Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Jesień, a już szczególnie końcówka października na czele z Halloween, zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Tym razem upodobniły się do niej mandarynki, które wypełniłam czekoladowym kremem. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezie.
26.10.2023 | aktual.: 20.06.2024 13:06
Ostatnie dni października to dla wielu osób czas zabawy i halloweenowych imprez. Za straszydła, czarownice i wampiry przebierają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Organizując tematyczną imprezę, warto zadbać o odpowiednio dopasowane przekąski. U mnie w domu furorę robią mandarynkowe dynie z prostym musem na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki.
Wyglądają niesamowicie efektownie, a każdy maluch w moim domu na ich widok zrobił "wow". Podaj je na kinderbalu lub imprezie ze znajomymi, aby nadać jej wyjątkowy i przy okazji bardzo smaczny klimat. Przygotowanie tego deseru rozpocznij dzień wcześniej - krem musi dobrze schłodzić się w lodówce.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini dynie z czekoladą
Składniki:
- 3 mandarynki,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 330 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania czekoladowego kremu. Do garnka wlewam śmietankę, zagotowuję i ściągam z palnika. Dorzucam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do momentu, aż się rozpuści. Gdy przestygnie, przykrywam masę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 6 godzin. Krem możesz przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.
Krok 2: Z mandarynek odcinam górną część skórki, jakby czapeczkę, a następnie przy pomocy łyżki wydrążam z jej wnętrza miąższ. Przy pomocy czarnego, żelowego długopisu lub markera domalowuję na skórce oczy i uśmiech, jak na dyni.
Krok 3: Schłodzony krem miksuję krótko mikserem i przekładam do rękawa cukierniczego. Słodką masą wypełniam mandarynkowe dynie. Smacznego!