PrzepisWielkanocSałatka chrzanowa teściowej bije na głowę wszystkie inne. Nawet jarzynowa może się schować

Sałatka chrzanowa teściowej bije na głowę wszystkie inne. Nawet jarzynowa może się schować

Nieoczywiste połączenie smaków, które występuje w tej sałatce, okazuje się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ananas i chrzan w jednym? To naprawdę działa! Tym razem teściowa przeszła samą siebie. Nie pozostało mi nic innego, jak spytać o przepis.

Sałatka chrzanowa z nietypowym składnikiem. Smakuje doskonale!
Sałatka chrzanowa z nietypowym składnikiem. Smakuje doskonale!
Źródło zdjęć: © Canva | Pretti

28.03.2024 08:28

Oto niepopularna opinia: stół wielkanocny jest tak dobry, jak sałatki, które na nim stoją. Od zawsze uważałem, że to właśnie one stanowią w pewnym sensie kwintesencję każdej zresztą uroczystej uczty, czy to o Wielkanoc chodzi, czy o Boże Narodzenie. To dlatego będąc gospodarzem corocznego zjazdu rodzinnego, poza przygotowaniem tradycyjnego żurku i szeregu ciast, nie zapominam również o owocowo-warzywnych przekąskach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli jednak myślisz, że chodzi mi tu tylko i wyłącznie o legendarną już i kultową sałatkę jarzynową, to muszę cię zaskoczyć. Poza nią warto postawić jeszcze na inne orzeźwiające przekąski. Jedną z najlepszych, jakie do tej pory próbowałem, jest przygotowywana przez teściową sałatka chrzanowa. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem, że jest w niej ananas, miałem mieszane uczucia. Dzisiaj już wiem, że to połączenie jest niezwykle trafione. A to ci heca! Sam zobacz!

Sałatka chrzanowa teściowej

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 puszka ananasów,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki chrzanu (polecam tę domową wersję),
  • rzeżucha lub coś innego do dekoracji.
Sałatka chrzanowa to nie tylko smak, ale i zdrowie
Sałatka chrzanowa to nie tylko smak, ale i zdrowie© Canva | DebbiSmirnoff

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Tego drugiego pokrój w średnią kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Poczekaj, aż ostygną, a następnie obierz ze skorupek i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W ten sam sposób rozdrobnij ser żółty.
  3. Przełóż wszystkie składniki do salaterki. Dodaj majonez (czubate łyżki) i chrzan. Wymieszaj, skosztuj. Dostosuj ilość chrzanu do własnego podniebienia; u mnie są to 4 łyżki, u ciebie może być więcej.
  4. Przygotowaną w ten sposób sałatkę chrzanową udekoruj rzeżuchą, natką pietruszki lub kiełkami. Podawaj schłodzoną. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie