Zapiekanka zbójnicka w rodzinne porcji. Pełnia smaku to zasługa 1 dodatku pod serkiem

Chłodne dni wymagają odpowiedniego jadłospisu. Jednocześnie dobrze, żeby były to dania sycące i nie zabierające nam dużo czasu. Zapiekanki z piekarnika to najlepsza odpowiedź na takie zachcianki. Szczególnie, kiedy robi się je w klimacie prosto z Podhala, czyli z oscypkiem i obowiązkowym, owocowym akcentem.

Zapiekanka ziemniaczana z żurawiną i oscypkiem - po zbójnickuZapiekanka ziemniaczana z żurawiną i oscypkiem - po zbójnicku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mowa oczywiście o żurawinie, czyli dodatku, który idzie w parze z górskimi serkami. Zanim przyjdzie sezon na świeżą żurawinę, do zapiekanki najlepiej użyć przetworów z dobrym składem. W połączeniu z pozostałymi dodatkami będzie smakować doskonale. Warto też sprawdzić etykietę - lub u sprzedawcy poprosić o informację - oscypków. Całe danie w formie zapiekanki to naprawdę sycący obiad albo pomysł na ciepłą kolację.

Jak kupić dobre oscypki?

Oscypek to twardy, wędzony ser owczy, produkowany w pasterstwie na Podhalu. Tradycyjnie jest wyrabiany jedynie od maja do października, kiedy owce dają mleko. Autentyczny oscypek musi zawierać minimum 60 proc. mleka owczego i być produkowany według tradycyjnej receptury, co potwierdza specjalny certyfikat. Taki ser w połączeniu z innym rodzajem sera np. żółty gouda, na pozostałych składnikach, po zapieczeniu, stworzy kuszącą, serową kołderkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekanka zbójnicka - przepis

Nieco stereotypowo, ale główne składniki "po zbójnicku" to oscypek i żurawina, które zapieczone łącza się w charakterystyczny smak znany z Podhala. Wybierając gotowe produkty, sprawdź koniecznie ich skład.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g sera gouda w kostce lub wiórkach,
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej,
  • 150 g żurawiny niskosłodzonej,
  • 200 g oscypka twardego wędzonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do natłuszczenia formy.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki podgotować i pokroić na nie za grube plastry. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę.
  2. Ser i oscypka zetrzyj na tarce.
  3. Naczynie wysmaruj masłem, ułóż warstwę ziemniaków z kiełbasą, posyp częścią serów, a następnie powtórz czynność. Doprawiaj na bieżąco solą i pieprzem (najlepiej z młynków).
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Zalej całość śmietanką, dodaj na wierzch żurawinę i na koniec ostatnią porcję (największą) oscypka i sera gouda. Przykryj folią aluminiową lub pokrywką do naczynia żaroodpornego.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45-50 minut. Na 10-15 minut przed końcem zdejmij folię lub pokrywkę.
  7. Podawaj na gorąco, możesz dodać jeszcze więcej żurawiny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej