Co roku w Poniedziałek Wielkanocny podaję anielski puch. Nie zostaje po nim ani okruszek
Wystarczy, że włączysz mikser i połączysz kilka składników, by powstało nieziemsko puszyste ciasto. Anielski puch jest pozbawiony udziwnień, warstw. I mimo że nie prezentuje się tak spektakularnie, jak wiele innych deserów (choć to zależy od twojej kreatywności), nie sposób mu się oprzeć. Ta lekkość jest nie do podrobienia.
27.03.2024 15:53
Anielski puch pojawia się obowiązkowo w każde święta w moim domu. W tym roku zaserwuję je w Poniedziałek Wielkanocny, kiedy to będę gościć rodzinę na świątecznym obiedzie. Jestem pewna, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Anielski puch. Waniliowe ciasto, które uratuje cię od nadmiaru białek
Na święta wielkanocne, uroczystości rodzinne, popołudnie przy kawie. Anielski puch, choć prosty i - mogłoby się wydawać - niezaskakaujący, skrywa w sobie nieziemską lekkość. Nazwa nie wzięła się znikąd. Ten deser to rzeczywiście synonim niebiańskiej rozkoszy. Jest puszysty, pełen waniliowych nut. A polewa z lukru wspaniałe wieńczy dzieło.
Anielski puch to również doskonałe rozwiązanie, kiedy masz do wykorzystania białka jajek. To główny składnik tego deseru, odpowiadający za jego lekkość. Sukces tkwi w odpowiedniej technice ich ubijania. Bardzo łatwo o wpadkę, dlatego pamiętaj, by zacząć od najmniejszej mocy miksera. Dopiero gdy pojawi się biała piana, możesz zwiększyć prędkość ubijania. Ponadto warto wiedzieć, że najpierw należy ubić białka na sztywno, a dopiero potem dodawać cukier i inne dodatki.
Anielski puch - ciasto z białek. Przepis
Składniki:
- 135 g cukru,
- 5 białek,
- 100 g mąki tortowej typ 450,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- do ozdoby: wiórki kokosowe, lukier lub cukier puder,
- margaryna, lub masło do wysmarowania blachy,
- lukier: łyżka soku z cytryny, 250 g cukru pudru.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec wsyp do nich cukier waniliowy i biały cukier. Wymieszaj całość na maksymalnych obrotach miksera.
- Następnie dodaj sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Ponownie wymieszaj całość.
- Do piany etapami dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość szpatułką.
- Keksówkę wysmaruj margaryną lub masłem i przelej do niej ciasto.
- Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół) przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowy anielski puch wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Gotuj składniki na małej mocy palnika, regularnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Ciepłym lukrem polej ciasto. Odstaw na godzinę, by lukier stężał.