Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis

Nie ma lepszego sernika na deser. Jest idealnie kremowy, niezbyt słodki, a do tego wzbogacony o składnik, który sprawia, że smakuje znacznie ciekawiej niż tradycyjna wersja.

Pyszny, kawowy sernik, idealny na deserPyszny, kawowy sernik, idealny na deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast. Można go kupić gotowego w sklepach i cukierniach, ale sam w sobie jest na tyle prosty do przygotowania, że spokojnie możesz podjąć się tego wyzwania, nawet jeśli nie pieczesz zbyt często. A jeśli nie jesteś fanem klasycznej wersji, możesz śmiało eksperymentować z dodatkami. Do masy pasuje wiele składników, które jeśli są odpowiednio miękkie, nie zaburzą puszystej struktury ciasta, a jedynie wzbogacą jego smak. Tak właśnie jest w tym przypadku.

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Idealny dodatek do sernika

Świetnym dodatkiem do masy jest kawa oraz opcjonalnie likier kawowy. Dzięki nim sernik zyskuje głębszy smak i stanowi przyjemną alternatywę dla tradycyjnych, dobrze znanych wersji. Co ważne, to składnik bardzo prosty do użycia. Ponieważ to płyn, nie musisz obawiać się, że zaburzy strukturę ciasta. Równomiernie rozprowadzi się w masie i nada jej apetyczny, brązowy kolor. O intensywności barwy decyduje ilość użytej kawy, choć warto zachować umiar — zbyt duża ilość płynu może sprawić, że masa stanie się nie tylko niesmaczna, ale też zbyt wodnista.

Przepis na sernik cappuccino

Składniki na spód:

  • 250 g kruchych ciastek kakaowych,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 10 g kakao.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg tłustego twarogu mielonego,
  • 120 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 120 ml espresso,
  • 15 g kakao,
  • szczypta soli,
  • 20 ml likieru kawowego (opcjonalnie).

Składniki na wykończenie:

  • 20 g posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel kruche kakaowe ciastka z kakao na drobną masę, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie wyłóż nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij, formując równy spód.
  3. Schłódź formę w lodówce przez 15 minut.
  4. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  5. W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę.
  6. Wbijaj do miski po jednym jajku, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
  7. Dodaj śmietankę, mąkę ziemniaczaną, kakao, sól, wlej espresso i likier kawowy.
  8. Wymieszaj delikatnie.
  9. Przelej masę serową na przygotowany spód i piecz przez 60-70 minut, aż środek sernika lekko się zetnie.
  10. Następnie pozostaw go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut, po czym całkowicie wystudź.
  11. Taki sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
  12. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯