Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane
Halloweenowe przekąski wcale nie muszą być trudne do przygotowania. Czasami wystarczą proste składniki, trochę czasu w kuchni i nieco kreatywności, aby wyczarować coś zaskakującego. Te proste pajęczyny z paluszków i czekolady zrobią furorę.
23.10.2023 06:30
Pod koniec października królują imprezy halloweenowe, pełne zabawy, kostiumów i oczywiście też pysznych przekąsek. Moim sprawdzonym patentem są pajęczyny, które zdecydowanie robią efekt "wow". Do ich przygotowania wystarczą trzy składniki: paluszki, czekolada i kolorowa posypka. Najlepiej sięgnąć po solone paluszki, które świetnie skomponują się ze słodką czekoladą. Wygląda naprawdę efektownie, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Paluszkowa pajęczyna z czekoladą
Składniki:
- 16 sztuk paluszków solonych,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- kolorowe posypki.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej solone paluszki tak, aby stworzyły rusztowanie do pajęczyny. Paluszki łamię na pół - w całości będą zdecydowanie za długie. Układam je na kształt gwiazdek/śnieżynek.
Krok 2: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przekładam do rękawa cukierniczego. Na środku paluszków robię kleks z czekolady. Następnie wyciskam okręgi wokół ramion, tworząc sieć pajęczyny. Każdą z pajęczyn robię z innej czekolady: białej lub gorzkiej. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po mleczną lub karmelową.
Krok 3: Na środku pajęczyn układam dla dekoracji cukrowe oczy i posypuję całość kolorową posypką. Odstawiam na dwie godziny, aby czekolada dobrze zastygła.
Krok 4: Gotowe pajęczyny przekładam na talerz. Dla dekoracji dorzucam również ozdoby w postaci pająków. Proste, szybkie i efektowne przekąski są już gotowe. Będą pyszną dekoracją halloweenowego stołu. Smacznego!