PrzepisDeseryCiasto pawełek. Przy nim nawet uwielbiane batoniki wypadają blado

Ciasto pawełek. Przy nim nawet uwielbiane batoniki wypadają blado

Ciasto pawełek podbija podniebienia
Ciasto pawełek podbija podniebienia
Źródło zdjęć: © Canva | Dzenina Lukac

28.08.2024 16:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Może jeszcze nie jest tak kultowe jak sam baton, ale z czasem z pewnością doczeka się rzeszy fanów. Ciasto pawełek to idealna propozycja do podania na uroczysty stół, ale też na niedzielny deser do popołudniowej herbaty.

Pawełek to biszkoptowe ciasto przełożone puszystą i cudownie rozpływającą się w ustach masą. Jednym z jej składników jest kultowy już baton Pawełek, który też dał początek nazwie deseru. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z batonami Pawełek zrobi furorę. Tylko pamiętaj o jednym

Przygotowanie pawełka nie jest skomplikowane, ale wymaga cierpliwości i zręczności. Trzeba ubić pianę i z białek, i ze śmietanki, co nie zawsze kończy się dobrze, jeśli bierzemy się za to bez większej rozwagi. Piana powinna być sztywna i lśniąca, ale jak ją uzyskać?

Zacznij od podstaw: miska i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Zarówno piany z białek, jak i śmietany nie należy ubijać zbyt długo. Przebite białka rozwarstwiają się i podchodzą wodą, a przebita śmietana jest śmietaną zwarzoną. Kiedy przestać ubijać? Najlepiej, kiedy zauważysz sztywne "szczyty", spróbuj też przechylić miskę - jeśli piana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa. Istotne jest również, by białka do ubijania miały temperaturę pokojową, śmietanka z kolei musi być dobrze schłodzona. Do ubijania piany użyj metalowej lub szklanej miski.

Ciasto pawełek. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku,
  • szczypta soli.

KREM

  • 2 batoniki Pawełki o smaku toffi,
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody.

DO DEKORACJI

  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • 50 g mlecznej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiej razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie lśniąca, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka.
  3. Na końcu porcjami dodaj suche składniki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Ciasto wylej na formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 st. C przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwie części.
  6. Przygotuj krem: czekoladę mleczną i kawałki batoników zalej 100 ml śmietanki i podgrzej całość na wolnym ogniu, aż składniki rozpuszczą się. Odstaw gotową mieszaninę do wystudzenia.
  7. Żelatynę wymieszaj z wodą, by napęczniała, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej. Zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
  8. 400 ml śmietanki ubij, a pod koniec powoli dolej żelatynę oraz roztopione batoniki. Zamieszaj całość delikatnie.
  9. Krem wyłóż na blat biszkoptowy i przykryj drugą częścią.
  10. Posmaruj górę ciasta śliwkowymi powidłami. Włóż ciasto do lodówki na całą noc.
  11. Przed podaniem polej ciast rozpuszczoną czekoladą, tworząc nieregularne wzorki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także