Sałatka chrzanowa teściowej bije na głowę wszystkie inne. Nawet jarzynowa może się schować
Nieoczywiste połączenie smaków, które występuje w tej sałatce, okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ananas i chrzan w jednym? To naprawdę działa! Tym razem teściowa przeszła samą siebie. Nie pozostało mi nic innego, jak spytać o przepis.
28.03.2024 08:28
Oto niepopularna opinia: stół wielkanocny jest tak dobry, jak sałatki, które na nim stoją. Od zawsze uważałem, że to właśnie one stanowią w pewnym sensie kwintesencję każdej zresztą uroczystej uczty, czy to o Wielkanoc chodzi, czy o Boże Narodzenie. To dlatego będąc gospodarzem corocznego zjazdu rodzinnego, poza przygotowaniem tradycyjnego żurku i szeregu ciast, nie zapominam również o owocowo-warzywnych przekąskach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli jednak myślisz, że chodzi mi tu tylko i wyłącznie o legendarną już i kultową sałatkę jarzynową, to muszę cię zaskoczyć. Poza nią warto postawić jeszcze na inne orzeźwiające przekąski. Jedną z najlepszych, jakie do tej pory próbowałem, jest przygotowywana przez teściową sałatka chrzanowa. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem, że jest w niej ananas, miałem mieszane uczucia. Dzisiaj już wiem, że to połączenie jest niezwykle trafione. A to ci heca! Sam zobacz!
Sałatka chrzanowa teściowej
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 puszka ananasów,
- 150 g żółtego sera w kostce,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 6 łyżek majonezu,
- 4 łyżki chrzanu (polecam tę domową wersję),
- rzeżucha lub coś innego do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Tego drugiego pokrój w średnią kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo. Poczekaj, aż ostygną, a następnie obierz ze skorupek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W ten sam sposób rozdrobnij ser żółty.
- Przełóż wszystkie składniki do salaterki. Dodaj majonez (czubate łyżki) i chrzan. Wymieszaj, skosztuj. Dostosuj ilość chrzanu do własnego podniebienia; u mnie są to 4 łyżki, u ciebie może być więcej.
- Przygotowaną w ten sposób sałatkę chrzanową udekoruj rzeżuchą, natką pietruszki lub kiełkami. Podawaj schłodzoną. Smacznego!