Najgorszy wybór na Wielkanoc. Magda Gessler przestrzega Polaków, by nie kupowali

Magda Gessler z reguły poucza i pokazuje, jakie popełniamy błędy przy przygotowywaniu dań. Tym razem podkreśla, jak ważny jest pierwszy krok, czyli odpowiedni wybór produktów na świąteczne potrawy. Naprawdę warto o tym pamiętać podczas zakupów.

Magda GesslerMagda Gessler
Źródło zdjęć: © AKPA
Dorota Gepert

Święta wielkanocne są zdecydowanie mięsne. Na stole pojawia się szynki, pieczone mięsa, pasztety, biała kiełbasa. Wynika to z tego, że te święta poprzedza post, który kończy się dopiero w Wielką Sobotę po poświeceniu pokarmów. Teraz nasze podejście do postu nie jest już tak rygorystyczne, ale tradycyjne potrawy wciąż są ważne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Postaw na jakość

Większość wielkanocnych potraw bazuje na mięsie. I właśnie na jego jakość zwróciła uwagę Magda Gessler podczas wywiadu dla "Faktu". Podkreśla, że warto pościć, bo potem szynka będzie smakować lepiej. Jednak to nie tylko tęsknota za smakiem jest ważna, ale też jakość szynki.

"Tylko żeby ta szynka była naprawdę szynką. Trzeba poszukać jej w najlepszym wydaniu. Może ktoś ją urządzi dla nas z najbliższej rodziny? Może gdzieś ją znajdziemy w idealnej formie?" - zachęca znana restauratorka.

Ma też swoje zdanie na temat białej kiełbasy. Twierdzi, że najlepiej zrobić ją samodzielnie. Jeśli to nie wchodzi w grę, namawia do poszukiwań, a nie kupowania w niesprawdzonych miejscach. Podkreśla, że kiełbasa powinna być faktycznie biała, a nie różowa z saletrą.

Smaki świąteczne

Magda Gessler w wywiadzie dla "Faktu" podpowiedziała też, na jakie potrawy warto postawić. Wyraźnie podkreślała, że lepiej gdy jest ich kilka, ale dobrej jakości.

"Jeżeli naprawdę się tego przyłożymy od serca, to nie musi być tego dwieście. Niech będzie osiem dań, ale za to genialnych" — podsumowała.

Najważniejsze to te ściśle związane z tradycją wielkanocną, za którymi często tęsknimy cały rok. Podstawa to aromatyczny żur z białą kiełbasą. Wymieniła też dobry chrzan, sałatkę jarzynową i jajka faszerowane. A co na słodko? Oczywiście mazurki i baby.

Pełna zgoda

Choć czasami wypowiedzi Magdy Gessler są trochę kontrowersyjne, tym razem trudno się z nią nie zgodzić. Możemy kupić dobrej jakości mięso, ale trzeba być uważnym. Na ostatniej konferencji Związku Polskie Mięso prezes Witold Zatoński podkreślał - "Polscy producenci na każdym etapie produkcji mięsa starannie dbają o szczegóły. Kampania "Smak poparty przepisami", którą rozpoczęliśmy na początku tego roku, jasno to podkreśla. Jako Związek Polskie Mięso pragniemy, aby konsumenci mieli pełną świadomość, że mięso drobiowe i wieprzowina od polskich producentów spełniają najwyższe standardy. Chcemy, aby mieli pewność, że sięgając po polskie mięso, dostają produkt najwyższej jakości" – podsumował spotkanie.

Na zakupach liczy się nie tylko cena, ale też skąd pochodzi mięso, co ma na etykiecie. A mniej potraw, ale lepszych? To świetna rada przed każdymi świętami, bo mamy skłonność do przesadzania z ilością przygotowywanych dań. I zawsze potem czytamy ze smutkiem, że na czele wyrzuconych potraw po Wielkanocy jest ukochana sałatka jarzynowa. Nie dopuszczajmy do tego!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć