Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Nie ma lepszego sernika na deser. Jest idealnie kremowy, niezbyt słodki, a do tego wzbogacony o składnik, który sprawia, że smakuje znacznie ciekawiej niż tradycyjna wersja.
Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast. Można go kupić gotowego w sklepach i cukierniach, ale sam w sobie jest na tyle prosty do przygotowania, że spokojnie możesz podjąć się tego wyzwania, nawet jeśli nie pieczesz zbyt często. A jeśli nie jesteś fanem klasycznej wersji, możesz śmiało eksperymentować z dodatkami. Do masy pasuje wiele składników, które jeśli są odpowiednio miękkie, nie zaburzą puszystej struktury ciasta, a jedynie wzbogacą jego smak. Tak właśnie jest w tym przypadku.
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Idealny dodatek do sernika
Świetnym dodatkiem do masy jest kawa oraz opcjonalnie likier kawowy. Dzięki nim sernik zyskuje głębszy smak i stanowi przyjemną alternatywę dla tradycyjnych, dobrze znanych wersji. Co ważne, to składnik bardzo prosty do użycia. Ponieważ to płyn, nie musisz obawiać się, że zaburzy strukturę ciasta. Równomiernie rozprowadzi się w masie i nada jej apetyczny, brązowy kolor. O intensywności barwy decyduje ilość użytej kawy, choć warto zachować umiar — zbyt duża ilość płynu może sprawić, że masa stanie się nie tylko niesmaczna, ale też zbyt wodnista.
Przepis na sernik cappuccino
Składniki na spód:
- 250 g kruchych ciastek kakaowych,
- 80 g oleju kokosowego,
- 10 g kakao.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego twarogu mielonego,
- 120 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 120 ml espresso,
- 15 g kakao,
- szczypta soli,
- 20 ml likieru kawowego (opcjonalnie).
Składniki na wykończenie:
- 20 g posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Zmiel kruche kakaowe ciastka z kakao na drobną masę, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
- Następnie wyłóż nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij, formując równy spód.
- Schłódź formę w lodówce przez 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- W dużej misce utrzyj twaróg z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę.
- Wbijaj do miski po jednym jajku, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.
- Dodaj śmietankę, mąkę ziemniaczaną, kakao, sól, wlej espresso i likier kawowy.
- Wymieszaj delikatnie.
- Przelej masę serową na przygotowany spód i piecz przez 60-70 minut, aż środek sernika lekko się zetnie.
- Następnie pozostaw go w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut, po czym całkowicie wystudź.
- Taki sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
- Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!