PrzepisProste przepisyZapiekanka zbójnicka w rodzinne porcji. Pełnia smaku to zasługa 1 dodatku pod serkiem

Zapiekanka zbójnicka w rodzinne porcji. Pełnia smaku to zasługa 1 dodatku pod serkiem

Chłodne dni wymagają odpowiedniego jadłospisu. Jednocześnie dobrze, żeby były to dania sycące i nie zabierające nam dużo czasu. Zapiekanki z piekarnika to najlepsza odpowiedź na takie zachcianki. Szczególnie, kiedy robi się je w klimacie prosto z Podhala, czyli z oscypkiem i obowiązkowym, owocowym akcentem.

Zapiekanka ziemniaczana z żurawiną i oscypkiem - po zbójnicku
Zapiekanka ziemniaczana z żurawiną i oscypkiem - po zbójnicku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

26.10.2024 11:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mowa oczywiście o żurawinie, czyli dodatku, który idzie w parze z górskimi serkami. Zanim przyjdzie sezon na świeżą żurawinę, do zapiekanki najlepiej użyć przetworów z dobrym składem. W połączeniu z pozostałymi dodatkami będzie smakować doskonale. Warto też sprawdzić etykietę - lub u sprzedawcy poprosić o informację - oscypków. Całe danie w formie zapiekanki to naprawdę sycący obiad albo pomysł na ciepłą kolację.

Jak kupić dobre oscypki?

Oscypek to twardy, wędzony ser owczy, produkowany w pasterstwie na Podhalu. Tradycyjnie jest wyrabiany jedynie od maja do października, kiedy owce dają mleko. Autentyczny oscypek musi zawierać minimum 60 proc. mleka owczego i być produkowany według tradycyjnej receptury, co potwierdza specjalny certyfikat. Taki ser w połączeniu z innym rodzajem sera np. żółty gouda, na pozostałych składnikach, po zapieczeniu, stworzy kuszącą, serową kołderkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka zbójnicka - przepis

Nieco stereotypowo, ale główne składniki "po zbójnicku" to oscypek i żurawina, które zapieczone łącza się w charakterystyczny smak znany z Podhala. Wybierając gotowe produkty, sprawdź koniecznie ich skład.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g sera gouda w kostce lub wiórkach,
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej,
  • 150 g żurawiny niskosłodzonej,
  • 200 g oscypka twardego wędzonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do natłuszczenia formy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki podgotować i pokroić na nie za grube plastry. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę.
  2. Ser i oscypka zetrzyj na tarce.
  3. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż warstwę ziemniaków z kiełbasą, posyp częścią serów, a następnie powtórz czynność. Doprawiaj na bieżąco solą i pieprzem (najlepiej z młynków).
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Zalej całość śmietanką, dodaj na wierzch żurawinę i na koniec ostatnią porcję (największą) oscypka i sera gouda. Przykryj folią aluminiową lub pokrywką do naczynia żaroodpornego.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45-50 minut. Na 10-15 minut przed końcem zdejmij folię lub pokrywkę.
  7. Podawaj na gorąco, możesz dodać jeszcze więcej żurawiny.
zapiekankaziemniakikulinarna stolica Polski