Nie mleko czy woda, a inny płyn. Namocz śledzie na noc, a wyjdą wyraziste, ale nie za słone
Śledzie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Przygotować je możemy na różne sposoby - dla wielu osób najlepiej smakują w sałatce lub ze śmietaną. Czy jednak wiesz, w jaki sposób je moczyć? Większość w tym celu używa wody i mleka, ale jest jeszcze co najmniej kilka trików. Niektóre pomysły mogą wydać ci się dziwne.
21.12.2023 12:55
Po co moczy się śledzie? Odpowiedź jest banalnie prosta: żeby nie były słone i twarde. W sklepach dość trudno jest dostać matiasy, które są bardziej delikatne w smaku i mają większą zawartość tłuszczu, dlatego częściej kupujemy klasyczne filety lub niewypatroszane ryby. Te potrzebują nawet całej nocy moczenia się w wodzie. Jeśli będziemy robić to zbyt krótko, popsują smak potrawy. Musisz pamiętać, by co najmniej dwukrotnie zmienić wodę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko woda. Śledzie możesz też moczyć w innych produktach
Moczenie śledzi w wodzie to chyba najczęściej wybierany przez wszystkich sposób. Jednak pomysłów jest o wiele więcej. Niektóre są niezwykle zaskakujące i nigdy nie przyszłyby nam do głowy. Oto kilka z nich:
- woda gazowana z sokiem z cytryny - dzięki kwaskowatemu smakowi wody śledzie będą miały bardziej delikatny smak i się wybielą, a dodatkowo będziemy mieli mniejszy problem z ościami,
- lekko osolona woda - ten sposób sprawi, że ryba będzie miała swój charakterystyczny, pikantno-słonawy smak,
- ocet jabłkowy + cukier + przyprawy - świetne rozwiązanie przed przygotowywaniem śledzia na ostro, ale nie przesadzaj z octem (starczy szklanka na litr wody),
- woda z przyprawami - neutralizuje nieprzyjemny zapach ryby, a przyprawy nadadzą jej nowych właściwości,
- zimne mleko - nada śledziom subtelny, nieco maślany smak i sprawi, że nie będą aż tak słone,
- maślanka - podobnie, jak w przypadku mleka, do tego nada nieco kwaskowatego smaku,
- piwo - litr trunku zagotuj z solą i przyprawami, tą miksturą zalej śledzie i odstaw je na dobę,
- wino - wino gotuj przez pięć minut z octem i przyprawami, wymoczone w wodzie mineralnej śledzie pokrój na kawałki i umieść je w słoiku, zalej rybę miksturą i wstaw do lodówki.