PrzepisWielkanocRośnie jak szalona. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem

Rośnie jak szalona. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem

Babka puchowa na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Babka puchowa na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Canva
27.03.2024 09:49

Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną i nie wiesz, na który się zdecydować? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Oto receptura, która zachwyci twoją rodzinę. Tchnij w nią życie i podziwiaj, jak pięknie rośnie. To dosłownie najlepsza babka puchowa, jaką jedliśmy.

Święta wielkanocne za pasem, a ty nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego przepisu na babkę wielkanocną? To się zmieni już za kilka chwil. Wypiek, który stworzysz za pomocą tej receptury, wprawi twoich gości w zachwyt. Ta babka puchowa jest idealnie delikatna, wyrośnięta, puszysta niczym chmurka. To ciasto dla wszystkich, którzy lubią rozkoszować się każdym gryzem ciasta, a nie tylko pochłaniać je bezrefleksyjnie, zapijając kawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie? Nic prostszego i stawiamy dolary przeciw orzechom, że poradzisz sobie z nim bez choćby najmniejszego problemu. Co więcej, receptura jest na tyle prosta, że gdy raz podążysz jej śladem, zapamiętasz ją na zawsze. Z tego faktu z całą pewnością będą zadowoleni twoi goście, którzy co roku będą oczekiwali powtórki z rozrywki...

Babka puchowa na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 200 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki pszennej typ 450-550,
  • 350 g szklanki mąki ziemniaczanej.
Babka puchowa to pyszny i rozpływający się w ustach wypiek
Babka puchowa to pyszny i rozpływający się w ustach wypiek© Canva | ola_p

Sposób przygotowania:

  1. Masło i cukier utrzyj. Puszysty krem powinieneś uzyskać po około 10 minutach.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną przesiej. Dodaj je do utartego kremu. Wymieszaj, dodaj olej i sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj, tym razem bardzo delikatnie.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto przelej do wytłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut. Na wszelki wypadek przeprowadź test suchej wykałaczki.
  5. Ciasto wyciągnij. Kwadrans później wyjmij z formy. Wierzch posyp cukrem pudrem, możesz też sporządzić lukier. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także