Każdej jesieni serwuje kultowy deser w nietypowy sposób. Wszyscy goście są zachwyceni
Szykujesz się na wizytę gości i chcesz zaskoczyć ich czymś naprawdę wyjątkowym? Przygotuj popularny deser w jesiennym klimacie, a sukces masz jak w banku!
23.10.2023 17:37
Na pewno zgodzisz się ze mną, że kiedy ma ktoś wpaść do nas z wizytą, chcemy zaprezentować się z jak najlepszej strony. Tym bardziej jeśli decydujemy się na domowe menu. Co zrobić, aby trafić w gusta wszystkich gości i jednocześnie zaskoczyć ich czymś oryginalnym?
Mogłoby się wydawać, że ciężko będzie połączyć oba te światy. Ale to tylko pozory, o czym przekonasz się już za moment. Gotowa receptura na hitowy deser już na ciebie czeka!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowy deser z jesiennym akcentem
Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to postawić na pewniaka, któremu nie odmówi nawet największy niejadek. I świetnie w takiej roli spisze się genialne crème brulée.
I jeśli właśnie pomyślałeś, ale co w tym oryginalnego? To już za moment wszystko stanie się jasne. Otóż kultowego deseru nie podasz w żadnym naczyniu. Zrobisz to w małych dyniach, które pięknie się prezentują. Będzie to idealny akcent jesienny na twoim stole. A kiedy dodasz do tego jeszcze niesamowite smaki, masz już prawdziwy sztos!
Zobacz także
Jak zrobić dyniowe crème brulée krok po kroku?
Jeśli już na wstępie obawiasz, że dzisiejsza propozycja to zbyt trudne zadanie, nie martw się na zapas. Ze sprawdzonym przepisem kulinarna wpadka po prostu jest niemożliwa!
Składniki:
- 6 mini dyni,
- 3 żółtka,
- 2 goździki,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 laska wanilii,
- ½ łyżeczki miąższu z wanilii,
- 1 laka cynamonu,
- 450 ml śmietanki 30 proc.,
- 90 g cukru,
- 180 g purée z dyni.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od odcięcia górnych części małych dyń. Następnie dokładnie je wydrąż.
- Wydrążone dynie przełóż na blachę do pieczenia, po czym oprósz każde warzywo cukrem. Dopiero z takim dodatkiem możesz wstawić je do piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj wkładkę do dyń. Aby to zrobić, umieść garnek na palniku, po czym połącz w nim śmietankę, cynamon, laskę i miąższ wanilii, ziarenka ziela angielskiego oraz goździki.
- Gotuj mieszankę przez chwilę, od czasu do czasu mieszając zawartość przy pomocy rózgi kuchennej.
- W osobnej misce połącz żółtka z cukrem. Kiedy już uzyskasz zadowalające efekty, dodaj mieszankę z garnka. Pamiętaj, aby do tego celu użyć sitka.
- Jako ostatni element w misce powinno znaleźć się purée dyniowe. Jeśli nie wiesz, jak je zrobić, gotowa receptura czeka na naszej stronie.
- Gotową mieszankę przelej do podpieczonych dyń i ponownie wstaw je do piekarnika. Tym razem piecz je przez godzinę w temp. 160 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem posyp każdy deser cukrem i przy pomocy palnika stwórz na wierzchu chrupiącą i brązową warstwę. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na jesienny deser. Wykorzystasz go niebawem w swojej kuchni?