Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy

Ten sernik dyniowy zawsze się udaje. Wychodzi delikatny, kremowy i pachnie jak pumpkin spice latte. W piekarniku trzeba przygotować tylko dynię na purée i spód ciasteczkowy. Masę serową zrobisz na zimno.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie zrobisz raz-dwa
Sernik dyniowy na korzennym spodzie zrobisz raz-dwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepisów na sernik dyniowy jest bez liku – jedne wymagają pieczenia, inne zrobisz z galaretką lub żelatyną. Tak jest i w tym przypadku. Z taką różnicą, że tym razem żelatynę należy rozpuścić w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Zobaczysz, jak ładnego koloru nabierze masa dyniowa po wymieszaniu z taką galaretką.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Najpierw przygotuj purée dyniowe

Do sernika potrzebne jest purée z dyni, a żeby takie zrobić, należy wcześniej upiec dynię. Najlepiej wybierz piżmową, która jest słodka i strukturalna, albo dynię hokkaido, którą możesz upiec, a potem zmiksować razem ze skórką. Z dyni wytnij pestki, ale nie wyrzucaj ich. Możesz je potem uprażyć i tym samym zyskać bardzo pożywny dodatek do domowego chleba lub sałatki.

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Gotowy sernik dyniowy możesz polać karmelem, czekoladą lub przykryć galaretką pomarańczową.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni (bez skórki i pestek),
  • 200 g herbatników maślane lub kakaowych,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 1 pomarańcza,
  • 20 g żelatyny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • do dekoracji: karmel, czekolada, galaretka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki i wytnij z niej pestki. W kawałkach ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 35 minut.
  2. Zmiksuj miąższ na purée przy pomocy blendera.
  3. Herbatniki zmiksuj na proszek. Wymieszaj z 1 łyżeczką przyprawy korzennej i roztopionym masłem. Przełóż na dno dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij i wystudź.
  4. Z wyparzonej pomarańczy zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij z niej sok. W kąpieli wodnej w soku rozpuść żelatynę, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Odstaw do wystudzenia.
  5. Przy pomocy miksera wymieszaj purée z dyni ze skórką z pomarańczy, rozmieszaną żelatyną, 1 łyżeczką przyprawy korzennej i cukrem pudrem.
  6. Na końcu dodaj łyżka po łyżce serek homogenizowany.
  7. W osobnej misce ubij śmietankę i ostrożnie wmieszaj w masę dyniową. Całość przełóż na upieczony i przestudzony spód. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja