Ciasto pawełek. Przy nim nawet uwielbiane batoniki wypadają blado
Może jeszcze nie jest tak kultowe jak sam baton, ale z czasem z pewnością doczeka się rzeszy fanów. Ciasto pawełek to idealna propozycja do podania na uroczysty stół, ale też na niedzielny deser do popołudniowej herbaty.
28.08.2024 16:00
Pawełek to biszkoptowe ciasto przełożone puszystą i cudownie rozpływającą się w ustach masą. Jednym z jej składników jest kultowy już baton Pawełek, który też dał początek nazwie deseru. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z batonami Pawełek zrobi furorę. Tylko pamiętaj o jednym
Przygotowanie pawełka nie jest skomplikowane, ale wymaga cierpliwości i zręczności. Trzeba ubić pianę i z białek, i ze śmietanki, co nie zawsze kończy się dobrze, jeśli bierzemy się za to bez większej rozwagi. Piana powinna być sztywna i lśniąca, ale jak ją uzyskać?
Zacznij od podstaw: miska i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Zarówno piany z białek, jak i śmietany nie należy ubijać zbyt długo. Przebite białka rozwarstwiają się i podchodzą wodą, a przebita śmietana jest śmietaną zwarzoną. Kiedy przestać ubijać? Najlepiej, kiedy zauważysz sztywne "szczyty", spróbuj też przechylić miskę - jeśli piana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa. Istotne jest również, by białka do ubijania miały temperaturę pokojową, śmietanka z kolei musi być dobrze schłodzona. Do ubijania piany użyj metalowej lub szklanej miski.
Ciasto pawełek. Przepis
Składniki:
BISZKOPT
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2/3 szklanki mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku,
- szczypta soli.
KREM
- 2 batoniki Pawełki o smaku toffi,
- 100 g mlecznej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wody.
DO DEKORACJI
- 4 łyżki powideł śliwkowych,
- 50 g mlecznej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiej razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie lśniąca, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka.
- Na końcu porcjami dodaj suche składniki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
- Ciasto wylej na formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 st. C przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwie części.
- Przygotuj krem: czekoladę mleczną i kawałki batoników zalej 100 ml śmietanki i podgrzej całość na wolnym ogniu, aż składniki rozpuszczą się. Odstaw gotową mieszaninę do wystudzenia.
- Żelatynę wymieszaj z wodą, by napęczniała, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej. Zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
- 400 ml śmietanki ubij, a pod koniec powoli dolej żelatynę oraz roztopione batoniki. Zamieszaj całość delikatnie.
- Krem wyłóż na blat biszkoptowy i przykryj drugą częścią.
- Posmaruj górę ciasta śliwkowymi powidłami. Włóż ciasto do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem polej ciast rozpuszczoną czekoladą, tworząc nieregularne wzorki.