Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec

Wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby podczas podgrzewania mleko rozlało się po całej kuchni lub, w mniej pesymistycznym scenariuszu, tylko przywarło do dna garnka. Zmienia wtedy zapach na mało przyjemny, a do tego dochodzi cała masa roboty przy usuwaniu spalenizny. Unikniesz katastrofy, korzystając z jednej praktycznej wskazówki.

Mleko podczas podgrzewania może wykipieć lub przywrzeć do garnkaMleko podczas podgrzewania może wykipieć lub przywrzeć do garnka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiedyś ten prosty sposób na nieprzypalanie mleka był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj wiele osób tego nie zna, co skutkuje kulinarną katastrofą, a nieraz nawet wyrzuceniem garnka. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, co zrobić, aby mleko nie przywarło do dna. Umiały nawet zapobiec kipieniu mleka, nie uciekając się do czarnej magii.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak gotować mleko, żeby nie przywarło?

Gotowanie mleka wymaga uwagi. Niestety, brak doświadczenia w kuchni często kończy się szorowaniem garnka ze spalenizny. Dlaczego mleko tak łatwo przywiera? Wszystkiego winne są białka, które koagulują pod wpływem wysokiej temperatury. Osadzają się na dnie garnka, co prowadzi do przypalenia. Aby temu zapobiec, najlepiej gotować mleko na średnim ogniu, czyli podgrzewać je bardzo stopniowo i cały czas mieszać.

Jednym z popularnych trików na uniknięcie spalenizny jest dodanie małej ilości zimnej wody do garnka przed rozpoczęciem gotowania. To metoda, którą stosowały nasze mamy i babcie – cząsteczki wody zapobiegają osadzaniu się białek na dnie naczynia. Innym sposobem może być nasmarowanie garnka odrobiną oleju, który utworzy cienką warstwę ochronną. Wystarczy nasączyć odrobiną oleju papierowy ręcznik i przetrzeć nim wnętrze garnka.

Sposób na kipienie mleka

Mleko zaczyna się podnosić w chwili, gdy zostanie podgrzane do temperatury powyżej 70 stopni Celsjusza. Jeśli nie chcesz, żeby wykipiało, staraj się utrzymywać niższą temperaturę poprzez zmniejszenie mocy palnika lub systematyczne mieszanie mleka.

Domowym sposobem na kipienie jest położenie na garnku drewnianej łyżki, która absorbując parę wodą, zmniejsza ryzyko kipienia. Łyżka stanowi też fizyczną barierę – przerywa warstwę piany i obniża napięcie powierzchniowe, co może skutkować obniżeniem poziomu wrzącego mleka. Ale gdy mleko gotuje się bardzo intensywnie, łyżka niewiele wskóra.

Inną metodą może być posmarowanie wewnętrznych ścianek garnka masłem, powyżej powierzchni mleka. Tłuszcz może utrudnić "wspinanie się" piany po ściankach garnka. Ale również nie jest to skuteczna metoda podczas intensywnego podgrzewania mleka. Najskuteczniejsze jest utrzymywanie temperatury poniżej 70 stopni Celsjusza. Pomocny jest także garnek z grubym albo podwójnym dnem, które równomiernie rozprowadza ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇