Pokazał, jak robi sałatkę jarzynową. Fani uznali, że to profanacja
Michał Korkosz, działający w sieci pod pseudonimem "Rozkoszny", zaskoczył swoich obserwatorów, serwując nietypową sałatkę jarzynową. Nie tylko zmienił koncepcję kultowego dania, ale odważył się też skrytykować tradycyjną formę. Fani podzielili się na dwa obozy.
25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 13:36
Sałatka jarzynowa to pozycja obowiązkowa na święta. Każdy robi ją nieco inaczej - jedni dodają jabłko, inni rezygnują z groszku, niektórzy nie przepadają za kukurydzą. Rozkoszny znalazł jednak zupełnie inny patent na przygotowanie kultowej sałatki. Wielu fanów uznało to za profanację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa w innym wydaniu
Bez względu na to, czy jest to Wielkanoc, Boże Narodzenie czy imieninowe przyjęcie, sałatka jarzynowa po prostu musi być. Jej bazą są drobno pokrojone, ugotowane lub uparowane warzywa oraz majonez. Sekretem idealnej jarzynowej jest to, aby użyte do niej warzywa były al dente.
Tradycyjną wersję sałatki postanowił skrytykować znany influencer, autor książek kulinarnych oraz prowadzący program "MasteChef Nastolatki".
Rozkoszny krytykuje sałatkę jarzynową
Michał Korkosz na swoim instagramowym profilu dzieli się przepisami, które niejednokrotnie zaskakują nietypową formą lub ciekawym twistem. Tym razem postanowił podrasować kultową sałatkę jarzynową. Nie pozostawił jednak suchej nitki na tradycyjnym przepisie.
Mogłem wybrać każdy język, ale wybrałem język faktów. Wybaczcie, ale tradycyjna sałatka jarzynowa nie jest szczytem warzywnej rozkoszy - pisze na swoim profilu.
Influencer sugeruje, aby warzywa pokroić w większą kostkę i upiec w piekarniku, polewając je wcześniej oliwą. Nie poprzestał też na zwykłym majonezie - do sałatki dodał pastę miso. Pasta miso to tradycyjna przyprawa kuchni japońskiej. Jest to fermentowana pasta wytwarzana głównie z soi, soli i koji (rodzaju grzyba). Ma słony smak z wyczuwalną nutą słodyczy i umami.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1 bulwa selera,
- 3 łyżki oliwy extra virgin,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka jasnej pasty miso,
- 4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę,
- 1 kwaśne jabłko,
- 4 duże jajka,
- sól morska, świeżo mielony pieprz,
- koper, do podania.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszki i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Skropl oliwą, posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Majonez wymieszaj z musztardą, pastą miso, śmietaną, solą i pieprzem.
- Dodaj wystudzone warzywa, pokrojone ogórki kiszone,jabłko i ugotowane na twardo, pokrojone jajka.
- Wymieszaj i udekoruj koperkiem.
Fani nazwali to profanacją
W sieci zawrzało. Obserwujący zwrócili mu uwagę, że w pewnym sensie dotknął polską świętość.
Gdyby moja mama zobaczyła tak grubo pokrojonego ogórka i jabłko, to by mi zeszła przy stole 🫣😅
Szanuję odwagę, ale nie. 😉 A skąd myśl, że do sałatki idą wygotowane warzywa z wywaru? To dla mnie zaskoczenie, u nas do królowej specjalnie się gotuje najlepsze warzywa w minimalnej ilości wody. No i oczywiście kroimy drobno. Uwielbiam!
Nie no, panie, tak to się nie bawimy. Te kawały to jakby siekierą... 🙄
Nie brakowało również osób, które deklarowały, że w tym roku wypróbują coś innego.
Skusisz się na nowość czy pozostaniesz przy tradycyjnym przepisie?