Na święta piekę chleb z ziemniaków. Dłużej pozostaje świeży i wilgotny

Kiedy sklepy i piekarnie na kilka dni zamykają swoje drzwi, warto zadbać o to, by w domu nie zabrakło chleba na poniedziałkowe śniadanie. W Wielkanoc zawsze sięgam po przepis na chleb ziemniaczany, który długo zachowuje świeżość. Dzięki temu cieszymy się pysznym pieczywem przez cały okres świąt.

Chleb ziemniaczany - PysznościChleb ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chleb ziemniaczany pieczony w domu posiada wyjątkową cechę - dłużej zachowuje wilgoć niż tradycyjne pieczywo. To z kolei przekłada się na jego świeżość, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Sama osobiście uwielbiam pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet zwykłe bułki ziemniaczane z supermarketu potrafią mnie zachwycić. Od kiedy poznałam ten przepis, sama chętnie przygotowuję domowy chleb.2100233

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Chleb ziemniaczany - jak go zrobić?

Chleb ziemniaczany jest cięższy i bardziej zbity niż ten pieczony wyłącznie na drożdżach, ale to właśnie stanowi o niepowtarzalnym charakterze. Jest smaczniejszy, mniej się kruszy i nie ma w sobie nic sztucznego. To prawdziwe, naturalne pieczywo, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

100-letni przepis na chleb z ziemniakami
100-letni przepis na chleb z ziemniakami © Pixabay

Nie może go zabraknąć w Wielkanoc. Gdy podasz go swoim bliskim, nie uwierzą, że do jego przygotowania użyto ziemniaków.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Następnie odparuj je i lekko ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, aby uzyskać gładkie purée.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, w środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże.
  4. Dodaj cukier i lekko ciepłą wodę.
  5. Składniki w zagłębieniu delikatnie wymieszaj i przykryj brzegami mąki.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże wyrosły.
  7. Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, olej, sól i ziemniaczane puree. Zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolej odrobinę ciepłej wody. Pamiętaj, że konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki i zawartości skrobi w ziemniakach.
  8. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
  9. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Posyp mąką i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby odgazować. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  10. Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟