Nie mleko czy woda, a inny płyn. Namocz śledzie na noc, a wyjdą wyraziste, ale nie za słone

Śledzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Przygotować je możemy na różne sposoby - dla wielu osób najlepiej smakują w sałatce lub ze śmietaną. Czy jednak wiesz, w jaki sposób je moczyć? Większość w tym celu używa wody i mleka, ale jest jeszcze co najmniej kilka trików. Niektóre pomysły mogą wydać ci się dziwne.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Po co moczy się śledzie? Odpowiedź jest banalnie prosta: żeby nie były słone i twarde. W sklepach dość trudno jest dostać matiasy, które są bardziej delikatne w smaku i mają większą zawartość tłuszczu, dlatego częściej kupujemy klasyczne filety lub niewypatroszane ryby. Te potrzebują nawet całej nocy moczenia się w wodzie. Jeśli będziemy robić to zbyt krótko, popsują smak potrawy. Musisz pamiętać, by co najmniej dwukrotnie zmienić wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Nie tylko woda. Śledzie możesz też moczyć w innych produktach

Moczenie śledzi w wodzie to chyba najczęściej wybierany przez wszystkich sposób. Jednak pomysłów jest o wiele więcej. Niektóre są niezwykle zaskakujące i nigdy nie przyszłyby nam do głowy. Oto kilka z nich:

  • woda gazowana z sokiem z cytryny - dzięki kwaskowatemu smakowi wody śledzie będą miały bardziej delikatny smak i się wybielą, a dodatkowo będziemy mieli mniejszy problem z ościami,
  • lekko osolona woda - ten sposób sprawi, że ryba będzie miała swój charakterystyczny, pikantno-słonawy smak,
  • ocet jabłkowy + cukier + przyprawy - świetne rozwiązanie przed przygotowywaniem śledzia na ostro, ale nie przesadzaj z octem (starczy szklanka na litr wody),
  • woda z przyprawami - neutralizuje nieprzyjemny zapach ryby, a przyprawy nadadzą jej nowych właściwości,
  • zimne mleko - nada śledziom subtelny, nieco maślany smak i sprawi, że nie będą aż tak słone,
  • maślanka - podobnie, jak w przypadku mleka, do tego nada nieco kwaskowatego smaku,
  • piwo - litr trunku zagotuj z solą i przyprawami, tą miksturą zalej śledzie i odstaw je na dobę,
  • wino - wino gotuj przez pięć minut z octem i przyprawami, wymoczone w wodzie mineralnej śledzie pokrój na kawałki i umieść je w słoiku, zalej rybę miksturą i wstaw do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane