PoradyJuż nie wyrzucam pestek dyni. Teściowa pokazała mi prosty trik, jak je oczyścić

Już nie wyrzucam pestek dyni. Teściowa pokazała mi prosty trik, jak je oczyścić

Uwielbiam pestki dyni. Fajnie się je chrupie, są smaczne, a do tego zdrowe. Przyznam jednak, że tylko kupowałam je w sklepie. Były już wysuszone i oczyszczone, a ja nie musiałam się męczyć z całym procesem. Jeśli kupowałam dynię, wykorzystywałam jedynie miąższ. Odkąd teściowa pokazała mi, jak oczyszczać pestki dyni, wszystko się zmieniło.

Jak oczyścić pestki z dyni?
Jak oczyścić pestki z dyni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | xiquence

31.10.2023 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na dynię trwa w pełni. Dlatego też wykorzystujemy jej smak i właściwości na najróżniejsze sposoby. Najczęściej przygotowujemy pożywną zupę o niesamowitym aromacie. Jednak dynia to nie jest tylko miąższ. Znajdziemy w niej też pestki, które również są jadalne, a do tego wspierają nasze zdrowie (na przykład opóźniają starzenie czy wspierają pracę jelit). Nie wszyscy chcą bawić się w ich oczyszczanie i suszenie. Okazuje się, że odpowiednie przygotowanie pestek dyni nie jest wcale takie trudne. Teściowa pokazała mi bardzo prosty sposób na to, w jaki sposób je oczyścić, by móc szybko nimi się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pestki dyni?

Kiedy wyciągamy je z dyni, są mocno oblepione miąższem i śliskie. To często nas zniechęca. Sama miałam z tym ogromny problem. Pewnego dnia odwiedziłam swoją teściową, która właśnie przygotowywała zupę z dyni. Zauważyłam, że nie wyrzuca pestek, tylko wkłada je do miski z zimną wodą. Po chwili miąższ opadł, a pestki wypłynęły na wierzch. Kolejnym krokiem było wyciągnięcie ich z wody i ułożenie na ręczniku papierowym. Dzięki temu pestki dyni dostały szansę na to, by się dobrze wysuszyć. Ten proces trwał najdłużej. Potrzeba do niego trochę cierpliwości.

Pestki dyni
Pestki dyni© Pixabay

Pestki dyni warto też uprażyć. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wszystkim wkładamy pestki do pojemnika i szczelnie go zamykamy. Uprażony produkt jest chrupiący i łatwo ściągnąć z niego skorupkę.

pestki dyniporadydynia