PrzepisWielkanocRośnie jak szalona. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem

Rośnie jak szalona. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem

Potrzebujesz sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną i nie wiesz, na który się zdecydować? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Oto receptura, która zachwyci twoją rodzinę. Tchnij w nią życie i podziwiaj, jak pięknie rośnie. To dosłownie najlepsza babka puchowa, jaką jedliśmy.

Babka puchowa na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Babka puchowa na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Canva

27.03.2024 09:49

Święta wielkanocne za pasem, a ty nie znalazłeś jeszcze odpowiedniego przepisu na babkę wielkanocną? To się zmieni już za kilka chwil. Wypiek, który stworzysz za pomocą tej receptury, wprawi twoich gości w zachwyt. Ta babka puchowa jest idealnie delikatna, wyrośnięta, puszysta niczym chmurka. To ciasto dla wszystkich, którzy lubią rozkoszować się każdym gryzem ciasta, a nie tylko pochłaniać je bezrefleksyjnie, zapijając kawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie? Nic prostszego i stawiamy dolary przeciw orzechom, że poradzisz sobie z nim bez choćby najmniejszego problemu. Co więcej, receptura jest na tyle prosta, że gdy raz podążysz jej śladem, zapamiętasz ją na zawsze. Z tego faktu z całą pewnością będą zadowoleni twoi goście, którzy co roku będą oczekiwali powtórki z rozrywki...

Babka puchowa na Wielkanoc

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 200 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki pszennej typ 450-550,
  • 350 g szklanki mąki ziemniaczanej.
Babka puchowa to pyszny i rozpływający się w ustach wypiek
Babka puchowa to pyszny i rozpływający się w ustach wypiek© Canva | ola_p

Sposób przygotowania:

  1. Masło i cukier utrzyj. Puszysty krem powinieneś uzyskać po około 10 minutach.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną przesiej. Dodaj je do utartego kremu. Wymieszaj, dodaj olej i sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj, tym razem bardzo delikatnie.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto przelej do wytłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 45 minut. Na wszelki wypadek przeprowadź test suchej wykałaczki.
  5. Ciasto wyciągnij. Kwadrans później wyjmij z formy. Wierzch posyp cukrem pudrem, możesz też sporządzić lukier. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
babka wielkanocnaprzepisciasto
Wybrane dla Ciebie