Co roku w Poniedziałek Wielkanocny podaję anielski puch. Nie zostaje po nim ani okruszek
27.03.2024 15:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wystarczy, że włączysz mikser i połączysz kilka składników, by powstało nieziemsko puszyste ciasto. Anielski puch jest pozbawiony udziwnień, warstw. I mimo że nie prezentuje się tak spektakularnie, jak wiele innych deserów (choć to zależy od twojej kreatywności), nie sposób mu się oprzeć. Ta lekkość jest nie do podrobienia.
Anielski puch pojawia się obowiązkowo w każde święta w moim domu. W tym roku zaserwuję je w Poniedziałek Wielkanocny, kiedy to będę gościć rodzinę na świątecznym obiedzie. Jestem pewna, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anielski puch. Waniliowe ciasto, które uratuje cię od nadmiaru białek
Na święta wielkanocne, uroczystości rodzinne, popołudnie przy kawie. Anielski puch, choć prosty i - mogłoby się wydawać - niezaskakaujący, skrywa w sobie nieziemską lekkość. Nazwa nie wzięła się znikąd. Ten deser to rzeczywiście synonim niebiańskiej rozkoszy. Jest puszysty, pełen waniliowych nut. A polewa z lukru wspaniałe wieńczy dzieło.
Anielski puch to również doskonałe rozwiązanie, kiedy masz do wykorzystania białka jajek. To główny składnik tego deseru, odpowiadający za jego lekkość. Sukces tkwi w odpowiedniej technice ich ubijania. Bardzo łatwo o wpadkę, dlatego pamiętaj, by zacząć od najmniejszej mocy miksera. Dopiero gdy pojawi się biała piana, możesz zwiększyć prędkość ubijania. Ponadto warto wiedzieć, że najpierw należy ubić białka na sztywno, a dopiero potem dodawać cukier i inne dodatki.
Anielski puch - ciasto z białek. Przepis
Składniki:
- 135 g cukru,
- 5 białek,
- 100 g mąki tortowej typ 450,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- do ozdoby: wiórki kokosowe, lukier lub cukier puder,
- margaryna, lub masło do wysmarowania blachy,
- lukier: łyżka soku z cytryny, 250 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec wsyp do nich cukier waniliowy i biały cukier. Wymieszaj całość na maksymalnych obrotach miksera.
- Następnie dodaj sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Ponownie wymieszaj całość.
- Do piany etapami dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość szpatułką.
- Keksówkę wysmaruj margaryną lub masłem i przelej do niej ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół) przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowy anielski puch wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Gotuj składniki na małej mocy palnika, regularnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Ciepłym lukrem polej ciasto. Odstaw na godzinę, by lukier stężał.