Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Kapelusze czarownicy to prosty przepis na niesamowicie efektowną przekąskę na Halloween. Są nie tylko piękną dekoracją, ale również pyszną przystawką, po którą chętnie sięgną twoi goście. Ostrzegam- zrób ich więcej, bo znikają w mgnieniu oka.

Kapelusze czarownicy- PysznościKapelusze czarownicy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam październikowe imprezy halloweenowe, podczas których mogę otworzyć wrota swojej wyobraźni i wyczarowywać w kuchni rozmaite przekąski nie z tego świata. Jednym z moich sprawdzonych hitów są kapelusze czarownicy z farszem na bazie serka śmietankowego, sera cheddar i pikantnej papryczki chilli.

Przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki nietypowej formie podania zwykłe ciasto z farszem zamienia się w efektowną przekąskę. Żadna czarownica i żaden czarnoksiężnik nie przejdą obojętnie obok takiego kapelusza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Kapelusze czarownicy

Składniki:

  • 300 g ciasta do pizzy,
  • jajko - roztrzepane,
  • szklanka mielonego czarnego maku.

Farsz:

  • 150 g serka śmietankowego,
  • 60 g tartego cheddara,
  • 3 mini papryczki chili,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • plaster sera cheddar,
  • 3 oliwki zielone z papryką.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na blacie rozwijam ciasto na pizzę i kroję w trójkąty oraz kółka. Trójkąty owijam wokół foremki na rurki, formując kształt kapelusza. Nożem odcinam ciasto przy szerszej części, aby podstawa była równa.

Ciasto na pizzę- Pyszności
Ciasto na pizzę- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W małej miseczce roztrzepuję jajka, a na duży talerz wysypuję mak. Kawałki ciasta, zarówno kapelusze jak i podstawy, smaruję roztrzepanym jajkiem i obtaczam w nasionach maku. Płaskie kółka obtaczam tylko z jednej strony, stożki obsypuję dokładnie na całej powierzchni. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Części kapelusza gotowe do pieczenia- Pyszności
Części kapelusza gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Do miski przekładam serek śmietankowy, dorzucam starty ser cheddar, pokrojoną papryczki chill i doprawiam pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszam, przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam kapelusze.

Kapelusze czarownicy- Pyszności
Kapelusze czarownicy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Wypełnione stożki układam na podstawce, krem będzie pełnił rolę kleju. Dekoruję oliwkami i podaję swoim gościom. Prosto, smacznie i bardzo efektownie - takie przekąski po prostu uwielbiam. Smacznego!

Kapelusze czarownicy- Pyszności
Kapelusze czarownicy- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯