Moja babcia piekła słodkości na wszystkie wesela w okolicy. Na idealne kruche ciasto miała prosty sposób

Co łączy szarlotkę, tartę i placek ze śliwkami? Baza, czyli kruche ciasto. Poznaj babciną zasadę dotyczącą przygotowywania kruchych spodów, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.

Jak zrobić idealne kruche ciasto?Jak zrobić idealne kruche ciasto?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kruche ciasto do jeden podstawowych przepisów cukierniczych. Stanowi bazę dla wielu słodkich i słonych wypieków. Receptura jest naprawdę prosta. Wystarczy wymieszać ze sobą masło, cukier i mąkę, aby otrzymać elastyczną masę, która po upieczeniu staje się przyjemnie krucha. Jak zrobić dobre kruche ciasto? Liczy się nie tylko jakość składników, ale też ich proporcje. Poznaj regułę 1:2:3, a już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu.

Jak zrobić najlepsze, kruche ciasto?

Kruche ciasto to nic innego, jak połączenie tłuszczu, mąki i cukru. Wybór tłuszczu ma tutaj ogromne znaczenie, bowiem wpływa na końcowy smak potrawy. Nada się zarówno margaryna, jak i olej kokosowy, jednak najlepszym wyborem jest masło. A co z mąką? Można wykorzystać mąkę migdałową, owsianą czy klasyczną, tortową. Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyjątkowo kruche, sięgnij po krupczatkę. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym.

Jak przygotować idealne, kruche ciasto? Zastosuj się do prostej, babcinej zasady dotyczącej proporcji w cieście. Za każdym razem, kiedy chcesz zrobić kruchy spód, dodaj jedną część cukru, dwie części masła i trzy części mąki. Tak przygotowane ciasto po upieczeniu będzie perfekcyjnie kruche i wyczuwalnie maślane.

Jeśli masa będzie zbyt ciężka i nie będzie chciała się wyrobić, wlej do niej odrobinę lodowatej wody, która nada ciastu lekkości i pożądanej kruchości. Jak długo wyrabiać kruche ciasto? Niezależnie od tego, czy robisz je ręcznie, czy w robocie, należy ugniatać je przynajmniej 8 minut, do momentu, aż w masie nie będzie żadnych grudek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Kruche ciasto — przepis

Składniki:

  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 900 g mąki (np. krupczatki),
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój ma małe kawałki i wrzuć je do dużej miski.
  2. Dodaj cukier puder i mąkę oraz sól.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.
  4. Po ugnieceniu włóż je do zamrażarki na 10-20 minut.
  5. Wyciągnij je z lodówki i rozwałkuj je na ok. 2-3 cm grubości.
  6. Umieść je w tortownicy, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. na 15 minut.

Porady:

  1. Niewykorzystane resztki ciasta można przechowywać w zamrażarce przez 6 miesięcy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥