Szwagierka pije zamiast zwykłej herbaty. Chudnie w oczach i nie narzeka już na problemy żołądkowe

Herbata z hibiskusa popularnością cieszyła się już w starożytnym Egipcie, gdzie kwiaty te nazywano czerwonym złotem faraonów. Napój ten wykazuje szereg korzyści dla zdrowia, a także jest sprzymierzeńcem wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę.

Herbata z hibiskusaHerbata z hibiskusa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Herbata z hibiskusa jest popularnym napojem o wielu korzystnych właściwościach zdrowotnych. Moja szwagierka coraz częściej sięga na po ten napój. Jak sama zaznacza, bardzo dobrze się po nim czuje, bo niegdyś trapiące ją dolegliwości żołądkowe zaczęły ustępować. Ponadto zauważyła, że radziej podjada i łatwiej jej utrzymać jedzeniową dyscyplinę, a przez to waga zaczęła lecieć w dół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deser na zimno z owocami i galaretkami nigdy nie zawodzi. Jest hitem na każdej imprezie

Herbata z hibiskusa a odchudzanie

Herbata z hibiskusa działa moczopędnie - oznacza to, że pomaga organizmowi pozbyć się nadmiaru wody. Ponadto może wpłynąć na poziom cholesterolu i cukru we krwi, co jest istotne dla osób z nadwagą lub otyłością. Badania sugerują, że spożycie herbaty z hibiskusa może pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy i tym samym wpłynąć na apetyt.

Hibiskus może pomóc w regulacji procesów trawiennych, wspierając przy tym funkcjonowanie układu pokarmowego. Przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu tkanka tłuszczowa szybciej ulega spaleniu. Ponadto hibiskus obniża ochotę na słodycze. Warto jednak być uczulonym na to, że herbata z hibiskusa nie jest cudownym środkiem na odchudzanie. Ważne jest, aby stosować ją w połączeniu z aktywnością fizyczną i zrównoważoną dietą.

Na co dobra jest herbata z hibiskusa?

Hibiskus jest źródłem silnych antyoksydantów, takich jak witamina C (w kwiatach hibiskusa jest 3 razy więcej witaminy C niż w owocach czarnej porzeczki i około 9 razy więcej niż w owocach cytryny), flawonoidy i kwas fenolowy. Antyoksydanty pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a także wspierają ogólną kondycję organizmu. Dodatkowo hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także jest pomocny przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit, zapobiegając biegunce.

Hibiskus
Hibiskus © Pixabay

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przygotowanie herbaty z hibiskusa jest bardzo proste: wystarczy przygotować 1 łyżeczkę suszonych płatków, które następnie należy zalać szklanką gorącej wody (90-95 stopni Celsjusza) i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie całość należy odcedzić. Ile razy dziennie można spożywać herbatę z hibiskusa? Zaleca się maksymalnie dwa razy w ciągu dnia. Herbata z hibiskusa, mimo mylącej nazwy, nie posiada w swoim składzie teiny, czyli substancji pobudzającej obecnej w czarnej herbacie, a więc napój ten można pić również wieczorem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej