Nie ma łatwiejszego przepisu na dżem. Pasuje do ciast, deserów i naleśników

Lato to czas obfitości owoców, które aż proszą się o przetworzenie na pyszne dżemy i konfitury. Szukasz prostego i sprawdzonego przepisu na aromatyczny dżem, który idealnie sprawdzi się do kanapek, naleśników i ciast? Nie szukaj dalej! Poznaj nasz przepis na tradycyjny dżem z czarnej porzeczki - gęsty, słodki i pełen naturalnego smaku.

Pyszny i prosty dżem truskawkowyPyszny i prosty dżem truskawkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov
Marcin Michałowski

Dżem jest jednym z tych przetworów, które nie tylko doskonale smakują, ale są też niezwykle wszechstronne w kuchni. W tym artykule podzielę się prostym i tradycyjnym przepisem na dżem z czarnej porzeczki, który idealnie pasuje do ciast, deserów i naleśników. Wykonanie go jest łatwe, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowa miska szczęścia to mój niezawodny patent na genialny deser bez pieczenia

Dżem z czarnej porzeczki – prostota i smak w jednym

Gęsty i słodki dżem porzeczkowy to jeden z najłatwiejszych przetworów, jaki można zrobić z owoców. Jego przygotowanie jest proste i wymaga jedynie dwóch podstawowych składników: czarnych porzeczek i cukru. Nie trzeba dodawać żadnych środków żelujących, ponieważ porzeczki same w sobie zawierają wystarczającą ilość pektyny, aby naturalnie zgęstnieć podczas gotowania.

Składniki na dżem z czarnej porzeczki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 400 g cukru,

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 4 słoiki o pojemności 0,5 litra,
  • duży garnek,
  • 3 czyste szmatki.

Przygotowanie:

  1. Porzeczki delikatnie oderwij z gałązek, umyj i osusz.
  2. W szerokim garnku z grubym dnem umieść porzeczki i zasyp cukrem. Delikatnie wymieszaj.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż dżem zgęstnieje. Nie mieszaj dżemu zbyt często, jedynie co jakiś czas delikatnie potrząśnij garnkiem.
  4. Przygotuj słoiki: wyparz je i dokładnie osusz.
  5. Gorący dżem przelej do słoików, zakręć szczelnie.
  6. Słoiki ustaw w garnku wyłożonym czystą szmatką. Wlej do garnka wodę do połowy wysokości słoików i zagotuj.
  7. Gotuj słoiki w wodzie przez 10 minut od momentu zagotowania.
  8. Wyjmij słoiki na suchą szmatkę i ustaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do dżemu możesz dodać inne owoce, np. maliny lub truskawki, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
  • Aby dżem miał piękny kolor, możesz dodać do niego kilka kropli soku z cytryny.
  • Jeśli chcesz uzyskać dżem bez pestek, przed gotowaniem zmiksuj porzeczki blenderem.
  • Gotowy dżem możesz zamrozić w szczelnych pojemnikach.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie