nie spędzam dużo czasu przy jej przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w kuchni, by stworzyć aromatyczną przekąskę, która zachwyci wszystkich kibiców. Do nadzienia możesz dodać również inne składniki, jak cebulę, paprykę czy kukurydzę.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g ulubionej szynki w plastrach,
  • 3-4 pieczarki,
  • 100 g żółtego sera w plastrach (polecam goudę, edamski lub morski),
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jajko,
  • sezam (opcjonalnie),
  • 3 łyżki musztardy miodowej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blacie. Dobrze jest wyjąć je kwadrans wcześniej z lodówki. Gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie plastycznie i nie będzie się kruszyć.
  2. Rozsmaruj na cieście musztardę miodową.
  3. Ułóż plastry szynki, sera i pieczarek oraz dorzuć pokrojone w długie plastry ogórka.
  4. Zwiń ciasto ciasno w roladę, aby składniki nie wypadły podczas pieczenia.
  5. Posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu apetycznie zarumieni się podczas pieczenia. Możesz je dodatkowo posypać białym lub czarnym sezamem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Gotową roladę pokrój w plastry. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także