PrzepisSałatkiW 5 minut robię obłędną sałatkę na Wielkanoc. Smaczniejsza nawet od jarzynowej

W 5 minut robię obłędną sałatkę na Wielkanoc. Smaczniejsza nawet od jarzynowej

Sałatka chrzanowa
Sałatka chrzanowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.03.2024 17:11

Jajeczna sałatka i chrzan tworzą doskonały duet. Nie zapomnij o tej kompozycji, szykując specjały na Wielkanoc. Sałatka chrzanowa doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs.

Bezkonkurencyjna sałatka chrzanowa w wielu domach pojawia się na stole wielkanocnym częściej niż popularna sałatka jarzynowa. Oczywiście nie bez powodu, bo głównym składnikiem specjału jest wyrazisty chrzan, dodający pikanterii kompozycji. Tak przygotowana sałatka doskonale podkreśla smak mięs, zwłaszcza tych podawanych na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa - idealna na wielkanocny stół

Sałatka chrzanowa to idealny dodatek do mięs i jest to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Charakterystyczny piekący smak chrzanu i jego intensywny zapach doskonale współgra z pozostałymi składnikami sałatki. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością tego dodatku. W rzeczywistości wystarczy niewiele, by podkręcić smak sałatki.

W polskiej kuchni chrzan jako dodatek do zimnych mięs jest stosowany od dawna. Niezależnie od tego, czy mówimy o wędlinach, rybach w galarecie czy peklowanej wołowinie, chrzan zawsze sprawdza się doskonale. Jeśli chcesz złagodzić smak chrzanu, możesz dodać do niego odrobinę kwaśnej śmietany, jajka czy majonezu.

Ponadto chrzan idealnie sprawdzi się, kiedy nasze żołądki obciążone są podczas świętowania. Chrzan bowiem działa korzystnie na układ trawienny poprzez pobudzanie wydzielania soków trawiennych. Co więcej, poprawia przemianę materii i ułatwia trawienie pokarmów, a także zapobiega zaparciom, wzdęciom i zgadze. Warto dodać też, że chrzan poprawia pracę pęcherzyka żółciowego, a także pobudza perystaltykę jelit.

Chrzan to doskonały dodatek do sałatek
Chrzan to doskonały dodatek do sałatek © Canva | Orest Lyzhechka

Sałatka chrzanowa na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek, szczypiorek lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Jajka i jabłka pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Składniki połącz ze sobą. Tarty chrzan i majonez wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki.
  3. Sałatkę chrzanową wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem lub dymką.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także