Moja babcia piekła słodkości na wszystkie wesela w okolicy. Na idealne kruche ciasto miała prosty sposób
Co łączy szarlotkę, tartę i placek ze śliwkami? Baza, czyli kruche ciasto. Poznaj babciną zasadę dotyczącą przygotowywania kruchych spodów, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.
30.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 17:58
Kruche ciasto do jeden podstawowych przepisów cukierniczych. Stanowi bazę dla wielu słodkich i słonych wypieków. Receptura jest naprawdę prosta. Wystarczy wymieszać ze sobą masło, cukier i mąkę, aby otrzymać elastyczną masę, która po upieczeniu staje się przyjemnie krucha. Jak zrobić dobre kruche ciasto? Liczy się nie tylko jakość składników, ale też ich proporcje. Poznaj regułę 1:2:3, a już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu.
Jak zrobić najlepsze, kruche ciasto?
Kruche ciasto to nic innego, jak połączenie tłuszczu, mąki i cukru. Wybór tłuszczu ma tutaj ogromne znaczenie, bowiem wpływa na końcowy smak potrawy. Nada się zarówno margaryna, jak i olej kokosowy, jednak najlepszym wyborem jest masło. A co z mąką? Można wykorzystać mąkę migdałową, owsianą czy klasyczną, tortową. Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyjątkowo kruche, sięgnij po krupczatkę. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym.
Jak przygotować idealne, kruche ciasto? Zastosuj się do prostej, babcinej zasady dotyczącej proporcji w cieście. Za każdym razem, kiedy chcesz zrobić kruchy spód, dodaj jedną część cukru, dwie części masła i trzy części mąki. Tak przygotowane ciasto po upieczeniu będzie perfekcyjnie kruche i wyczuwalnie maślane.
Jeśli masa będzie zbyt ciężka i nie będzie chciała się wyrobić, wlej do niej odrobinę lodowatej wody, która nada ciastu lekkości i pożądanej kruchości. Jak długo wyrabiać kruche ciasto? Niezależnie od tego, czy robisz je ręcznie, czy w robocie, należy ugniatać je przynajmniej 8 minut, do momentu, aż w masie nie będzie żadnych grudek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kruche ciasto — przepis
Składniki:
- 100 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 900 g mąki (np. krupczatki),
- opcjonalnie: szczypta soli.
Przygotowanie:
- Masło pokrój ma małe kawałki i wrzuć je do dużej miski.
- Dodaj cukier puder i mąkę oraz sól.
- Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.
- Po ugnieceniu włóż je do zamrażarki na 10-20 minut.
- Wyciągnij je z lodówki i rozwałkuj je na ok. 2-3 cm grubości.
- Umieść je w tortownicy, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. na 15 minut.
Porady:
- Niewykorzystane resztki ciasta można przechowywać w zamrażarce przez 6 miesięcy.