PrzepisPrzekąskiDomowa 5-minutowa wędlina. Zrobisz w mig bez zbędnych konserwantów czy chemii

Domowa 5‑minutowa wędlina. Zrobisz w mig bez zbędnych konserwantów czy chemii

Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania
Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania
Źródło zdjęć: © Canva | mirceax

17.09.2024 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krucha, ale niewyschnięta na wiór, miękka i delikatna oraz pełna smaku - taka właśnie jest domowej roboty wędlina z tego przepisu. A potrzebujesz niewiele, bo solidnego kawałka mięsa, kilku przypraw i dużego garnka.

Trudno o wędlinę o czystym składzie. Nawet jeśli zawiera dużo mięsa, nawet 95-98 proc., zawsze na etykiecie znajdziemy jakiś niechciany dodatek. A przygotowanie wędliny domowej roboty to bułka z masłem. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co będzie ci potrzebne, z pewnością skrywa się w twojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić wędlinę ze schabu w domu?

Schab to doskonała część do przygotowania domowej wędliny. Nie jest zbyt tłusty, ani też przesadnie chudy. Będzie doskonałym składnikiem kanapek oraz dumnym elementem świątecznego stołu. Jeśli jednak obawiasz się, że schab może wyjść za suchy, koniecznie wypróbuj metody z 5-minutowy gotowaniem. W tym przypadku nie ma mowy, by z mięsa zrobił się wiór.

Lekko zamarynowany czosnkiem schab należy gotować w dobrze doprawionej zalewie przez 5 minut. Po tym czasie wędlina odpoczywa w ciepłym garnku, aż wystudzi się, łapiąc jednocześnie smak i aromat przypraw obecnych w zalewie. Dodatkowo schab nie wysycha, ponieważ cały czas zanurzony jest w wodzie. Następnie należy powtórzyć czynność raz, ewentualnie dwa razy, jeśli mięso nie jest jeszcze dobrze ugotowane w środku.

Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę
Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę © Canva | robert6666

Wędlina domowej roboty. Przepis na gotowany schab

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach.
  3. Do wrzątku włóż schab. Zagotuj całość ponownie i gotuj ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, przykryj i odstaw na 12 godzin.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia.
  7. Następnie wyjmij schab, odkrój plaster i sprawdź, czy mięso jest ugotowane w środku. Jeśli nie, możesz powtórzyć 5-minutowe gotowanie i ponownie odstawić mięso do ostudzenia.
  8. Z gotowego schabu usuń resztki przypraw, osusz i zawiń mięso w folię spożywczą.
  9. Tak przygotowany przechowuj w lodówce. Serwuj na kanapki lub jako przekąskę.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także