Nie mleko czy woda, a inny płyn. Namocz śledzie na noc, a wyjdą wyraziste, ale nie za słone

Śledzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Przygotować je możemy na różne sposoby - dla wielu osób najlepiej smakują w sałatce lub ze śmietaną. Czy jednak wiesz, w jaki sposób je moczyć? Większość w tym celu używa wody i mleka, ale jest jeszcze co najmniej kilka trików. Niektóre pomysły mogą wydać ci się dziwne.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Po co moczy się śledzie? Odpowiedź jest banalnie prosta: żeby nie były słone i twarde. W sklepach dość trudno jest dostać matiasy, które są bardziej delikatne w smaku i mają większą zawartość tłuszczu, dlatego częściej kupujemy klasyczne filety lub niewypatroszane ryby. Te potrzebują nawet całej nocy moczenia się w wodzie. Jeśli będziemy robić to zbyt krótko, popsują smak potrawy. Musisz pamiętać, by co najmniej dwukrotnie zmienić wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Nie tylko woda. Śledzie możesz też moczyć w innych produktach

Moczenie śledzi w wodzie to chyba najczęściej wybierany przez wszystkich sposób. Jednak pomysłów jest o wiele więcej. Niektóre są niezwykle zaskakujące i nigdy nie przyszłyby nam do głowy. Oto kilka z nich:

  • woda gazowana z sokiem z cytryny - dzięki kwaskowatemu smakowi wody śledzie będą miały bardziej delikatny smak i się wybielą, a dodatkowo będziemy mieli mniejszy problem z ościami,
  • lekko osolona woda - ten sposób sprawi, że ryba będzie miała swój charakterystyczny, pikantno-słonawy smak,
  • ocet jabłkowy + cukier + przyprawy - świetne rozwiązanie przed przygotowywaniem śledzia na ostro, ale nie przesadzaj z octem (starczy szklanka na litr wody),
  • woda z przyprawami - neutralizuje nieprzyjemny zapach ryby, a przyprawy nadadzą jej nowych właściwości,
  • zimne mleko - nada śledziom subtelny, nieco maślany smak i sprawi, że nie będą aż tak słone,
  • maślanka - podobnie, jak w przypadku mleka, do tego nada nieco kwaskowatego smaku,
  • piwo - litr trunku zagotuj z solą i przyprawami, tą miksturą zalej śledzie i odstaw je na dobę,
  • wino - wino gotuj przez pięć minut z octem i przyprawami, wymoczone w wodzie mineralnej śledzie pokrój na kawałki i umieść je w słoiku, zalej rybę miksturą i wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥