Pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Fani uznali, że to profanacja

Michał Korkosz, działający w sieci pod pseudonimem "Rozkoszny", zaskoczył swoich obserwatorów, serwując nietypową sałatkę jarzynową. Nie tylko zmienił koncepcję kultowego dania, ale odważył się też skrytykować tradycyjną formę. Fani podzielili się na dwa obozy.

Sałatka jarzynowa Rozkosznego - PysznościSałatka jarzynowa Rozkosznego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Rozkoszny, olenadanileiko
Ewa Malinowska

Sałatka jarzynowa to pozycja obowiązkowa na święta. Każdy robi ją nieco inaczej - jedni dodają jabłko, inni rezygnują z groszku, niektórzy nie przepadają za kukurydzą. Rozkoszny znalazł jednak zupełnie inny patent na przygotowanie kultowej sałatki. Wielu fanów uznało to za profanację.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Sałatka jarzynowa w innym wydaniu

Bez względu na to, czy jest to Wielkanoc, Boże Narodzenie czy imieninowe przyjęcie, sałatka jarzynowa po prostu musi być. Jej bazą są drobno pokrojone, ugotowane lub uparowane warzywa oraz majonez. Sekretem idealnej jarzynowej jest to, aby użyte do niej warzywa były al dente.

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Adobe Stock

Tradycyjną wersję sałatki postanowił skrytykować znany influencer, autor książek kulinarnych oraz prowadzący program "MasteChef Nastolatki".

Rozkoszny krytykuje sałatkę jarzynową

Michał Korkosz na swoim instagramowym profilu dzieli się przepisami, które niejednokrotnie zaskakują nietypową formą lub ciekawym twistem. Tym razem postanowił podrasować kultową sałatkę jarzynową. Nie pozostawił jednak suchej nitki na tradycyjnym przepisie.

Mogłem wybrać każdy język, ale wybrałem język faktów. Wybaczcie, ale tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy - pisze na swoim profilu.
Sałatka jarzynowa według Rozkosznego
Sałatka jarzynowa według Rozkosznego © Instagram | Rozkoszny

Influencer sugeruje, aby warzywa pokroić w większą kostkę i upiec w piekarniku, polewając je wcześniej oliwą. Nie poprzestał też na zwykłym majonezie - do sałatki dodał pastę miso. Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej. Jest to fermentowana pasta wytwarzana głównie z soi, soli i koji (rodzaju grzyba). Ma słony smak z wyczuwalną nutą słodyczy i umami.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 1 bulwa selera,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso,
  • 4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 4 duże jajka,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • koper, do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszki i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Skropl oliwą, posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Majonez wymieszaj z musztardą, pastą miso, śmietaną, solą i pieprzem.
  5. Dodaj wystudzone warzywa, pokrojone ogórki kiszone,jabłko i ugotowane na twardo, pokrojone jajka.
  6. Wymieszaj i udekoruj koperkiem.


Fani nazwali to profanacją

W sieci zawrzało. Obserwujący zwrócili mu uwagę, że w pewnym sensie dotknął polską świętość.

Gdyby moja mama zobaczyła tak grubo pokrojonego ogórka i jabłko, to by mi zeszła przy stole 🫣😅
Szanuję odwagę, ale nie. 😉 A skąd myśl, że do sałatki idą wygotowane warzywa z wywaru? To dla mnie zaskoczenie, u nas do królowej specjalnie się gotuje najlepsze warzywa w minimalnej ilości wody. No i oczywiście kroimy drobno. Uwielbiam!
Nie no, panie, tak to się nie bawimy. Te kawały to jakby siekierą... 🙄

Nie brakowało również osób, które deklarowały, że w tym roku wypróbują coś innego.

Skusisz się na nowość czy pozostaniesz przy tradycyjnym przepisie?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej