PrzepisCiastaMoja babcia piekła słodkości na wszystkie wesela w okolicy. Na idealne kruche ciasto miała prosty sposób

Moja babcia piekła słodkości na wszystkie wesela w okolicy. Na idealne kruche ciasto miała prosty sposób

Co łączy szarlotkę, tartę i placek ze śliwkami? Baza, czyli kruche ciasto. Poznaj babciną zasadę dotyczącą przygotowywania kruchych spodów, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.

Jak zrobić idealne kruche ciasto?
Jak zrobić idealne kruche ciasto?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 17:58

Kruche ciasto do jeden podstawowych przepisów cukierniczych. Stanowi bazę dla wielu słodkich i słonych wypieków. Receptura jest naprawdę prosta. Wystarczy wymieszać ze sobą masło, cukier i mąkę, aby otrzymać elastyczną masę, która po upieczeniu staje się przyjemnie krucha. Jak zrobić dobre kruche ciasto? Liczy się nie tylko jakość składników, ale też ich proporcje. Poznaj regułę 1:2:3, a już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu.

Jak zrobić najlepsze, kruche ciasto?

Kruche ciasto to nic innego, jak połączenie tłuszczu, mąki i cukru. Wybór tłuszczu ma tutaj ogromne znaczenie, bowiem wpływa na końcowy smak potrawy. Nada się zarówno margaryna, jak i olej kokosowy, jednak najlepszym wyborem jest masło. A co z mąką? Można wykorzystać mąkę migdałową, owsianą czy klasyczną, tortową. Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyjątkowo kruche, sięgnij po krupczatkę. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym.

Jak przygotować idealne, kruche ciasto? Zastosuj się do prostej, babcinej zasady dotyczącej proporcji w cieście. Za każdym razem, kiedy chcesz zrobić kruchy spód, dodaj jedną część cukru, dwie części masła i trzy części mąki. Tak przygotowane ciasto po upieczeniu będzie perfekcyjnie kruche i wyczuwalnie maślane.

Jeśli masa będzie zbyt ciężka i nie będzie chciała się wyrobić, wlej do niej odrobinę lodowatej wody, która nada ciastu lekkości i pożądanej kruchości. Jak długo wyrabiać kruche ciasto? Niezależnie od tego, czy robisz je ręcznie, czy w robocie, należy ugniatać je przynajmniej 8 minut, do momentu, aż w masie nie będzie żadnych grudek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasto — przepis

Składniki:

  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 900 g mąki (np. krupczatki),
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Masło pokrój ma małe kawałki i wrzuć je do dużej miski.
  2. Dodaj cukier puder i mąkę oraz sól.
  3. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć na gładkie ciasto.
  4. Po ugnieceniu włóż je do zamrażarki na 10-20 minut.
  5. Wyciągnij je z lodówki i rozwałkuj je na ok. 2-3 cm grubości.
  6. Umieść je w tortownicy, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stp.C. na 15 minut.

Porady:

  1. Niewykorzystane resztki ciasta można przechowywać w zamrażarce przez 6 miesięcy.
Wybrane dla Ciebie