Nie wszyscy powinni jeść grzyby. Kiedy lepiej tego nie robić?

Grzyby mają niepowtarzalny smak. Jednak nie każdy może się nim cieszyć do woli. Podpowiadamy, kiedy grzyby są niewskazane, a czasami wręcz zabronione w diecie. Warto o tym pamiętać.

Grzyby nie służą każdemu, czasami trzeba z nich zrezygnować.
Grzyby nie służą każdemu, czasami trzeba z nich zrezygnować.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

02.10.2024 19:05

Bardzo lubimy zbierać grzyby, a co za tym idzie także je jeść. Przygotowujemy je od razu po zbiorach - suszymy lub marynujemy. Kiedyś uważano, że grzyby nie mają wielu wartości odżywczych. Dziś są doceniane i często nazywane "mięsem z lasu". Są dobrym źródłem błonnika, antyoksydantów, potasu, białka, wapnia, żelaza, fosforu oraz witamin z grupy B. Sporo plusów, a minusy? Są ciężkostrawne. Po zjedzeniu długo zalegają w żołądku, mogą wywołać dolegliwości trawienne. Często trzeba z nich zrezygnować lub je ograniczać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kto nie powinien jeść grzybów?

  1. Dzieci. Ich układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy, dlatego jedzenie grzybów może powodować problemy trawienne. Grzyby zaleca się po 12. roku życia.
  2. Osoby starsze. Na tym etapie życia żołądek jest bardziej wrażliwy, zdarzają się problem z wątrobą, co sprawia, że grzyby są niewskazane w diecie seniorów.
  3. Kobiety w ciąży. Kiedyś uważano, że są całkowicie zabronione. Teraz dietetycy doceniają walory odżywcze grzybów i nie zabraniają ich jeść. Radzą tylko zrezygnować z nich przy nasilonych mdłościach czy zgadze, bo grzyby są ciężkostrawne. Zawsze jednak grzyby muszą być ze sprawdzonych źródeł i po obróbce termicznej. Podobne wskazania dotyczą kobiet karmiących piersią.

Przeciwwskazania przy chorobach

  1. Problemy z układem pokarmowym. Grzyby są nie tylko ciężkostrawne, ale też zawierają składniki, które mogą mieć zły wpływ na funkcjonowanie jelit.
  2. Choroby wątroby, nerek, trzustki oraz woreczka żółciowego. Te organy są nadmiernie obciążone po spożyciu grzybów. W dodatku grzyby są często smażone, co jeszcze utrudnia trawienie.
  3. Uczulania na grzyby. Nie są częste, ale mogą się przytrafić. Objawiają się wysypkami, problemami z oddychaniem.

Gotuj lub duś


To, jak będziemy czuć się po zjedzeniu grzybów, w dużej mierze zależy też od tego, jak zostały one przygotowane. Smażone są bardziej kaloryczne, bo chłoną tłuszcz i trudniej je strawić. Grzyby korzystniej dusić lub ugotować, dzięki temu problemy z układem pokarmowym nie będą grozić. Polecamy na przykład zupę na świeżych grzybach. Lepiej też nie łączyć grzybów z innymi ciężkostrawnymi produktami, a zwłaszcza z alkoholem.

Wybrane dla Ciebie