Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane

Halloweenowe przekąski wcale nie muszą być trudne do przygotowania. Czasami wystarczą proste składniki, trochę czasu w kuchni i nieco kreatywności, aby wyczarować coś zaskakującego. Te proste pajęczyny z paluszków i czekolady zrobią furorę.

Paluszkowa pajęczyna- PysznościPaluszkowa pajęczyna- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Pod koniec października królują imprezy halloweenowe, pełne zabawy, kostiumów i oczywiście też pysznych przekąsek. Moim sprawdzonym patentem są pajęczyny, które zdecydowanie robią efekt "wow". Do ich przygotowania wystarczą trzy składniki: paluszki, czekolada i kolorowa posypka. Najlepiej sięgnąć po solone paluszki, które świetnie skomponują się ze słodką czekoladą. Wygląda naprawdę efektownie, a przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane

Paluszkowa pajęczyna z czekoladą

Składniki:

  • 16 sztuk paluszków solonych,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • kolorowe posypki.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej solone paluszki tak, aby stworzyły rusztowanie do pajęczyny. Paluszki łamię na pół - w całości będą zdecydowanie za długie. Układam je na kształt gwiazdek/śnieżynek.

Gwiazdki z paluszków- Pyszności
Gwiazdki z paluszków- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i przekładam do rękawa cukierniczego. Na środku paluszków robię kleks z czekolady. Następnie wyciskam okręgi wokół ramion, tworząc sieć pajęczyny. Każdą z pajęczyn robię z innej czekolady: białej lub gorzkiej. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po mleczną lub karmelową.

Pajęczyny z czekolady- Pyszności
Pajęczyny z czekolady- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Na środku pajęczyn układam dla dekoracji cukrowe oczy i posypuję całość kolorową posypką. Odstawiam na dwie godziny, aby czekolada dobrze zastygła.

Krok 4: Gotowe pajęczyny przekładam na talerz. Dla dekoracji dorzucam również ozdoby w postaci pająków. Proste, szybkie i efektowne przekąski są już gotowe. Będą pyszną dekoracją halloweenowego stołu. Smacznego!

Pajęczyny z czekolady- Pyszności
Pajęczyny z czekolady- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie