Nie wszyscy powinni jeść grzyby. Kiedy lepiej tego nie robić?

Grzyby mają niepowtarzalny smak. Jednak nie każdy może się nim cieszyć do woli. Podpowiadamy, kiedy grzyby są niewskazane, a czasami wręcz zabronione w diecie. Warto o tym pamiętać.

Ceny grzybów w 2023 roku przyprawiają o zawrót głowy.Grzyby nie służą każdemu, czasami trzeba z nich zrezygnować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Dorota Gepert

Bardzo lubimy zbierać grzyby, a co za tym idzie także je jeść. Przygotowujemy je od razu po zbiorach - suszymy lub marynujemy. Kiedyś uważano, że grzyby nie mają wielu wartości odżywczych. Dziś są doceniane i często nazywane "mięsem z lasu". Są dobrym źródłem błonnika, antyoksydantów, potasu, białka, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B. Sporo plusów, a minusy? Są ciężkostrawne. Po zjedzeniu długo zalegają w żołądku, mogą wywołać dolegliwości trawienne. Często trzeba z nich zrezygnować lub je ograniczać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Kto nie powinien jeść grzybów?

  1. Dzieci. Ich układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy, dlatego jedzenie grzybów może powodować problemy trawienne. Grzyby zaleca się po 12. roku życia.
  2. Osoby starsze. Na tym etapie życia żołądek jest bardziej wrażliwy, zdarzają się problem z wątrobą, co sprawia, że grzyby są niewskazane w diecie seniorów.
  3. Kobiety w ciąży. Kiedyś uważano, że są całkowicie zabronione. Teraz dietetycy doceniają walory odżywcze grzybów i nie zabraniają ich jeść. Radzą tylko zrezygnować z nich przy nasilonych mdłościach czy zgadze, bo grzyby są ciężkostrawne. Zawsze jednak grzyby muszą być ze sprawdzonych źródeł i po obróbce termicznej. Podobne wskazania dotyczą kobiet karmiących piersią.

Przeciwwskazania przy chorobach

  1. Problemy z układem pokarmowym. Grzyby są nie tylko ciężkostrawne, ale też zawierają składniki, które mogą mieć zły wpływ na funkcjonowanie jelit.
  2. Choroby wątroby, nerek, trzustki oraz woreczka żółciowego. Te organy są nadmiernie obciążone po spożyciu grzybów. W dodatku grzyby są często smażone, co jeszcze utrudnia trawienie.
  3. Uczulania na grzyby. Nie są częste, ale mogą się przytrafić. Objawiają się wysypkami, problemami z oddychaniem.

Gotuj lub duś


To, jak będziemy czuć się po zjedzeniu grzybów, w dużej mierze zależy też od tego, jak zostały one przygotowane. Smażone są bardziej kaloryczne, bo chłoną tłuszcz i trudniej je strawić. Grzyby korzystniej dusić lub ugotować, dzięki temu problemy z układem pokarmowym nie będą grozić. Polecamy na przykład zupę na świeżych grzybach. Lepiej też nie łączyć grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami, a zwłaszcza z alkoholem.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój