Co roku w Poniedziałek Wielkanocny podaję anielski puch. Nie zostaje po nim ani okruszek

Wystarczy, że włączysz mikser i połączysz kilka składników, by powstało nieziemsko puszyste ciasto. Anielski puch jest pozbawiony udziwnień, warstw. I mimo że nie prezentuje się tak spektakularnie, jak wiele innych deserów (choć to zależy od twojej kreatywności), nie sposób mu się oprzeć. Ta lekkość jest nie do podrobienia.

Anielski puch to proste ciasto Anielski puch to proste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anielski puch pojawia się obowiązkowo w każde święta w moim domu. W tym roku zaserwuję je w Poniedziałek Wielkanocny, kiedy to będę gościć rodzinę na świątecznym obiedzie. Jestem pewna, że cała blacha zniknie w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na wielkanocne słodkości? Babeczki z jajkiem można jeść samymi oczami

Anielski puch. Waniliowe ciasto, które uratuje cię od nadmiaru białek

Na święta wielkanocne, uroczystości rodzinne, popołudnie przy kawie. Anielski puch, choć prosty i - mogłoby się wydawać - niezaskakaujący, skrywa w sobie nieziemską lekkość. Nazwa nie wzięła się znikąd. Ten deser to rzeczywiście synonim niebiańskiej rozkoszy. Jest puszysty, pełen waniliowych nut. A polewa z lukru wspaniałe wieńczy dzieło.

Anielski puch to również doskonałe rozwiązanie, kiedy masz do wykorzystania białka jajek. To główny składnik tego deseru, odpowiadający za jego lekkość. Sukces tkwi w odpowiedniej technice ich ubijania. Bardzo łatwo o wpadkę, dlatego pamiętaj, by zacząć od najmniejszej mocy miksera. Dopiero gdy pojawi się biała piana, możesz zwiększyć prędkość ubijania. Ponadto warto wiedzieć, że najpierw należy ubić białka na sztywno, a dopiero potem dodawać cukier i inne dodatki.

Anielski puch będzie hitem na stole w Poniedziałek Wielkanocny
Anielski puch będzie hitem na stole w Poniedziałek Wielkanocny © Pexels | Boys in Bristol Photography

Anielski puch - ciasto z białek. Przepis

Składniki:

  • 135 g cukru,
  • 5 białek,
  • 100 g mąki tortowej typ 450,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • do ozdoby: wiórki kokosowe, lukier lub cukier puder,
  • margaryna, lub masło do wysmarowania blachy,
  • lukier: łyżka soku z cytryny, 250 g cukru pudru.


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec wsyp do nich cukier waniliowy i biały cukier. Wymieszaj całość na maksymalnych obrotach miksera.
  3. Następnie dodaj sok z cytryny oraz skórkę cytrynową. Ponownie wymieszaj całość.
  4. Do piany etapami dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość szpatułką.
  5. Keksówkę wysmaruj margaryną lub masłem i przelej do niej ciasto.
  6. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół) przez ok. 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Gotowy anielski puch wyjmij z piekarnika i ostudź.
  8. Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Gotuj składniki na małej mocy palnika, regularnie mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  9. Ciepłym lukrem polej ciasto. Odstaw na godzinę, by lukier stężał.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟