Na święta piekę chleb z ziemniaków. Dłużej pozostaje świeży i wilgotny

Kiedy sklepy i piekarnie na kilka dni zamykają swoje drzwi, warto zadbać o to, by w domu nie zabrakło chleba na poniedziałkowe śniadanie. W Wielkanoc zawsze sięgam po przepis na chleb ziemniaczany, który długo zachowuje świeżość. Dzięki temu cieszymy się pysznym pieczywem przez cały okres świąt.

Chleb ziemniaczany - PysznościChleb ziemniaczany - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chleb ziemniaczany pieczony w domu posiada wyjątkową cechę - dłużej zachowuje wilgoć niż tradycyjne pieczywo. To z kolei przekłada się na jego świeżość, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Sama osobiście uwielbiam pieczywo z dodatkiem ziemniaków - nawet zwykłe bułki ziemniaczane z supermarketu potrafią mnie zachwycić. Od kiedy poznałam ten przepis, sama chętnie przygotowuję domowy chleb.2100233

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Chleb ziemniaczany - jak go zrobić?

Chleb ziemniaczany jest cięższy i bardziej zbity niż ten pieczony wyłącznie na drożdżach, ale to właśnie stanowi o niepowtarzalnym charakterze. Jest smaczniejszy, mniej się kruszy i nie ma w sobie nic sztucznego. To prawdziwe, naturalne pieczywo, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.

100-letni przepis na chleb z ziemniakami
100-letni przepis na chleb z ziemniakami © Pixabay

Nie może go zabraknąć w Wielkanoc. Gdy podasz go swoim bliskim, nie uwierzą, że do jego przygotowania użyto ziemniaków.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Następnie odparuj je i lekko ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem, aby uzyskać gładkie purée.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, w środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże.
  4. Dodaj cukier i lekko ciepłą wodę.
  5. Składniki w zagłębieniu delikatnie wymieszaj i przykryj brzegami mąki.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże wyrosły.
  7. Do wyrośniętego zaczynu dodaj jajko, olej, sól i ziemniaczane puree. Zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolej odrobinę ciepłej wody. Pamiętaj, że konsystencja ciasta zależy od wilgotności mąki i zawartości skrobi w ziemniakach.
  8. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
  9. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Posyp mąką i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, aby odgazować. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do ostatecznego wyrośnięcia.
  10. Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez około 30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Upieczony chleb wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm