Na święta piekę chleb z ziemniaków. Dłużej pozostaje świeży i wilgotny
28.03.2024 09:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy sklepy i piekarnie na kilka dni zamykają swoje drzwi, warto zadbać o to, by w domu nie zabrakło chleba na poniedziałkowe śniadanie. W Wielkanoc zawsze sięgam po przepis na chleb ziemniaczany, który długo zachowuje świeżość. Dzięki temu cieszymy się pysznym pieczywem przez cały okres świąt.
Chleb ziemniaczany pieczony w domu posiada wyjątkową cechę - dłużej zachowuje wilgoć niż tradycyjne pieczywo. To z kolei przekłada się na jego świeżość, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Sama osobiście uwielbiam pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet zwykłe bułki ziemniaczane z supermarketu potrafią mnie zachwycić. Od kiedy poznałam ten przepis, sama chętnie przygotowuję domowy chleb.2100233
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb ziemniaczany - jak go zrobić?
Chleb ziemniaczany jest cięższy i bardziej zbity niż ten pieczony wyłącznie na drożdżach, ale to właśnie stanowi o niepowtarzalnym charakterze. Jest smaczniejszy, mniej się kruszy i nie ma w sobie nic sztucznego. To prawdziwe, naturalne pieczywo, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.
Nie może go zabraknąć w Wielkanoc. Gdy podasz go swoim bliskim, nie uwierzą, że do jego przygotowania użyto ziemniaków.
Składniki:
- 300 g ziemniaków,
- 600 g mąki pszennej,
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 175 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie odparuj je i lekko ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, aby uzyskać gładkie purée.
- Do dużej miski wsyp mąkę, w środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże.
- Dodaj cukier i lekko ciepłą wodę.
- Składniki w zagłębieniu delikatnie wymieszaj i przykryj brzegami mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże wyrosły.
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, olej, sól i ziemniaczane puree. Zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolej odrobinę ciepłej wody. Pamiętaj, że konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki i zawartości skrobi w ziemniakach.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Posyp mąką i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby odgazować. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
- Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!