Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Ten sernik dyniowy zawsze się udaje. Wychodzi delikatny, kremowy i pachnie jak pumpkin spice latte. W piekarniku trzeba przygotować tylko dynię na purée i spód ciasteczkowy. Masę serową zrobisz na zimno.
Przepisów na sernik dyniowy jest bez liku – jedne wymagają pieczenia, inne zrobisz z galaretką lub żelatyną. Tak jest i w tym przypadku. Z taką różnicą, że tym razem żelatynę należy rozpuścić w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Zobaczysz, jak ładnego koloru nabierze masa dyniowa po wymieszaniu z taką galaretką.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Najpierw przygotuj purée dyniowe
Do sernika potrzebne jest purée z dyni, a żeby takie zrobić, należy wcześniej upiec dynię. Najlepiej wybierz piżmową, która jest słodka i strukturalna, albo dynię hokkaido, którą możesz upiec, a potem zmiksować razem ze skórką. Z dyni wytnij pestki, ale nie wyrzucaj ich. Możesz je potem uprażyć i tym samym zyskać bardzo pożywny dodatek do domowego chleba lub sałatki.
Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Gotowy sernik dyniowy możesz polać karmelem, czekoladą lub przykryć galaretką pomarańczową.
Składniki:
- 0,5 kg dyni (bez skórki i pestek),
- 200 g herbatników maślane lub kakaowych,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 70 g roztopionego masła,
- 1 pomarańcza,
- 20 g żelatyny,
- 50 g cukru pudru,
- 300 g serka homogenizowanego,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- do dekoracji: karmel, czekolada, galaretka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skórki i wytnij z niej pestki. W kawałkach ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 35 minut.
- Zmiksuj miąższ na purée przy pomocy blendera.
- Herbatniki zmiksuj na proszek. Wymieszaj z 1 łyżeczką przyprawy korzennej i roztopionym masłem. Przełóż na dno dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i wystudź.
- Z wyparzonej pomarańczy zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij z niej sok. W kąpieli wodnej w soku rozpuść żelatynę, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
- Przy pomocy miksera wymieszaj purée z dyni ze skórką z pomarańczy, rozmieszaną żelatyną, 1 łyżeczką przyprawy korzennej i cukrem pudrem.
- Na końcu dodaj łyżka po łyżce serek homogenizowany.
- W osobnej misce ubij śmietankę i ostrożnie wmieszaj w masę dyniową. Całość przełóż na upieczony i przestudzony spód. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.