Nie mleko czy woda, a inny płyn. Namocz śledzie na noc, a wyjdą wyraziste, ale nie za słone

Śledzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Przygotować je możemy na różne sposoby - dla wielu osób najlepiej smakują w sałatce lub ze śmietaną. Czy jednak wiesz, w jaki sposób je moczyć? Większość w tym celu używa wody i mleka, ale jest jeszcze co najmniej kilka trików. Niektóre pomysły mogą wydać ci się dziwne.

ŚledzieŚledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Po co moczy się śledzie? Odpowiedź jest banalnie prosta: żeby nie były słone i twarde. W sklepach dość trudno jest dostać matiasy, które są bardziej delikatne w smaku i mają większą zawartość tłuszczu, dlatego częściej kupujemy klasyczne filety lub niewypatroszane ryby. Te potrzebują nawet całej nocy moczenia się w wodzie. Jeśli będziemy robić to zbyt krótko, popsują smak potrawy. Musisz pamiętać, by co najmniej dwukrotnie zmienić wodę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Nie tylko woda. Śledzie możesz też moczyć w innych produktach

Moczenie śledzi w wodzie to chyba najczęściej wybierany przez wszystkich sposób. Jednak pomysłów jest o wiele więcej. Niektóre są niezwykle zaskakujące i nigdy nie przyszłyby nam do głowy. Oto kilka z nich:

  • woda gazowana z sokiem z cytryny - dzięki kwaskowatemu smakowi wody śledzie będą miały bardziej delikatny smak i się wybielą, a dodatkowo będziemy mieli mniejszy problem z ościami,
  • lekko osolona woda - ten sposób sprawi, że ryba będzie miała swój charakterystyczny, pikantno-słonawy smak,
  • ocet jabłkowy + cukier + przyprawy - świetne rozwiązanie przed przygotowywaniem śledzia na ostro, ale nie przesadzaj z octem (starczy szklanka na litr wody),
  • woda z przyprawami - neutralizuje nieprzyjemny zapach ryby, a przyprawy nadadzą jej nowych właściwości,
  • zimne mleko - nada śledziom subtelny, nieco maślany smak i sprawi, że nie będą aż tak słone,
  • maślanka - podobnie, jak w przypadku mleka, do tego nada nieco kwaskowatego smaku,
  • piwo - litr trunku zagotuj z solą i przyprawami, tą miksturą zalej śledzie i odstaw je na dobę,
  • wino - wino gotuj przez pięć minut z octem i przyprawami, wymoczone w wodzie mineralnej śledzie pokrój na kawałki i umieść je w słoiku, zalej rybę miksturą i wstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników