Turecki deser z dynią. Baklava i chałwa mogą się schować

Dynia to jeden z najbardziej uniwersalnych specjałów jesiennych – przyrządzimy z niej wyśmienite potrawy wytrawne, ale również smakowite desery, choćby turecki kabak tatlisi, który przypadnie do gustu nawet największym wielbicielom łakoci.

Kabak tatlisi - turecki deserKabak tatlisi - turecki deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Enez Selvi

Historia dyni rozpoczęła się prawdopodobnie w Meksyku, gdzie archeolodzy odkryli najstarsze dowody na uprawę tej rośliny – jadano ją tam już 6 tysięcy lat przed naszą erą! Obdarzano także wielką czcią, gdyż kwiatami dyni dekorowano posągi bogów. Do Europy dotarła w XVI wieku, na statkach hiszpańskich podróżników, i szybko zdobyła wielką popularność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Dziś dynie uprawia się w wielu zakątkach Starego Kontynentu, jednym z największych producentów od dawna pozostaje Turcja. Już w czasach Imperium Osmańskiego pękate warzywa często gościły w tutejszej kuchni. Z tamtej epoki pochodzi wciąż uwielbiany deser, nazywany kabak tatlisi (kabak oznacza dynię, zaś słowo "tatli" – słodycz). Specjał jest szczególnie popularny w Stambule, w sezonie jesienno-zimowym można go znaleźć w menu wielu lokalnych restauracji. Często pojawia się również w tureckich domach, zwłaszcza w okresie świątecznym, gdyż mieszkańcy kraju półksiężyca wierzą, że zjedzenie dyniowego deseru przyniesie szczęście w nadchodzącym roku.

Przepis na kabak tatlisi jest bardzo prosty i niedrogi, a efekt okazuje się naprawdę pyszny.

Dynia – wartości odżywcze

Bazą deseru jest oczywiście dynia. W Turcji zwykle wykorzystuje się odmianę Balkabağı, która jednak w Polsce jest mało znana i trudno osiągalna. Na szczęście w kabak tatlisi świetnie sprawdzi się też bardziej popularna nad Wisłą dynia piżmowa czy hokkaido.

Jej zalety można długo wyliczać. To nie tylko smak i możliwość wszechstronnego wykorzystania kulinarnego, ale również imponujące wartości odżywcze. Pomarańczowy miąższ jest skarbnicą błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i chroni przed zaparciami, a także reguluje perystaltykę jelit oraz na długo zaspokaja uczucie głodu.

Piękny kolor dynia zawdzięcza wysokiemu stężeniu karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A, przeciwdziałającą problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroniącą przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomagającą utrzymać zdrową skórę. Warzywo dostarcza również sporo innych witamin: C, E czy kwasu foliowego.

Dynia nie traci swoich wartości nawet po obróbce termicznej. Wręcz przeciwnie, poddana działaniu wysokiej temperatury staje się bogatym źródłem potasu (reguluje ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe), a także wapnia, magnezu czy selenu.

Kabak tatlisi – przepis

Do przygotowania kabak tatlisi potrzebujemy pokrojonego na prostokątne kawałki i pozbawionego pestek miąższu dyni (pół kilograma), który umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem trzcinowym (2 szklanki) i kilkoma goździkami, po czym przykrywamy i pozostawiamy na 8 godzin w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dynię zalewamy wodą (1/3 szklanki), naczynie przykrywamy i ustawiamy na małym ogniu, na 45 minut. W tym czasie prażymy na patelni orzechy włoskie lub pistacje (2 szklanki), na koniec siekając je na drobne kawałki.

Kwadrans przed końcem gotowania do dyni dodajemy sok świeżo wyciśnięty z cytryny (łyżeczka). Zawartość studzimy i podajemy posypaną kruszonymi orzechami.

Turcy często posypują deser mielonym cynamonem, dodają do niego również kajmak (gęsta i słodka śmietana), gęsty jogurt naturalny albo sezamową pastę tahini. Kabak tatlisi świetnie smakuje także z lodami, śmietankowymi lub waniliowymi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis