Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka
26.10.2023 12:34, aktual.: 20.06.2024 13:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesień, a już szczególnie końcówka października na czele z Halloween, zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Tym razem upodobniły się do niej mandarynki, które wypełniłam czekoladowym kremem. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezie.
Ostatnie dni października to dla wielu osób czas zabawy i halloweenowych imprez. Za straszydła, czarownice i wampiry przebierają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Organizując tematyczną imprezę, warto zadbać o odpowiednio dopasowane przekąski. U mnie w domu furorę robią mandarynkowe dynie z prostym musem na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki.
Wyglądają niesamowicie efektownie, a każdy maluch w moim domu na ich widok zrobił "wow". Podaj je na kinderbalu lub imprezie ze znajomymi, aby nadać jej wyjątkowy i przy okazji bardzo smaczny klimat. Przygotowanie tego deseru rozpocznij dzień wcześniej - krem musi dobrze schłodzić się w lodówce.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini dynie z czekoladą
Składniki:
- 3 mandarynki,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 330 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania czekoladowego kremu. Do garnka wlewam śmietankę, zagotowuję i ściągam z palnika. Dorzucam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do momentu, aż się rozpuści. Gdy przestygnie, przykrywam masę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 6 godzin. Krem możesz przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.
Krok 2: Z mandarynek odcinam górną część skórki, jakby czapeczkę, a następnie przy pomocy łyżki wydrążam z jej wnętrza miąższ. Przy pomocy czarnego, żelowego długopisu lub markera domalowuję na skórce oczy i uśmiech, jak na dyni.
Krok 3: Schłodzony krem miksuję krótko mikserem i przekładam do rękawa cukierniczego. Słodką masą wypełniam mandarynkowe dynie. Smacznego!