Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Jesień, a już szczególnie końcówka października na czele z Halloween, zdecydowanie upływa pod znakiem dyni. Tym razem upodobniły się do niej mandarynki, które wypełniłam czekoladowym kremem. Ta prosta przekąska zrobi furorę na imprezie.

Mini dynie- PysznościMini dynie- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ostatnie dni października to dla wielu osób czas zabawy i halloweenowych imprez. Za straszydła, czarownice i wampiry przebierają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Organizując tematyczną imprezę, warto zadbać o odpowiednio dopasowane przekąski. U mnie w domu furorę robią mandarynkowe dynie z prostym musem na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki.

Wyglądają niesamowicie efektownie, a każdy maluch w moim domu na ich widok zrobił "wow". Podaj je na kinderbalu lub imprezie ze znajomymi, aby nadać jej wyjątkowy i przy okazji bardzo smaczny klimat. Przygotowanie tego deseru rozpocznij dzień wcześniej - krem musi dobrze schłodzić się w lodówce.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Mini dynie z czekoladą

Składniki:

  • 3 mandarynki,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 330 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania czekoladowego kremu. Do garnka wlewam śmietankę, zagotowuję i ściągam z palnika. Dorzucam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do momentu, aż się rozpuści. Gdy przestygnie, przykrywam masę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 6 godzin. Krem możesz przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.

Śmietanka z czekoladą- Pyszności
Śmietanka z czekoladą- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Z mandarynek odcinam górną część skórki, jakby czapeczkę, a następnie przy pomocy łyżki wydrążam z jej wnętrza miąższ. Przy pomocy czarnego, żelowego długopisu lub markera domalowuję na skórce oczy i uśmiech, jak na dyni.

Wydrążona mandarynka- Pyszności
Wydrążona mandarynka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Schłodzony krem miksuję krótko mikserem i przekładam do rękawa cukierniczego. Słodką masą wypełniam mandarynkowe dynie. Smacznego!

Mini dynie z czekoladą- Pyszności
Mini dynie z czekoladą - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy