Rośnie jak szalona. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem
Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną i nie wiesz, na który się zdecydować? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Oto receptura, która zachwyci twoją rodzinę. Tchnij w nią życie i podziwiaj, jak pięknie rośnie. To dosłownie najlepsza babka puchowa, jaką jedliśmy.
27.03.2024 09:49
Święta wielkanocne za pasem, a ty nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego przepisu na babkę wielkanocną? To się zmieni już za kilka chwil. Wypiek, który stworzysz za pomocą tej receptury, wprawi twoich gości w zachwyt. Ta babka puchowa jest idealnie delikatna, wyrośnięta, puszysta niczym chmurka. To ciasto dla wszystkich, którzy lubią rozkoszować się każdym gryzem ciasta, a nie tylko pochłaniać je bezrefleksyjnie, zapijając kawą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie? Nic prostszego i stawiamy dolary przeciw orzechom, że poradzisz sobie z nim bez choćby najmniejszego problemu. Co więcej, receptura jest na tyle prosta, że gdy raz podążysz jej śladem, zapamiętasz ją na zawsze. Z tego faktu z całą pewnością będą zadowoleni twoi goście, którzy co roku będą oczekiwali powtórki z rozrywki...
Babka puchowa na Wielkanoc
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 200 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g mąki pszennej typ 450-550,
- 350 g szklanki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Masło i cukier utrzyj. Puszysty krem powinieneś uzyskać po około 10 minutach.
- Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
- Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną przesiej. Dodaj je do utartego kremu. Wymieszaj, dodaj olej i sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj, tym razem bardzo delikatnie.
- Przygotowane w ten sposób ciasto przelej do wytłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut. Na wszelki wypadek przeprowadź test suchej wykałaczki.
- Ciasto wyciągnij. Kwadrans później wyjmij z formy. Wierzch posyp cukrem pudrem, możesz też sporządzić lukier. Smacznego!