PoradyWiesz, jak parzyć białą kiełbasę? Ten sposób sprawi, że wyjdzie idealna

Wiesz, jak parzyć białą kiełbasę? Ten sposób sprawi, że wyjdzie idealna

Gotowanie białej kiełbasy to błąd, bo traci wtedy smak. Lepiej ją sparzyć
Gotowanie białej kiełbasy to błąd, bo traci wtedy smak. Lepiej ją sparzyć
Źródło zdjęć: © Pixabay
20.03.2024 10:29

Biała kiełbasa to jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków. Jej przygotowanie nie jest trudne, bo potrzebuje tylko sparzenia. Dzięki temu będzie pyszna i aromatyczna, a jej skórka pozostanie niepopękana. Jednak by osiągnąć taki efekt, nie wystarczy włożyć kiełbasę do gorącej wody. Podpowiadamy, co jeszcze jest ważne i jak uniknąć wpadek.

Biała kiełbasa ma w składzie przede wszystkim mięso wieprzowe, czasami z domieszką wołowiny. Powinna być dobrze doprawiona pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Na święta wielkanocne szukamy jak najlepszej białej kiełbasy. Niestety, jej smak możemy potem popsuć przez nieumiejętne podgrzanie. Zdecydowanie najczęściej jemy ją właśnie "z wody". Gotowanie białej kiełbasy to błąd, ale i przy parzeniu mogą zdarzyć się wpadki. Jak to zrobić, by kiełbasa nie przesuszyła się?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Uważaj na temperaturę

Pierwszy krok w procesie parzenia kiełbasy jest prosty. Wystarczy, że zagotujesz wodę, a potem odczekasz chwilę, by jej temperatura miała ok. 80 stopni C. By pomiar był dokładny, możesz też wykorzystać termometr.

Do wody włóż kiełbasę i parz ją ok. 15-20 minut pod przykryciem. Bardzo ważna jest początkowa temperatura wody, bo zimna kiełbasa sprawi, że ona nieco spadnie. Idealna kiełbasa powinna mieć 68 stopni C, wtedy będzie ciepła w środku i zachowa odpowiednią wilgotność. Jak to sprawdzić? Do tego znowu dobrze jest użyć termometru. Warto go kupić przed świętami, bo pomoże w przygotowaniu pysznej kiełbasy. Gdy będziesz pilnować temperatury, na pewno nie straci wilgoci i zachowa pełnię smaku.

Zapomnij o pęknięciach

Białą kiełbasę z wody planujesz podać na świąteczny stół? Będzie ładnie się na nim prezentowała, gdy jej osłonka nie popęka. Nie dojdzie do tego, gdy temperatura wody będzie odpowiednia. Wcześniej możesz też ponakłuwać kiełbasę widelcem lub wykałaczką. Dzięki temu tłuszcz będzie swobodnie wypływał, a osłonka pozostanie nienaruszona. Jednak ta metoda wiąże się z tym, że kiełbasa straci sporo smaku i soli. Chcesz zrezygnować z nakłuwania? Uważnie pilnuj temperatury wody, gdy nie będzie zbyt wysoka, osłonka zostanie nienaruszona.

Zadbaj o dodatki

W parzeniu kiełbasy temperatura wody jest istotna. Jednak nie zapominaj też o dodatkach! Przede wszystkim posól wodę. Dodaj też do niej czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. To klasyka. Chcesz spróbować czegoś nowego? Do wody dolej też ciepłego mleka. Wtedy kiełbasa będzie bardzo delikatna w smaku. Zależy ci, by kiełbasa miała mocniejszy aromat? Sparz ją w bulionie z przyprawami.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także