WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny

Tradycyjny żurek na zakwasie to kwintesencja wielkanocnego stołu. Jednak jego przygotowanie wymaga czasu i wprawy. Co zrobić, gdy zabrakło nam zakwasu, a święta tuż-tuż? Z pomocą przychodzi prosty przepis na żurek z maślanką, który zachwyci smakiem i z łatwością uratuje wielkanocne menu.

Wyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebnyWyjmuję z lodówki i dolewam do żurku. Zakwas nie jest potrzebny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Marcin Michałowski

Czy słyszałeś kiedyś o żurku, który nie wymaga tradycyjnego zakwasu? Tak, to możliwe! Sprawdź przepis na ten popularny wielkanocny specjał, który zachwyci twoich gości swoim wyjątkowym smakiem. Zapomnij o konieczności wcześniejszego przygotowania zakwasu - teraz możesz szybko i łatwo ugotować pyszny żurek bez tej tradycyjnej bazy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Maślanka - sekretny składnik żurku last minute

Maślanka to idealny substytut zakwasu w żurku. Nadaje zupie charakterystyczną kwaskowatość i kremową konsystencję, a przy tym jest łatwo dostępna w każdym sklepie. Żurek z maślanką jest gotowy w mgnieniu oka, a jego smak dorównuje tradycyjnej wersji.

Szybki i łatwy przepis na żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 200 g białej kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • smalec gęsi,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz i sól,
  • 2 liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej smalec. Dodaj pokrojoną w kostkę białą kiełbasę i boczek. Smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  3. Wlej bulion drobiowy, dodaj suszone grzyby (opcjonalnie) i dopraw całość zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. W misce wymieszaj maślankę, mleko, jajka, chrzan, mąkę pszenną i majeranek. Dopraw solą.
  5. Powoli wlewaj mieszankę do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, aby zapobiec zważeniu się nabiału.
  6. Zagotuj zupę i wyłącz ogień.
  7. Żurek podawaj z białą kiełbasą, jajkiem ugotowanym na twardo i posypany koperkiem.

Wskazówki:

  • Do żurku możesz dodać inne warzywa, np. ziemniaki, marchewkę lub pieczarki.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję zupy, możesz dodać do niej więcej mąki.
  • Zamiast smalcu gęsiego możesz użyć oleju rzepakowego lub masła.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo