Śledzie z suszonymi pomidorami to hit na andrzejki. Goście nie mogą się nachwalić

Andrzejki nie tylko są okazją do zabawy w atmosferze odkrywania tajemnic kart tarota. To także dobry powód, aby spotkać się z rodziną i przyjaciółmi przy luźnych pogawędkach i pysznych przekąskach. Spotkanie warto wykorzystać jako rozgrzewkę przed Wigilią. Sprawdź, czy śledzik z suszonymi pomidorami wpisze się w gusta twoich bliskich.

Miseczka śledzi z suszonymi pomidoramiMiseczka śledzi z suszonymi pomidorami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Anna Galuhn

Śledzie marynowane w oleju z suszonymi pomidorami i musztardą francuską to niezobowiązująca przekąska o efektownej prezencji. Jest łatwa do przygotowania i doskonale sprawdza się w charakterze finger foods. Znalazłam kilka pomysłów, jak podać ją na imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po egipsku. Sprawdzą się na kolację wigilijną i nie tylko

Z jakich śledzi zrobisz przekąskę?

Śledzie z suszonymi pomidorami najłatwiej jest przygotować na bazie filetów marynowanych w oleju. W odróżnieniu od płatów z solanki, nie musisz ich moczyć. Wystarczy, że przepłuczesz je raz lub dwukrotnie pod bieżącą wodę i już będą odpowiednie do przygotowania przekąski.

Jeśli masz płaty z solanki, możesz je wykorzystać, ale wtedy musisz przeznaczyć dodatkowy dzień na ich moczenie śledzi.

Czy możesz przygotować śledzie w suszonych pomidorach tuż przed imprezą?

Nie jest to najlepszy pomysł. Chociaż przekąska będzie nadawała się do spożycia, składniki na pewno nie zdążą się połączyć. Śledzie z suszonymi pomidorami warto przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki, aby nabrały smaku. Dzięki temu znajdziesz czas przed imprezą na inne rzeczy.

5 pomysłów na podanie śledzi jako finger foods

Pomysł 1. Mini kanapeczki – możesz je zrobić z chrupiącej bagietki albo ciemnego pieczywa pokrojonego w trójkąty. Kromki posmaruj serkiem śmietankowym, na wierzch połóż kawałek śledzia, cebulkę i pomidorek z zalewy. Udekoruj świeżą natką pietruszki.

Pomysł 2. Mini tarty – przygotuj babeczki z kruchego ciasta bez nadzienia i wypełnij je sałatką śledziową. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Pomysł 3. Śledź w suszonych pomidorach na krakersach lub grzankach – na krakersy połóż twarożek wymieszany ze szczypiorkiem lub ziołami, a na wierzch kawałki śledzi z dodatkami.

Pomysł 4. Śledzie w pucharkach – mini przekąskę możesz podać w kieliszkach do wina lub martinówkach. Ułóż warstwowo, udekoruj kaparami.

Pomysł 5. Mini szaszłyki ze śledziem – na wykałaczki nadziewaj kawałki śledzi, pomidory, cebulkę. Możesz dodać czarne lub zielone oliwki.

Jak zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych w oleju,
  • 1 cebula,
  • 50 g musztardy francuskiej,
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju,
  • świeżo zmielony pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Przepis na śledzie marynowane z suszonymi pomidorami:

  1. Wypłucz płaty śledziowe pod bieżącą wodą i pokrój je na kawałki o długości ok. 4-5 cm.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w pióra. Do przekąski pasuje zarówno biała, jak i czerwona cebula.
  3. W miseczce lub słoiku wymieszaj oliwę z oliwek, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, ocet jabłkowy, musztardę francuską, cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory.
  4. Dodaj śledzie, ponownie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans