Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Kapelusze czarownicy to prosty przepis na niesamowicie efektowną przekąskę na Halloween. Są nie tylko piękną dekoracją, ale również pyszną przystawką, po którą chętnie sięgną twoi goście. Ostrzegam- zrób ich więcej, bo znikają w mgnieniu oka.

Kapelusze czarownicy- PysznościKapelusze czarownicy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Uwielbiam październikowe imprezy halloweenowe, podczas których mogę otworzyć wrota swojej wyobraźni i wyczarowywać w kuchni rozmaite przekąski nie z tego świata. Jednym z moich sprawdzonych hitów są kapelusze czarownicy z farszem na bazie serka śmietankowego, sera cheddar i pikantnej papryczki chilli.

Przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki nietypowej formie podania zwykłe ciasto z farszem zamienia się w efektowną przekąskę. Żadna czarownica i żaden czarnoksiężnik nie przejdą obojętnie obok takiego kapelusza.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Kapelusze czarownicy

Składniki:

  • 300 g ciasta do pizzy,
  • jajko - roztrzepane,
  • szklanka mielonego czarnego maku.

Farsz:

  • 150 g serka śmietankowego,
  • 60 g tartego cheddara,
  • 3 mini papryczki chili,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • plaster sera cheddar,
  • 3 oliwki zielone z papryką.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Na blacie rozwijam ciasto na pizzę i kroję w trójkąty oraz kółka. Trójkąty owijam wokół foremki na rurki, formując kształt kapelusza. Nożem odcinam ciasto przy szerszej części, aby podstawa była równa.

Ciasto na pizzę- Pyszności
Ciasto na pizzę- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W małej miseczce roztrzepuję jajka, a na duży talerz wysypuję mak. Kawałki ciasta, zarówno kapelusze jak i podstawy, smaruję roztrzepanym jajkiem i obtaczam w nasionach maku. Płaskie kółka obtaczam tylko z jednej strony, stożki obsypuję dokładnie na całej powierzchni. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Części kapelusza gotowe do pieczenia- Pyszności
Części kapelusza gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Do miski przekładam serek śmietankowy, dorzucam starty ser cheddar, pokrojoną papryczki chill i doprawiam pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszam, przekładam do rękawa cukierniczego i wypełniam kapelusze.

Kapelusze czarownicy- Pyszności
Kapelusze czarownicy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Wypełnione stożki układam na podstawce, krem będzie pełnił rolę kleju. Dekoruję oliwkami i podaję swoim gościom. Prosto, smacznie i bardzo efektownie - takie przekąski po prostu uwielbiam. Smacznego!

Kapelusze czarownicy- Pyszności
Kapelusze czarownicy- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej