Sałatka chrzanowa teściowej bije na głowę wszystkie inne. Nawet jarzynowa może się schować

Nieoczywiste połączenie smaków, które występuje w tej sałatce, okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ananas i chrzan w jednym? To naprawdę działa! Tym razem teściowa przeszła samą siebie. Nie pozostało mi nic innego, jak spytać o przepis.

Sałatka chrzanowa z nietypowym składnikiem. Smakuje doskonale!Sałatka chrzanowa z nietypowym składnikiem. Smakuje doskonale!
Źródło zdjęć: © Canva | Pretti

Oto niepopularna opinia: stół wielkanocny jest tak dobry, jak sałatki, które na nim stoją. Od zawsze uważałem, że to właśnie one stanowią w pewnym sensie kwintesencję każdej zresztą uroczystej uczty, czy to o Wielkanoc chodzi, czy o Boże Narodzenie. To dlatego będąc gospodarzem corocznego zjazdu rodzinnego, poza przygotowaniem tradycyjnego żurku i szeregu ciast, nie zapominam również o owocowo-warzywnych przekąskach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Jeśli jednak myślisz, że chodzi mi tu tylko i wyłącznie o legendarną już i kultową sałatkę jarzynową, to muszę cię zaskoczyć. Poza nią warto postawić jeszcze na inne orzeźwiające przekąski. Jedną z najlepszych, jakie do tej pory próbowałem, jest przygotowywana przez teściową sałatka chrzanowa. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem, że jest w niej ananas, miałem mieszane uczucia. Dzisiaj już wiem, że to połączenie jest niezwykle trafione. A to ci heca! Sam zobacz!

Sałatka chrzanowa teściowej

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka ananasów,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki chrzanu (polecam tę domową wersję),
  • rzeżucha lub coś innego do dekoracji.
Sałatka chrzanowa to nie tylko smak, ale i zdrowie
Sałatka chrzanowa to nie tylko smak, ale i zdrowie © Canva | DebbiSmirnoff

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Tego drugiego pokrój w średnią kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Poczekaj, aż ostygną, a następnie obierz ze skorupek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W ten sam sposób rozdrobnij ser żółty.
  3. Przełóż wszystkie składniki do salaterki. Dodaj majonez (czubate łyżki) i chrzan. Wymieszaj, skosztuj. Dostosuj ilość chrzanu do własnego podniebienia; u mnie są to 4 łyżki, u ciebie może być więcej.
  4. Przygotowaną w ten sposób sałatkę chrzanową udekoruj rzeżuchą, natką pietruszki lub kiełkami. Podawaj schłodzoną. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi