PoradyJuż nie wyrzucam pestek dyni. Teściowa pokazała mi prosty trik, jak je oczyścić

Już nie wyrzucam pestek dyni. Teściowa pokazała mi prosty trik, jak je oczyścić

Jak oczyścić pestki z dyni?
Jak oczyścić pestki z dyni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | xiquence
31.10.2023 10:41

Uwielbiam pestki dyni. Fajnie się je chrupie, są smaczne, a do tego zdrowe. Przyznam jednak, że tylko kupowałam je w sklepie. Były już wysuszone i oczyszczone, a ja nie musiałam się męczyć z całym procesem. Jeśli kupowałam dynię, wykorzystywałam jedynie miąższ. Odkąd teściowa pokazała mi, jak oczyszczać pestki dyni, wszystko się zmieniło.

Sezon na dynię trwa w pełni. Dlatego też wykorzystujemy jej smak i właściwości na najróżniejsze sposoby. Najczęściej przygotowujemy pożywną zupę o niesamowitym aromacie. Jednak dynia to nie jest tylko miąższ. Znajdziemy w niej też pestki, które również są jadalne, a do tego wspierają nasze zdrowie (na przykład opóźniają starzenie czy wspierają pracę jelit). Nie wszyscy chcą bawić się w ich oczyszczanie i suszenie. Okazuje się, że odpowiednie przygotowanie pestek dyni nie jest wcale takie trudne. Teściowa pokazała mi bardzo prosty sposób na to, w jaki sposób je oczyścić, by móc szybko nimi się zajadać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak dobrze oczyścić pestki dyni?

Kiedy wyciągamy je z dyni, są mocno oblepione miąższem i śliskie. To często nas zniechęca. Sama miałam z tym ogromny problem. Pewnego dnia odwiedziłam swoją teściową, która właśnie przygotowywała zupę z dyni. Zauważyłam, że nie wyrzuca pestek, tylko wkłada je do miski z zimną wodą. Po chwili miąższ opadł, a pestki wypłynęły na wierzch. Kolejnym krokiem było wyciągnięcie ich z wody i ułożenie na ręczniku papierowym. Dzięki temu pestki dyni dostały szansę na to, by się dobrze wysuszyć. Ten proces trwał najdłużej. Potrzeba do niego trochę cierpliwości.

Pestki dyni
Pestki dyni© Pixabay

Pestki dyni warto też uprażyć. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wszystkim wkładamy pestki do pojemnika i szczelnie go zamykamy. Uprażony produkt jest chrupiący i łatwo ściągnąć z niego skorupkę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także