Kroję w kostkę i kiszę jak ogórki. Sąsiadka, zanim spróbowała, pukała się w głowę, teraz robi tak samo

Ogórki kiszone, sałatki w wekach i buraczki - to najczęściej przygotowywane przez nas przetwory. Kiszonki są tak zdrowe, że znajdziemy je niemalże w każdym domu. Co ciekawe, ukisić możemy wszystko, nawet arbuza. Wiedzieliście jednak, że istnieje też kiszona dynia? Regularnie ją przygotowuje, a sąsiadka podłapała mój pomysł.

kiszona dyniakiszona dynia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Jeśli znudziły się wam klasyczne kiszonki, to ten przepis jest idealny. Zapomnijcie o ogórkach i buraczkach, a nawet o arbuzie lub kapuście kiszonej. Jesienią króluje dynia, z której przygotujecie mnóstwo dań i przekąsek. Tym razem odegra rolę kiszonki. Jestem pewna, że nigdy nie kisiliście tego warzywa, a warto to zrobić. Przygotowuje się ją, tak samo jak ogórki, a jej smak jest wyrazisty. Pasuje do wielu dań i może być bazą do różnych sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Dynia to symbol jesieni

Chociaż potocznie uznaje się ją za warzywo, to z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem. Łatwo sie ją przechowuje nie psuje się zbyt szybko. W sklepach pojawia się od września do nawet listopada. Z dyni przygotujemy pyszną zupę krem oraz purée. To jednak nie jest wszystko. Możemy też przełamać słodki i łagodny smak dyni za pomocą zalewy do kiszonek oraz przypraw. Kiszona dynia jest banalnie prosta w przygotowaniu i robi się ją w dosłownie kilka chwil.

Kiszona dynia - przepis

Potrzebne składniki:

  • niewielka dynia (najlepiej hokkaido, piżmowa lub lunga),
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • po 2 liście laurowe na słoik.
Kiszona dynia
Kiszona dynia © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. W garnku gotuję wodę z solą. W tym czasie obieram dynię (oprócz hokkaido), kroję i ją przy okazji usuwam pestki.
  2. Do słoików wkładam kawałki dyni, czosnek, chrzan, gorczycę oraz liście laurowe.
  3. Słoik zalewam zalewą. Cała dynia musi być zakryta.
  4. Zakręcam weka, a następnie odstawiam je na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Kiszona dynia najlepiej będzie smakowała tydzień po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości