Wiesz, jak parzyć białą kiełbasę? Ten sposób sprawi, że wyjdzie idealna

Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków. Jej przygotowanie nie jest trudne, bo potrzebuje tylko sparzenia. Dzięki temu będzie pyszna i aromatyczna, a jej skórka pozostanie niepopękana. Jednak by osiągnąć taki efekt, nie wystarczy włożyć kiełbasę do gorącej wody. Podpowiadamy, co jeszcze jest ważne i jak uniknąć wpadek.

Woda po gotowaniu białej kiełbasy może się przydać w kuchniGotowanie białej kiełbasy to błąd, bo traci wtedy smak. Lepiej ją sparzyć
Źródło zdjęć: © Pixabay
Dorota Gepert

Biała kiełbasa ma w składzie przede wszystkim mięso wieprzowe, czasami z domieszką wołowiny. Powinna być dobrze doprawiona pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Na święta wielkanocne szukamy jak najlepszej białej kiełbasy. Niestety, jej smak możemy potem popsuć przez nieumiejętne podgrzanie. Zdecydowanie najczęściej jemy ją właśnie "z wody". Gotowanie białej kiełbasy to błąd, ale i przy parzeniu mogą zdarzyć się wpadki. Jak to zrobić, by kiełbasa nie przesuszyła się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Uważaj na temperaturę

Pierwszy krok w procesie parzenia kiełbasy jest prosty. Wystarczy, że zagotujesz wodę, a potem odczekasz chwilę, by jej temperatura miała ok. 80 stopni C. By pomiar był dokładny, możesz też wykorzystać termometr.

Do wody włóż kiełbasę i parz ją ok. 15-20 minut pod przykryciem. Bardzo ważna jest początkowa temperatura wody, bo zimna kiełbasa sprawi, że ona nieco spadnie. Idealna kiełbasa powinna mieć 68 stopni C, wtedy będzie ciepła w środku i zachowa odpowiednią wilgotność. Jak to sprawdzić? Do tego znowu dobrze jest użyć termometru. Warto go kupić przed świętami, bo pomoże w przygotowaniu pysznej kiełbasy. Gdy będziesz pilnować temperatury, na pewno nie straci wilgoci i zachowa pełnię smaku.

Zapomnij o pęknięciach

Białą kiełbasę z wody planujesz podać na świąteczny stół? Będzie ładnie się na nim prezentowała, gdy jej osłonka nie popęka. Nie dojdzie do tego, gdy temperatura wody będzie odpowiednia. Wcześniej możesz też ponakłuwać kiełbasę widelcem lub wykałaczką. Dzięki temu tłuszcz będzie swobodnie wypływał, a osłonka pozostanie nienaruszona. Jednak ta metoda wiąże się z tym, że kiełbasa straci sporo smaku i soli. Chcesz zrezygnować z nakłuwania? Uważnie pilnuj temperatury wody, gdy nie będzie zbyt wysoka, osłonka zostanie nienaruszona.

Zadbaj o dodatki

W parzeniu kiełbasy temperatura wody jest istotna. Jednak nie zapominaj też o dodatkach! Przede wszystkim posól wodę. Dodaj też do niej czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. To klasyka. Chcesz spróbować czegoś nowego? Do wody dolej też ciepłego mleka. Wtedy kiełbasa będzie bardzo delikatna w smaku. Zależy ci, by kiełbasa miała mocniejszy aromat? Sparz ją w bulionie z przyprawami.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka