Nie ma łatwiejszego przepisu na dżem. Pasuje do ciast, deserów i naleśników

Lato to czas obfitości owoców, które aż proszą się o przetworzenie na pyszne dżemy i konfitury. Szukasz prostego i sprawdzonego przepisu na aromatyczny dżem, który idealnie sprawdzi się do kanapek, naleśników i ciast? Nie szukaj dalej! Poznaj nasz przepis na tradycyjny dżem z czarnej porzeczki - gęsty, słodki i pełen naturalnego smaku.

Pyszny i prosty dżem truskawkowyPyszny i prosty dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Marcin Michałowski

Dżem jest jednym z tych przetworów, które nie tylko doskonale smakują, ale są też niezwykle wszechstronne w kuchni. W tym artykule podzielę się prostym i tradycyjnym przepisem na dżem z czarnej porzeczki, który idealnie pasuje do ciast, deserów i naleśników. Wykonanie go jest łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Dżem z czarnej porzeczki – prostota i smak w jednym

Gęsty i słodki dżem porzeczkowy to jeden z najłatwiejszych przetworów, jaki można zrobić z owoców. Jego przygotowanie jest proste i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników: czarnych porzeczek i cukru. Nie trzeba dodawać żadnych środków żelujących, ponieważ porzeczki same w sobie zawierają wystarczającą ilość pektyny, aby naturalnie zgęstnieć podczas gotowania.

Składniki na dżem z czarnej porzeczki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 g cukru,

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 4 słoiki o pojemności 0,5 litra,
  • duży garnek,
  • 3 czyste szmatki.

Przygotowanie:

  1. Porzeczki delikatnie oderwij z gałązek, umyj i osusz.
  2. W szerokim garnku z grubym dnem umieść porzeczki i zasyp cukrem. Delikatnie wymieszaj.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż dżem zgęstnieje. Nie mieszaj dżemu zbyt często, jedynie co jakiś czas delikatnie potrząśnij garnkiem.
  4. Przygotuj słoiki: wyparz je i dokładnie osusz.
  5. Gorący dżem przelej do słoików, zakręć szczelnie.
  6. Słoiki ustaw w garnku wyłożonym czystą szmatką. Wlej do garnka wodę do połowy wysokości słoików i zagotuj.
  7. Gotuj słoiki w wodzie przez 10 minut od momentu zagotowania.
  8. Wyjmij słoiki na suchą szmatkę i ustaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do dżemu możesz dodać inne owoce, np. maliny lub truskawki, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
  • Aby dżem miał piękny kolor, możesz dodać do niego kilka kropli soku z cytryny.
  • Jeśli chcesz uzyskać dżem bez pestek, przed gotowaniem zmiksuj porzeczki blenderem.
  • Gotowy dżem możesz zamrozić w szczelnych pojemnikach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia