Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny

Tradycyjny żurek na zakwasie to kwintesencja wielkanocnego stołu. Jednak jego przygotowanie wymaga czasu i wprawy. Co zrobić, gdy zabrakło nam zakwasu, a święta tuż-tuż? Z pomocą przychodzi prosty przepis na żurek z maślanką, który zachwyci smakiem i z łatwością uratuje wielkanocne menu.

Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebnyWyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Marcin Michałowski

Czy słyszałeś kiedyś o żurku, który nie wymaga tradycyjnego zakwasu? Tak, to możliwe! Sprawdź przepis na ten popularny wielkanocny specjał, który zachwyci twoich gości swoim wyjątkowym smakiem. Zapomnij o konieczności wcześniejszego przygotowania zakwasu - teraz możesz szybko i łatwo ugotować pyszny żurek bez tej tradycyjnej bazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Maślanka - sekretny składnik żurku last minute

Maślanka to idealny substytut zakwasu w żurku. Nadaje zupie charakterystyczną kwaskowatość i kremową konsystencję, a przy tym jest łatwo dostępna w każdym sklepie. Żurek z maślanką jest gotowy w mgnieniu oka, a jego smak dorównuje tradycyjnej wersji.

Szybki i łatwy przepis na żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • smalec gęsi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz i sól,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej smalec. Dodaj pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i boczek. Smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  3. Wlej bulion drobiowy, dodaj suszone grzyby (opcjonalnie) i dopraw całość zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. W misce wymieszaj maślankę, mleko, jajka, chrzan, mąkę pszenną i majeranek. Dopraw solą.
  5. Powoli wlewaj mieszankę do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, aby zapobiec zważeniu się nabiału.
  6. Zagotuj zupę i wyłącz ogień.
  7. Żurek podawaj z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i posypany koperkiem.

Wskazówki:

  • Do żurku możesz dodać inne warzywa, np. ziemniaki, marchewkę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję zupy, możesz dodać do niej więcej mąki.
  • Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju rzepakowego lub masła.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku