InspiracjeNie ma łatwiejszego przepisu na dżem. Pasuje do ciast, deserów i naleśników

Nie ma łatwiejszego przepisu na dżem. Pasuje do ciast, deserów i naleśników

Lato to czas obfitości owoców, które aż proszą się o przetworzenie na pyszne dżemy i konfitury. Szukasz prostego i sprawdzonego przepisu na aromatyczny dżem, który idealnie sprawdzi się do kanapek, naleśników i ciast? Nie szukaj dalej! Poznaj nasz przepis na tradycyjny dżem z czarnej porzeczki - gęsty, słodki i pełen naturalnego smaku.

Pyszny i prosty dżem truskawkowy
Pyszny i prosty dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

23.06.2024 12:57

Dżem jest jednym z tych przetworów, które nie tylko doskonale smakują, ale są też niezwykle wszechstronne w kuchni. W tym artykule podzielę się prostym i tradycyjnym przepisem na dżem z czarnej porzeczki, który idealnie pasuje do ciast, deserów i naleśników. Wykonanie go jest łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dżem z czarnej porzeczki – prostota i smak w jednym

Gęsty i słodki dżem porzeczkowy to jeden z najłatwiejszych przetworów, jaki można zrobić z owoców. Jego przygotowanie jest proste i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników: czarnych porzeczek i cukru. Nie trzeba dodawać żadnych środków żelujących, ponieważ porzeczki same w sobie zawierają wystarczającą ilość pektyny, aby naturalnie zgęstnieć podczas gotowania.

Składniki na dżem z czarnej porzeczki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 g cukru,

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 4 słoiki o pojemności 0,5 litra,
  • duży garnek,
  • 3 czyste szmatki.

Przygotowanie:

  1. Porzeczki delikatnie oderwij z gałązek, umyj i osusz.
  2. W szerokim garnku z grubym dnem umieść porzeczki i zasyp cukrem. Delikatnie wymieszaj.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż dżem zgęstnieje. Nie mieszaj dżemu zbyt często, jedynie co jakiś czas delikatnie potrząśnij garnkiem.
  4. Przygotuj słoiki: wyparz je i dokładnie osusz.
  5. Gorący dżem przelej do słoików, zakręć szczelnie.
  6. Słoiki ustaw w garnku wyłożonym czystą szmatką. Wlej do garnka wodę do połowy wysokości słoików i zagotuj.
  7. Gotuj słoiki w wodzie przez 10 minut od momentu zagotowania.
  8. Wyjmij słoiki na suchą szmatkę i ustaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do dżemu możesz dodać inne owoce, np. maliny lub truskawki, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
  • Aby dżem miał piękny kolor, możesz dodać do niego kilka kropli soku z cytryny.
  • Jeśli chcesz uzyskać dżem bez pestek, przed gotowaniem zmiksuj porzeczki blenderem.
  • Gotowy dżem możesz zamrozić w szczelnych pojemnikach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie