Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby podczas podgrzewania mleko rozlało się po całej kuchni lub, w mniej pesymistycznym scenariuszu, tylko przywarło do dna garnka. Zmienia wtedy zapach na mało przyjemny, a do tego dochodzi cała masa roboty przy usuwaniu spalenizny. Unikniesz katastrofy, korzystając z jednej praktycznej wskazówki.
Kiedyś ten prosty sposób na nieprzypalanie mleka był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj wiele osób tego nie zna, co skutkuje kulinarną katastrofą, a nieraz nawet wyrzuceniem garnka. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, co zrobić, aby mleko nie przywarło do dna. Umiały nawet zapobiec kipieniu mleka, nie uciekając się do czarnej magii.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Jak gotować mleko, żeby nie przywarło?
Gotowanie mleka wymaga uwagi. Niestety, brak doświadczenia w kuchni często kończy się szorowaniem garnka ze spalenizny. Dlaczego mleko tak łatwo przywiera? Wszystkiego winne są białka, które koagulują pod wpływem wysokiej temperatury. Osadzają się na dnie garnka, co prowadzi do przypalenia. Aby temu zapobiec, najlepiej gotować mleko na średnim ogniu, czyli podgrzewać je bardzo stopniowo i cały czas mieszać.
Jednym z popularnych trików na uniknięcie spalenizny jest dodanie małej ilości zimnej wody do garnka przed rozpoczęciem gotowania. To metoda, którą stosowały nasze mamy i babcie – cząsteczki wody zapobiegają osadzaniu się białek na dnie naczynia. Innym sposobem może być nasmarowanie garnka odrobiną oleju, który utworzy cienką warstwę ochronną. Wystarczy nasączyć odrobiną oleju papierowy ręcznik i przetrzeć nim wnętrze garnka.
Sposób na kipienie mleka
Mleko zaczyna się podnosić w chwili, gdy zostanie podgrzane do temperatury powyżej 70 stopni Celsjusza. Jeśli nie chcesz, żeby wykipiało, staraj się utrzymywać niższą temperaturę poprzez zmniejszenie mocy palnika lub systematyczne mieszanie mleka.
Domowym sposobem na kipienie jest położenie na garnku drewnianej łyżki, która absorbując parę wodą, zmniejsza ryzyko kipienia. Łyżka stanowi też fizyczną barierę – przerywa warstwę piany i obniża napięcie powierzchniowe, co może skutkować obniżeniem poziomu wrzącego mleka. Ale gdy mleko gotuje się bardzo intensywnie, łyżka niewiele wskóra.
Inną metodą może być posmarowanie wewnętrznych ścianek garnka masłem, powyżej powierzchni mleka. Tłuszcz może utrudnić "wspinanie się" piany po ściankach garnka. Ale również nie jest to skuteczna metoda podczas intensywnego podgrzewania mleka. Najskuteczniejsze jest utrzymywanie temperatury poniżej 70 stopni Celsjusza. Pomocny jest także garnek z grubym albo podwójnym dnem, które równomiernie rozprowadza ciepło.