Biała kiełbasa na Wielkanoc. Niech cię nie zwiedzie apetyczny kolor. Jak wybrać najlepszą?

Przed świętami wielkanocnymi pewnie masz dużo pracy i raczej niewiele czasu na myślenie na temat prawideł związanych z wyborem produktów wielkanocnych najlepszej jakości. Postanowiliśmy więc zrobić to za ciebie. Oto jak wybierać białą kiełbasę na Wielkanoc. To ważne, żeby nie była ona... biała!

Biała kiełbasa na Wielkanoc. Jak dokonać prawidłowego jej wyboru?Biała kiełbasa na Wielkanoc. Jak dokonać prawidłowego jej wyboru?
Źródło zdjęć: © Canva | bernjuer

Wybór białej kiełbasy na święta wielkanocne to stosunkowo ważna rzecz. W końcu to właśnie ona, do pary z jajkiem, stanowią symbol tego wydarzenia. Co więcej, jest to produkt spożywczy należący do grupy artykułów o raczej wątpliwej reputacji. Czy wysoko przetworzone mięso na Wielkanoc może być dobrej jakości? No pewnie. Trzeba tylko wiedzieć, co sprawdzić podczas zakupów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Ponieważ, jak już wspomnieliśmy, kupując jakąkolwiek kiełbasę, należy przede wszystkim zwracać uwagę na jej skład, to właśnie na potencjalnej obecności tam niesławnego MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie powinniśmy skupić się najpierw. Najlepiej oczywiście sprawdzić skład na etykiecie. Jeśli natomiast to nie my ją kupowaliśmy, warto przekroić kiełbasę i dokładnie się jej przyjrzeć. Biała kiełbasa powinna się lekko rozwarstwiać, a w jej strukturze powinieneś dostrzec wyraźne, chociaż drobne, kawałki wieprzowiny.

Nie tylko bardzo drobno zmielone mięso powinno wzbudzić nasze podejrzenia co do tego, że wybrana przez na biała kiełbasa na Wielkanoc jest złej jakości. Jeśli podczas gotowania mięsa wbijemy w nią widelec i zaobserwujemy wyciekający tłuszcz i nieznanego pochodzenia płyn, prawdopodobnie kiełbasa zawiera substancje wiążące wodę.

Biała kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją wybrać?
Biała kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją wybrać? © Canva | joannawnuk

Czy biała kiełbasa na Wielkanoc powinna być... biała?

Warto zapamiętać jeszcze jedną ważną regułę dotyczącą wyboru białej kiełbasy. Ten wyrób nie powinien być do końca biały, lecz szary. Biała barwa może oznaczać to, że przeważającą część kiełbasy stanowi tłuszcz, a podczas produkcji użyto dużej ilości soli. To w końcu nie pierwszy raz, kiedy producenci stawiają na najprostszy ze znanych sprzedawcom trik: korzystanie z wizualnego oddziaływania na mózg. Konsumenci muszą się więc mieć na baczności! Tylko w taki sposób biała kiełbasa na Wielkanoc okaże się dobrej jakości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej