WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Ciasto pawełek. Przy nim nawet uwielbiane batoniki wypadają blado

Może jeszcze nie jest tak kultowe jak sam baton, ale z czasem z pewnością doczeka się rzeszy fanów. Ciasto pawełek to idealna propozycja do podania na uroczysty stół, ale też na niedzielny deser do popołudniowej herbaty.

Ciasto pawełek podbija podniebieniaCiasto pawełek podbija podniebienia
Źródło zdjęć: © Canva | Dzenina Lukac

Pawełek to biszkoptowe ciasto przełożone puszystą i cudownie rozpływającą się w ustach masą. Jednym z jej składników jest kultowy już baton Pawełek, który też dał początek nazwie deseru. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort jagodowo-malinowy bez pieczenia. Smak lata zamknięty w pysznym deserze

Ciasto z batonami Pawełek zrobi furorę. Tylko pamiętaj o jednym

Przygotowanie pawełka nie jest skomplikowane, ale wymaga cierpliwości i zręczności. Trzeba ubić pianę i z białek, i ze śmietanki, co nie zawsze kończy się dobrze, jeśli bierzemy się za to bez większej rozwagi. Piana powinna być sztywna i lśniąca, ale jak ją uzyskać?

Zacznij od podstaw: miska i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Zarówno piany z białek, jak i śmietany nie należy ubijać zbyt długo. Przebite białka rozwarstwiają się i podchodzą wodą, a przebita śmietana jest śmietaną zwarzoną. Kiedy przestać ubijać? Najlepiej, kiedy zauważysz sztywne "szczyty", spróbuj też przechylić miskę - jeśli piana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa. Istotne jest również, by białka do ubijania miały temperaturę pokojową, śmietanka z kolei musi być dobrze schłodzona. Do ubijania piany użyj metalowej lub szklanej miski.

Ciasto pawełek. Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku,
  • szczypta soli.

KREM

  • 2 batoniki Pawełki o smaku toffi,
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody.

DO DEKORACJI

  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • 50 g mlecznej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiej razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie lśniąca, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka.
  3. Na końcu porcjami dodaj suche składniki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką.
  4. Ciasto wylej na formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175 st. C przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwie części.
  6. Przygotuj krem: czekoladę mleczną i kawałki batoników zalej 100 ml śmietanki i podgrzej całość na wolnym ogniu, aż składniki rozpuszczą się. Odstaw gotową mieszaninę do wystudzenia.
  7. Żelatynę wymieszaj z wodą, by napęczniała, a następnie podgrzej w kuchence mikrofalowej. Zamieszaj i odstaw do wystudzenia.
  8. 400 ml śmietanki ubij, a pod koniec powoli dolej żelatynę oraz roztopione batoniki. Zamieszaj całość delikatnie.
  9. Krem wyłóż na blat biszkoptowy i przykryj drugą częścią.
  10. Posmaruj górę ciasta śliwkowymi powidłami. Włóż ciasto do lodówki na całą noc.
  11. Przed podaniem polej ciast rozpuszczoną czekoladą, tworząc nieregularne wzorki.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯