WAŻNE
TERAZ

Urban jak czarodziej. Litwa zdobyta!

Na święta piekę chleb z ziemniaków. Dłużej pozostaje świeży i wilgotny

Kiedy sklepy i piekarnie na kilka dni zamykają swoje drzwi, warto zadbać o to, by w domu nie zabrakło chleba na poniedziałkowe śniadanie. W Wielkanoc zawsze sięgam po przepis na chleb ziemniaczany, który długo zachowuje świeżość. Dzięki temu cieszymy się pysznym pieczywem przez cały okres świąt.

Chleb ziemniaczany - PysznościChleb ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chleb ziemniaczany pieczony w domu posiada wyjątkową cechę - dłużej zachowuje wilgoć niż tradycyjne pieczywo. To z kolei przekłada się na jego świeżość, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Sama osobiście uwielbiam pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet zwykłe bułki ziemniaczane z supermarketu potrafią mnie zachwycić. Od kiedy poznałam ten przepis, sama chętnie przygotowuję domowy chleb.2100233

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Chleb ziemniaczany - jak go zrobić?

Chleb ziemniaczany jest cięższy i bardziej zbity niż ten pieczony wyłącznie na drożdżach, ale to właśnie stanowi o niepowtarzalnym charakterze. Jest smaczniejszy, mniej się kruszy i nie ma w sobie nic sztucznego. To prawdziwe, naturalne pieczywo, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

100-letni przepis na chleb z ziemniakami
100-letni przepis na chleb z ziemniakami © Pixabay

Nie może go zabraknąć w Wielkanoc. Gdy podasz go swoim bliskim, nie uwierzą, że do jego przygotowania użyto ziemniaków.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Następnie odparuj je i lekko ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, aby uzyskać gładkie purée.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, w środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże.
  4. Dodaj cukier i lekko ciepłą wodę.
  5. Składniki w zagłębieniu delikatnie wymieszaj i przykryj brzegami mąki.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże wyrosły.
  7. Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, olej, sól i ziemniaczane puree. Zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolej odrobinę ciepłej wody. Pamiętaj, że konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki i zawartości skrobi w ziemniakach.
  8. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
  9. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Posyp mąką i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby odgazować. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  10. Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji