Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny

Tradycyjny żurek na zakwasie to kwintesencja wielkanocnego stołu. Jednak jego przygotowanie wymaga czasu i wprawy. Co zrobić, gdy zabrakło nam zakwasu, a święta tuż-tuż? Z pomocą przychodzi prosty przepis na żurek z maślanką, który zachwyci smakiem i z łatwością uratuje wielkanocne menu.

Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebnyWyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Marcin Michałowski

Czy słyszałeś kiedyś o żurku, który nie wymaga tradycyjnego zakwasu? Tak, to możliwe! Sprawdź przepis na ten popularny wielkanocny specjał, który zachwyci twoich gości swoim wyjątkowym smakiem. Zapomnij o konieczności wcześniejszego przygotowania zakwasu - teraz możesz szybko i łatwo ugotować pyszny żurek bez tej tradycyjnej bazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Maślanka - sekretny składnik żurku last minute

Maślanka to idealny substytut zakwasu w żurku. Nadaje zupie charakterystyczną kwaskowatość i kremową konsystencję, a przy tym jest łatwo dostępna w każdym sklepie. Żurek z maślanką jest gotowy w mgnieniu oka, a jego smak dorównuje tradycyjnej wersji.

Szybki i łatwy przepis na żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • smalec gęsi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz i sól,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej smalec. Dodaj pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i boczek. Smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  3. Wlej bulion drobiowy, dodaj suszone grzyby (opcjonalnie) i dopraw całość zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. W misce wymieszaj maślankę, mleko, jajka, chrzan, mąkę pszenną i majeranek. Dopraw solą.
  5. Powoli wlewaj mieszankę do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, aby zapobiec zważeniu się nabiału.
  6. Zagotuj zupę i wyłącz ogień.
  7. Żurek podawaj z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i posypany koperkiem.

Wskazówki:

  • Do żurku możesz dodać inne warzywa, np. ziemniaki, marchewkę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję zupy, możesz dodać do niej więcej mąki.
  • Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju rzepakowego lub masła.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Ciasto nie opadnie
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯