Domowa 5-minutowa wędlina. Zrobisz w mig bez zbędnych konserwantów czy chemii

Krucha, ale niewyschnięta na wiór, miękka i delikatna oraz pełna smaku - taka właśnie jest domowej roboty wędlina z tego przepisu. A potrzebujesz niewiele, bo solidnego kawałka mięsa, kilku przypraw i dużego garnka.

Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania
Źródło zdjęć: © Canva | mirceax

Trudno o wędlinę o czystym składzie. Nawet jeśli zawiera dużo mięsa, nawet 95-98 proc., zawsze na etykiecie znajdziemy jakiś niechciany dodatek. A przygotowanie wędliny domowej roboty to bułka z masłem. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co będzie ci potrzebne, z pewnością skrywa się w twojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Jak zrobić wędlinę ze schabu w domu?

Schab to doskonała część do przygotowania domowej wędliny. Nie jest zbyt tłusty, ani też przesadnie chudy. Będzie doskonałym składnikiem kanapek oraz dumnym elementem świątecznego stołu. Jeśli jednak obawiasz się, że schab może wyjść za suchy, koniecznie wypróbuj metody z 5-minutowy gotowaniem. W tym przypadku nie ma mowy, by z mięsa zrobił się wiór.

Lekko zamarynowany czosnkiem schab należy gotować w dobrze doprawionej zalewie przez 5 minut. Po tym czasie wędlina odpoczywa w ciepłym garnku, aż wystudzi się, łapiąc jednocześnie smak i aromat przypraw obecnych w zalewie. Dodatkowo schab nie wysycha, ponieważ cały czas zanurzony jest w wodzie. Następnie należy powtórzyć czynność raz, ewentualnie dwa razy, jeśli mięso nie jest jeszcze dobrze ugotowane w środku.

Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę
Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę © Canva | robert6666

Wędlina domowej roboty. Przepis na gotowany schab

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach.
  3. Do wrzątku włóż schab. Zagotuj całość ponownie i gotuj ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, przykryj i odstaw na 12 godzin.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia.
  7. Następnie wyjmij schab, odkrój plaster i sprawdź, czy mięso jest ugotowane w środku. Jeśli nie, możesz powtórzyć 5-minutowe gotowanie i ponownie odstawić mięso do ostudzenia.
  8. Z gotowego schabu usuń resztki przypraw, osusz i zawiń mięso w folię spożywczą.
  9. Tak przygotowany przechowuj w lodówce. Serwuj na kanapki lub jako przekąskę.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯