Domowa 5-minutowa wędlina. Zrobisz w mig bez zbędnych konserwantów czy chemii

Krucha, ale niewyschnięta na wiór, miękka i delikatna oraz pełna smaku - taka właśnie jest domowej roboty wędlina z tego przepisu. A potrzebujesz niewiele, bo solidnego kawałka mięsa, kilku przypraw i dużego garnka.

Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania Domowej roboty wędlina ze schabu jest łatwa do przygotowania
Źródło zdjęć: © Canva | mirceax

Trudno o wędlinę o czystym składzie. Nawet jeśli zawiera dużo mięsa, nawet 95-98 proc., zawsze na etykiecie znajdziemy jakiś niechciany dodatek. A przygotowanie wędliny domowej roboty to bułka z masłem. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co będzie ci potrzebne, z pewnością skrywa się w twojej kuchennej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Jak zrobić wędlinę ze schabu w domu?

Schab to doskonała część do przygotowania domowej wędliny. Nie jest zbyt tłusty, ani też przesadnie chudy. Będzie doskonałym składnikiem kanapek oraz dumnym elementem świątecznego stołu. Jeśli jednak obawiasz się, że schab może wyjść za suchy, koniecznie wypróbuj metody z 5-minutowy gotowaniem. W tym przypadku nie ma mowy, by z mięsa zrobił się wiór.

Lekko zamarynowany czosnkiem schab należy gotować w dobrze doprawionej zalewie przez 5 minut. Po tym czasie wędlina odpoczywa w ciepłym garnku, aż wystudzi się, łapiąc jednocześnie smak i aromat przypraw obecnych w zalewie. Dodatkowo schab nie wysycha, ponieważ cały czas zanurzony jest w wodzie. Następnie należy powtórzyć czynność raz, ewentualnie dwa razy, jeśli mięso nie jest jeszcze dobrze ugotowane w środku.

Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę
Ze schabu przygotować można wyborną wędlinę © Canva | robert6666

Wędlina domowej roboty. Przepis na gotowany schab

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Schab natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą, cukrem, majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach.
  3. Do wrzątku włóż schab. Zagotuj całość ponownie i gotuj ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, przykryj i odstaw na 12 godzin.
  5. Kiedy zawartość garnka będzie już wystudzona, ponownie zagotuj całość. Od momentu wrzenia gotuj mięso przez kolejne 5 minut.
  6. Ponownie odstaw całość do wystudzenia.
  7. Następnie wyjmij schab, odkrój plaster i sprawdź, czy mięso jest ugotowane w środku. Jeśli nie, możesz powtórzyć 5-minutowe gotowanie i ponownie odstawić mięso do ostudzenia.
  8. Z gotowego schabu usuń resztki przypraw, osusz i zawiń mięso w folię spożywczą.
  9. Tak przygotowany przechowuj w lodówce. Serwuj na kanapki lub jako przekąskę.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa